Welkom bij dag 2 van een schoolweek lang Schoollunches zonder Brood! Ik krijg veel vragen van ouders wat ze hun kinderen mee kunnen geven naar school waar ze de dag mee toekunnen, maar dat geen brood is. Vaak geef ik als suggestie koud vlees. Maar hoe ziet dit er in de praktijk uit? Vandaag laat ik jullie zien wat ik de kids meegeef als lunch met koud vlees.
Gisteren hebben we Slow Cooker Chinees Rundvlees met broccoli gegeten (recept onderaan). ‘Uiteraard’ maak ik meer dan dat we tijdens de avondmaaltijd op kunnen, zodat er genoeg over is als lunch de volgende dag. Simpel!
Deze lunchtrommel heb ik verder aangevuld met wortel en een klein kaasje. Tijdens de kleine pauze eten ze fruit, dus deze keer krijgen ze bosbessen mee (Willie, bedankt!). Ik kies zoveel mogelijk voor biologisch of wild fruit om de hoeveelheid pesticiden tot een minimum te beperken. In de nazomer en herfst is dat relatief eenvoudig en goedkoop omdat bramen, bessen, appels, peren en noten dan overal te krijgen of te plukken zijn. Als je dus een voorraad aan kan leggen, doen! Kijk hier voor meer tips om (seizoens-) fruit te bewaren.
Uiteraard hoef je niet per se dit recept te volgen. Maar wat denk je van koude, gebraden kip? Of kleine gehaktballetjes? Hou er van tijd tot tijd rekening mee met het inkopen en voorbereiden van de maaltijd dat je extra maakt voor de lunch. Dit scheelt werk en brengt broodnodige 😉 variatie aan in de lunchtrommel.
Slow Cooker Chinees Rundvlees
8 porties
600 gram braadlappen, in reepjes gesneden
250 ml runderbouillon of groentebouillon (recept zie kookboek Eet Goed, Voel je Goed)
1 ui, gesnipperd
5 teentjes knoflook, uitgeperst
1,5 el sesamolie
75 ml kokosnoot aminos (vervanger voor sojasaus, klik hier om te bestellen)
2 el palmsuiker of oerzoet
2 el arrowroot of maizena
Extra: Rijst, lente ui, sesamzaadjes, broccoli
- Doe alle ingrediënten in de slow cooker en zet op ‘low’.
- Laat 6 – 8 uur sudderen.
- Voeg een half uur voordat je gaat eten de broccoli roosjes toe en laat 30 minuten op ‘high’ inkoken.
- Serveer met lente ui, rijst en broccoli naar behoefte.
- Strooi sesamzaadjes over het gerecht vlak voor serveren.
Heb je geen slow cooker, maar wil je dit recept wel graag maken? Vervang dan de braadlappen voor bieflappen. Snijd deze in dunne reepjes en maak er een wok gerecht van! Gebruik minder vocht en pas de smaakmakers aan je eigen smaak aan. Kook de broccoli apart en roer die op het eind door de runderreepjes en saus en maak het gerecht verder af met rijst, salade en extra’s. Ook als wokgerecht kun je het prima de volgende dag koud eten.
Lust je kind geen broccoli? Geen nood. Wat denk je van geblancheerde worteltjes, doperwten of bloemkool? Of geef sla en komkommer mee als ze dat erg lekker vinden. Ik probeer zo vaak mogelijk iets van groente mee te geven en vind het niet erg als dat betekent dat ze week in week uit doperwtjes en komkommer meekrijgen. Er zijn slechtere keuzes 😉
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.