Vrijdag Visdag: Omelet met Zalm, Rucola en Verse Kruiden

Omelet met zalm, rucola en verse kruiden uit de tuin. Een heerlijk en gezond begin van de dag of een perfect brunch-recept!

Mijn tuin ontploft! Alle groenten en kruiden die ik heb staan groeien tegen de klippen op. Ik geef al geregeld bosjes kruiden, potjes fruit of ingelegde groenten mee aan vrienden en buren omdat het anders zelfs voor ons, teveel is. Heerlijk om zo te kunnen delen!

Verse Kruiden, Verse Groenten, Verse Eitjes

Simon heeft begin voorjaar een simpele, maar doeltreffende plantenbak gemaakt waar ik een leuk assortiment aan kruiden in plantte: tijm, rozemarijn, majoraan, munt, citroentijm en salie. Deze knip ik geregeld bij om te voorkomen dat ze de boel overnemen. De munt heb ik in het potje ingegraven omdat het anders gaat woekeren. Ook heb ik twee flinke bossen citroenmelisse en bieslook staan. Al met al ontbreekt het bij mij in de tuin niet aan verse smaakmakers! De kippen vinden geregeld een handvol melisse en munt in het legkamertje en dochterlief vindt het erg leuk om kruiden te drogen. We vermaken ons er prima mee.

Omelet met Zalm

Maar veel lekkerder is het natuurlijk om ze in de keuken te gebruiken. Naast kruiden heb ik ook pluksla en rucola in bakken staan die nu flink bijgewerkt moeten worden. Een slaspinner is dan een uitkomst omdat je dan snel die verse sla schoon en droog kunt maken, klaar om te eten. Dit recept voor omelet met zalm en rucola kwam dus ook voort uit een soort van noodzaak: kippen en tuin produceren nu zoveel, dat lekker en vers eten een must is geworden. Erg hè? 😉

Van Zalm van Urk had ik nog een pakje gerookte zalm liggen dat ik op wilde maken voor mijn volgende bestelling. Gerookte zalm wordt gevacumeerd aangeleverd en blijft daarna wel een poosje goed in de koelkast, maar ook weer niet eindeloos. Ik vind koudgerookte zalm erg lekker bij het ontbijt. Dus een omelet met zalm en rucola was snel bedacht. De scherpe, bittere smaak van rucola vind ik heerlijk in combinatie met het vettige van zalm en het zure van citroen. Kies voor milde pluksla als je bitter niet zo lekker vindt, of voor paardebloem als je juist dat bittere (erg gezond!) wél lekker vindt.

Hoe dan ook, dit ontbijtrecept is binnen 10 minuten klaar en is zowel super-gezond als heerlijk luxe en feestelijk. Geniet er buiten van met het zonnetje op je gezicht en geloof me, je dag kan niet meer stuk 🙂

Omelet met Zalm

Omelet met Zalm, Rucola en Verse Kruiden

Een eenvoudig doch voedzaam ontbijt gebruikmakend van verse kruiden en bittere groenten.
Voorbereidingstijd 2 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Nederlands
Porties 1 portie

Ingrediënten
  

  • 2 eieren
  • 50 gram koud gerookte zalm
  • 1 tl verse kruiden bieslook, tijm, majoraan, peterselie
  • snuf zout
  • rucola of pluksla
  • 1 citroen rasp en sap
  • olijfolie

Instructies
 

  • Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan op laag vuur en kluts ondertussen de twee eieren los met een beetje zout en de rasp van de citroen.
  • Schenk de eieren in de pan en laat zachtjes garen.
  • Snipper ondertussen de kruiden en strooi die op de omelet.
  • Draai de omelet na 5 minuten om, draai het vuur uit en laat nog 1 minuur garen.
  • Leg ondertussen de plakjes zalm op de omelet en vouw hem daarna dubbel.
  • Maak een lekkere salade met een dressing van olijfolie, citroensap en wat kruiden. Vul je omelet hiermee of eet hem er naast.
  • Serveer alles op een mooi bordje en geniet er van!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »