Het is pruimentijd! Als je ze niet wil plukken, hoeft niet, ze vallen vanzelf uit de boom. En wat zijn ze lekker. Net kleine appeltjes, alleen dan zoeter en sappiger en frisser en lekkerder en… Nou ja, jullie snappen me wel. Nadat ik vorige week door een juf van school benaderd werd met de vraag of ik wilde komen plukken bij hun op het erf, moest ik gaan beslissen wat ik met al die pruimen zou gaan doen. Want ja, als je ergens gaat plukken, kom je altijd met veel meer thuis dan dat je gepland had!
Eén van de dingen die ik wilde maken, was pruimentaart. Eentje voor onszelf en eentje voor de juffen. Voor wat hoort wat, immers? En gebruik makend van het Amandelmeel Biscuitdeeg, maakte ik deze heerlijke nazomertaart. Wederom glutenvrij en minimaal toegevoegd zoet. Perfect!
Amandelmeel Pruimentaart – Glutenvrij
12 porties
1 recept Amandelmeel Biscuitdeeg
5 – 6 pruimen, ontpit en in parten gesneden
Amandelschaafsel
- Verwarm de oven voor op 160 graden (elektrisch).
- Maak het beslag voor het biscuitdeeg zoals aangegeven wordt op het recept.
- Voordat je het in de oven doet, stort je het beslag in een taartvorm van ongeveer 24 cm doorsnee.
- Verdeel de pruimen parten in een mooi patroon op het beslag.
- Bestrooi het geheel met amandelschaafsel en zet in de oven.
- Bak de taart in 50 – 60 minuten gaar.
- Laat minstens 30 minuten afkoelen voordat je de taart uit de vorm haalt.
- Serveer met creme fraiche, slagroom of gewoon zo 😉
Optioneel: Roer 1 tl citroenrasp door het beslag voor een extra ‘kick’. De rasp versterkt het zure van de pruimen, dus als je daar erg van houdt, moet je deze combi zeker proberen!
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Corine zegt
Heleen Quantrill,
Dank je! Ik ga het proberen. Heb appels van eigen boom.
Corine zegt
Goed gelukt en erg lekker!
Heb je misschien ook ervaring met andere fruitsoorten die meegebakken kunnen worden?
Heleen Quantrill zegt
Yay! Mijn ervaring is dat elke harde fruitsoort hier heel goed in werkt. Peren, appels, perziken en zelfs ananas gaan allemaal prima. Dus keuze genoeg 😉
Groetjes!
M. zegt
Goedemorgen.
Ik wil deze taart gaan maken, maar heb een heteluchtoven.
Op welke temperatuur moet ik dan bakken?
Ik heb geen idee of en hoeveel verschil het maakt met het bakken.
Bedankt voor uw reactie.
Heleen Quantrill zegt
Probeer de baktijd eerst iets korter te doen. Als ik het me goed herinner is een elektrische oven trager in bakken dan een heteluchtoven. Dus als iets een half uur in de oven moet, check in uw geval na 20 minuten al of het gaar is.
Groeten,
Heleen
Hilde Beckers zegt
kun je het ook maken met geweekte droge pruimen?
De pruimen die je nu kunt krijgen zijn niet echt geschikt denk ik?
Heleen Quantrill zegt
Met gedroogde pruimen wordt de smaak en structuur van de cake wel anders, omdat verse pruimen ook vocht inbrengen. Pruimen die je nu kunt krijgen smaken nog niet echt geweldig, maar je zou het wel kunnen proberen omdat ze door het bakken wel lekker zacht worden.
Groetjes!
Henriet zegt
Vandaag gemaakt, goed gelukt en erg lekker! Ga ‘m vaker maken, ook eens met ander fruit!
Heleen Quantrill zegt
Super! Het is inderdaad erg makkelijk om hiermee te variëren. Veel succes alvast!
Groetjes
Heleen
Marlies Van Tilburg zegt
Staat nu bij mij in de oven met pruimen van onze tuin dus bijna klaar dat wordt zeker smullen!
Groetjes Marlies
Heleen Quantrill zegt
En? Voldeed het aan de verwachtingen? 🙂
Ceetje zegt
Geproefd en hij is verrukkelijk! En hij is gemakkelijk te maken; super dank je wel voor dit recept!
Ceetje zegt
Hij staat nu in de oven; ik ben benieuwd…..
Jolanda zegt
Helaas heb ik geen pruimenboom in mijn tuin. En groeien ze hier ook nergens in de buurt. Wel heel veel bramen. Ben al druk aan het plukken geweest. Wachtte ook met smart voor een heerlijk recept. Weet iemand een bramenijs recept bij voorkeur zuivel en suikervrij?
ikkenormaal zegt
Dit weekend ga ik (toevallig hoor) op bezoek bij een tante met een pruimboom.Als ik er wat mee krijg ga ik deze taart proberen te bakken.