Vandaag heb ik voor jullie een heerlijk recept op basis van walnoten en gedroogde mango en ananas. Deze cake is Simon’s favoriet en deze keer heb ik hem gemaakt zonder gebruik te maken van amandelmeel of kokosmeel. Als je voor walnoten kiest die vers en knapperig zijn, proef je dit zeker in deze cake. Walnoten die al een tijdje liggen, kraken minder en smaken altijd wat naar karton vind ik. Dat is dus zeker de sleutel van deze cake. Verder geven de dadels en de kaneel een echte herfstsmaak aan deze cake. Perfect voor deze tijd van het jaar!

Roomkaas Topping
Ingrediënten
- 200 gram roomkaas op kamertemperatuur ik gebruik Mon Chou
- 2 el room
- 3 el ahornsiroop of diksap
- Optioneel: Sinaasappelrasp gedroogd exotisch fruit in kleine stukjes gesneden, vanille, gehakte nootjes
Instructies
- Doe de roomkaas met de room en ahornsiroop of diksap in een kom en meng dit met een handmixer goed door elkaar.
- Voeg eventueel een optioneel ingrediënt toe, roer nog even door elkaar en bewaar de topping tot gebruik in de koelkast.
Notities
- 300 gram walnoten, zonder dop
- 3/4 tl kaneel
- 100 gram oerzoet
- 4 eieren, gesplitst
- 2 tl sinaasappelrasp
- 1/4 tl zeezout
- 100 gram dadels, ontpit en in stukjes gesneden
- Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch) en vet een springvorm van 24 cm doorsnee in.
- Neem een keukenmachine met messen en doe hier de walnoten, kaneel en zoet in.
- Maal de noten fijn, maar niet tot stof.
- Kluts de eidooiers samen met de sinaasappelrasp in een schenkkom, los.
- Sla in een ruime kom de eiwitten stijf met het zout.
- Doe het eidooier mengsel met de dadels in de keukenmachine met de walnoten en maal het even goed door elkaar.
- Voeg eventueel een paar eetlepels warm water toe als het mengsel droog blijft. Het moet plakken.
- Vouw het walnootmengsel voorzichtig door de eiwitten en stort dit in de springvorm.
- Bak de cake in 40 minuten gaar.
- Serveer deze cake met verse koffie en eventueel een roomkaastopping of een suikervrije jam van sinaasappel en gember (St. Dalfour)
- Op de foto zie je een roomkaas topping met exotisch fruit. Deze maak je heel eenvoudig zelf.