Graskaas of Meikaas – Wat is het en is het Gezond?

gezond vlees

Het is weer mei! De ‘R’ is eindelijk uit de maand en de dagen worden langer en groener. Iedereen heeft het voorjaar in de bol en het leven spat aan alle kanten er weer uit. Mei is typisch zo’n maand waarin men voor nu afscheid neemt van die zware winterkost en weer frisse en smakelijke dingen wil gaan eten. Iets wat je nu dan ook veel in de kaaswinkel ziet liggen is graskaas of meikaas. Misschien ken je het al, het is niet een onbekend product, maar wat houdt die benaming nou precies in? Hieronder lees je daar meer over.

Graskaas

Graskaas

Hoewel de naam het wel doet vermoeden, is graskaas niet een super-veganistische kaassoort op basis van verse, groene sprietjes. Ook is er geen gras verwerkt in de kaas – althans, niet direct! Wat het wel is, is een heerlijke romige kaas met een opvallend milde smaak. Deze kaas wordt gemaakt van de eerste melk van de koeien die voor het eerst weer in de wei mogen. Na de wintermaanden eten ze voor het eerst weer vers gras en dit proef je dus in de melk. Het verse gras geeft de kaas die van die melk gemaakt wordt een typerende romige en milde smaak. Deze kaas is heel seizoensgebonden dus, want kaas van de melk van koeien die op stal staan, mag van alles heten, behalve graskaas!

De smaak van Graskaas

Kaas die van ‘grasmelk’ gemaakt wordt, moet minstens 4 weken rijpen. Hiermee kom je dus uit op eind mei, aangezien de koeien meestal begin april weer naar buiten gaan. Het hele proces duurt ongeveer 6 tot 8 weken van melken tot graskaas. Hierdoor wordt graskaas ook wel ‘meikaas’ genoemd, maar deze benaming zie je niet heel vaak voorbijkomen. De meeste mensen hebben een bepaalde associatie met de naam graskaas, dus veel verkopers houden het bij deze naam.

Koeiendans

De koeien die de hele winter op stal hebben gestaan en dan in april weer naar buiten mogen, zijn altijd dolblij met deze verandering. Dit levert hele leuke filmpjes op van de zogenaamde koeiendans:

Grasboter

Ook is er grasboter te koop, maar die ligt het hele jaar door in de winkel. Dus hoe zit dat dan? Officieel wordt die boter ook gemaakt van melk van koeien die alleen gras hebben gegeten. Het verschil zit hem er in dat melk voor grasboter opgeslagen wordt zodat er dus het hele jaar rond boter van gemaakt kan worden. Maar de grasboter die dus in mei en juni in de winkel ligt, is dus gemaakt van verse melk (als het goed is!). Zelf vind ik de allerlekkerste boter die van het merk Weerribben of Den Eelder. Daar proef ik echt die gekarnde roomsmaak in.

Graskaas Gezond

Kaas (en dus ook boter) die gemaakt wordt van melk van koeien die gras eten, bevat meer voedingswaarde. Met name meer CLA vetzuren en onverzadigde vetten. Klik hier om meer te leren over CLA vetzuren. Dit zijn gezonde vetzuren die bescherming kunnen bieden tegen hart- en vaatziekten (bron en bron).

Conclusie

Graskaas is een erg lekkere kaassoort die het wachten waard is. De bijzondere smaak en voedingswaarde zijn uniek en niet te vergelijken met andere kaassoorten. Koop graskaas bij de kaasboer om er zeker van te zijn dat het daadwerkelijk echte graskaas is. Je kaasboer kan je van deze informatie voorzien.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »