Dit kan je verwachten bij een opname in een alcoholkliniek

Dit kan je verwachten bij een opname in een alcoholkliniek

 

Voor mensen met een alcoholprobleem zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Cognitieve gedragstherapie kan helpen om vastgeroeste en negatieve gedragspatronen te doorbreken. Onderliggende psychische klachten kunnen verwerkt worden door gesprekken met een psycholoog te voeren. En veel mensen kiezen ervoor om zich tijdelijk te laten opnemen in een behandelcentrum, in de volksmond beter bekend als een afkickkliniek. Wat gebeurt er eigenlijk in zo’n kliniek, en is een opname daar effectief bij een alcoholprobleem?

 

Wat is een afkickkliniek voor alcohol precies?

Een kliniek is een plek waar mensen met een alcoholprobleem terecht kunnen voor behandeling. Bij een afkickkliniek werken (medische) specialisten die samen de alcoholproblemen van elke patiënt aanpakken. Dat doen ze door middel van detoxen, individuele therapie en groepstherapie, counseling-gesprekken en nazorg. Een afkickkliniek van Connection-SGGZ is in het bezit van een Wtza-vergunning, een overheidskeurmerk dat de kwaliteit van de zorg bij de kliniek waarborgt.

 

Er zijn klinieken die alleen alcoholproblematiek aanpakken, maar ook centra waar mensen komen die verslaafd zijn aan drugs of medicijnen. Een kliniek kan bij wijze van spreken op de hoek van de straat liggen, maar sommige bedrijven bieden behandelingen in een ver weg gelegen centrum aan. Een opname in bijvoorbeeld een afkickkliniek in Afrika heeft het pluspunt dat het de patiënt weghaalt uit diens leefsituatie, waarin de trigger voor alcoholgebruik kan liggen. Vaak zijn de wachtlijsten voor afkicken in het buitenland ook korter.

 

Hoe een behandeling in een afkickkliniek eruit ziet

Vóór de behandeling vindt er een intakegesprek plaats. Daarbij probeert de verslavingsarts in beeld te brengen wat de situatie is van de patiënt in spé, en of een opname een geschikte behandelmethode kan zijn. Als hij denkt dat dat zo is, dan kan die persoon worden ingeschreven als intramuraal patiënt (iemand die onafgebroken op de instelling verblijft) of ambulant patiënt (iemand die alleen tijdens de dag aanwezig is, en thuis slaapt. De eerste vorm van behandeling, ook wel een opname genoemd, heeft meestal de beste resultaten.

 

Iemand die is opgenomen in een verslavingskliniek begint soms met een detox, waarbij de alcohol en de giftige afvalstoffen uit het lichaam kunnen verdwijnen. Dat kan onaangenaam zijn en ontwenningsverschijnselen zoals slaapgebrek, trillen, spierpijn en angst veroorzaken. De medewerkers van de kliniek proberen deze klachten zo goed mogelijk te verhelpen. De detox is het lichamelijke deel van het afkickproces.

 

Hierna wordt het geestelijke deel van de alcoholverslaving behandeld. Elke patiënt is anders, en dus vinden er weer gesprekken plaats om te bepalen welke soort therapie of andere behandelingen geschikt zijn. Tijdens het verloop van de opname wordt de patiënt in de gaten gehouden en gecheckt of diens situatie verbetert of verslechtert. Om dat te bepalen krijgt de patiënt regelmatig vragen over hoe die zich voelt, hoe hij naar de verslaving kijkt en hoe zijn blik op de toekomst is.

 

De behandelaars van de afkickkliniek monitoren de voortgang van de patiënt en besluiten wanneer iemand klaar is om te kunnen stoppen met de behandeling. Als de patiënt naar huis gaat, ontvangt hij of zij vaak nog nazorg, wat bij een alcoholprobleem erg belangrijk kan zijn om een terugval te voorkomen.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

havermelk in een glas
Gezond eten

Havermelk ongezond?

Havermelk is populairder dan ooit. Je vindt het in koffiebarretjes, supermarkten en zelfs in sportvoeding. Maar met de groeiende populariteit komt ook de vraag op: is havermelk wel zo gezond als het lijkt – of schuilt er toch een minder gezond kantje aan? Als voedingsdeskundige kijk ik met een kritisch

Lees verder »
verschilende soorten rijst
Gezond eten

Wat is de gezondste rijst?

Rijst is een basisproduct dat wereldwijd wordt gegeten, maar niet alle rijstsoorten zijn even gezond. Als je bewuster wilt eten, vraag je je misschien af: welke rijst is nu eigenlijk het gezondst? In dit artikel leg ik je alles uit over de verschillende soorten rijst, hun voedingswaarde, gezondheidsvoordelen én waar

Lees verder »
Review

Cadeaus die vreugde brengen aan de familietafel

De eettafel is veel meer dan een plek waar we ons eten nuttigen. Het is een ontmoetingspunt, een podium voor gesprekken, en een plek waar gezinnen zich opnieuw verbinden na een lange dag. Of het nu gaat om het ontbijt op zondagochtend of het avondeten doordeweeks, het samen aan tafel

Lees verder »