Wie heeft er wel eens koolrabi uitgeprobeerd? Ik denk wel een flink aantal van jullie! Deze spoetnik-achtige groente is te krijgen in lichtgroen of paars en smaakt wat naar broccolistelen. De naam ‘koolrabi’ komt uit het Duits. Rabi is afgeleid van rí¼be dat raapsteel betekent. De koolrabi is familie van de kruisbloemigen zoals boerenkool en bloemkool (brassica). Leuk weetje: het is geen knolgewas, want het gedeelte dat we eten is een verdikking van de stengel, niet een wortel of knol.
Vanwege de neutrale smaak kun je er best veel mee doen. Je kan koolrabi koken, bakken, stoven, maar ook rauw eten, verwerkt in een salade. Ik heb zowel de gekookte als de rauwe versie geprobeerd met twee eenvoudige recepten en beide keren waren we allemaal erg verrast door de smaak. Ik kon het niet als alternatief voor aardappel serveren, daarvoor smaakt het te ‘groen’. Maar als salade werkte het heel goed! Daarom noem ik Koolrabi – Spoetnik onder de Groenten
Koolrabi Salade
4 porties
2 koolrabi’s
1 winterpeen
2 el mayonaise
1 el citroensap
Zout en peper naar smaak
- Schild en snijd de koolrabi’s en winterpeen in dunne reepjes.
- Meng in een kom de mayonaise met citroensap en voeg de groenten toe.
- Breng eventueel op smaak met zout en peper.
- Laat in de koelkast even op smaak komen, ongeveer een half uurtje.
Koolrabi Puree
4 porties
3 koolrabi’s
Boter
Zout en peper
Bieslook
- Schil de koolrabi’s en snijd ze in grove stukken.
- Breng in een pan met een bodem water aan de kook en kook in ongeveer 5 minuten gaar (afhankelijk van de grootte van de stukken).
- Giet niet al te veel af, probeer de koolrabi gaar te koken in zo min mogelijk water. Met het water dat overblijft, kun je dan pureren. Ik had letterlijk een bodempje water over na het koken.
- Breng de puree op smaak met zout en peper en een klont boter.
- Serveer met verse bieslook!
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.