Ja lieve lezers, het is me gelukt! Een heerlijke, luchtige vanillecake op basis van kokosmeel! Kokosmeel is berucht omdat het zich totaal anders gedraagt dan andere melen. Dit recept is daarom iets bewerkelijker dan mijn andere cakerecepten en qua vervangingen heb ik weinig goede alternatieven kunnen vinden.
Maar! Kokosmeel is voedzaam, rijk aan vezels en heeft een heerlijke zoete smaak. Gecombineerd met vanille en citroen is deze kokosmeel vanillecake perfect als je gluten moet vermijden.
Kokosmeel recept, tips en informatie
Tip
Allereerst: kokosmeel neemt enorm veel vocht op. Te weinig vocht maakt de cake droog – gortdroog zelfs.
Vegan?
Kokosmeel vereist veel eieren. Lijnzaadei of andere vervangers werken niet goed. Je hebt opgeklopt eiwit nodig voor een luchtige structuur. Eidooiers geven smaak en smeuïgheid. Aquafaba (opgeklopt kikkererwtwater) kan mogelijk werken, maar ik heb dat niet getest.
Suikervrij?
Dit recept is niet volledig suikervrij. Honing of ahornsiroop geven het beste resultaat. Stevia maakt de cake zoet, maar mist volume en vocht. Ik gebruik 75 gram zoetmiddel, waardoor de cake niet te zoet is.
Grote kokosmeel vanillecake?
Gebruik een bakvorm van 24 cm in plaats van de standaard 28 cm appeltaartvorm. Hierdoor rijst de cake mooi omhoog. In een grotere vorm blijft de cake lager.
Laten we bakken!
Jullie reageerden massaal op mijn Facebookpost, dus ik weet dat velen van jullie niet kunnen wachten om te beginnen!
Kokosmeel recept | Vanillecake
Ingrediënten
- 60 ml kokosolie gesmolten
- 100 gram kokosmeel
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl zout
- 4 eieren
- 2 eiwitten
- 75 ml vloeibare honing of ahornsiroop
- 1 vanillepeul uitgeschraapt
- 1 citroen, rasp
- 200 ml kokosmelk
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch) en vet het bakblik in. Doe een velletje bakpapier op de bodem en zet apart.
- Smelt de kokosolie, maar laat niet heet worden. Zet even apart.
- Splits de eieren en klop de 6 eiwitten stijf in een vetvrije kom.
- Klop in een andere grote kom de 4 eidooiers, honing, kokosolie, de zaadjes van de vanille, de citroenrasp en de kokosmelk tot een glad geheel. Zeef hier de kokosmeel met zout en bakpoeder boven. Sla het zeven niet over! Ook dit brengt lucht in het gebak.
- Vouw nu beetje bij beetje de stijfgeslagen eiwitten door het beslag tot het helemaal opgenomen is.
- Stort het beslag voorzichtig in het bakblik en plaats midden in de oven.
- Bak de cake in 25 – 30 minuten gaar en goudbruin. Check na 20 minuten of het niet te snel bruint. Zo ja, draai de temperatuur dan ietsje lager.
- Laat de cake volledig afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.