Koolrabi – Spoetnik onder de Groenten

Koolrabi - Spoetnik onder de Groenten

Wie heeft er wel eens koolrabi uitgeprobeerd? Ik denk wel een flink aantal van jullie! Deze spoetnik-achtige groente is te krijgen in lichtgroen of paars en smaakt wat naar broccolistelen. De naam ‘koolrabi’ komt uit het Duits. Rabi is afgeleid van rí¼be dat raapsteel betekent. De koolrabi is familie van de kruisbloemigen zoals boerenkool en bloemkool (brassica). Leuk weetje: het is geen knolgewas, want het gedeelte dat we eten is een verdikking van de stengel, niet een wortel of knol.

Vanwege de neutrale smaak kun je er best veel mee doen. Je kan koolrabi koken, bakken, stoven, maar ook rauw eten, verwerkt in een salade. Ik heb zowel de gekookte als de rauwe versie geprobeerd met twee eenvoudige recepten en beide keren waren we allemaal erg verrast door de smaak. Ik kon het niet als alternatief voor aardappel serveren, daarvoor smaakt het te ‘groen’. Maar als salade werkte het heel goed! Daarom noem ik Koolrabi – Spoetnik onder de Groenten

koolrabi salade

Koolrabi Salade

4 porties

2 koolrabi’s
1 winterpeen
2 el mayonaise
1 el citroensap
Zout en peper naar smaak

  1. Schild en snijd de koolrabi’s en winterpeen in dunne reepjes.
  2. Meng in een kom de mayonaise met citroensap en voeg de groenten toe.
  3. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
  4. Laat in de koelkast even op smaak komen, ongeveer een half uurtje.

Koolrabi Puree
4 porties

3 koolrabi’s
Boter
Zout en peper
Bieslook

  1. Schil de koolrabi’s en snijd ze in grove stukken.
  2. Breng in een pan met een bodem water aan de kook en kook in ongeveer 5 minuten gaar (afhankelijk van de grootte van de stukken).
  3. Giet niet al te veel af, probeer de koolrabi gaar te koken in zo min mogelijk water. Met het water dat overblijft, kun je dan pureren. Ik had letterlijk een bodempje water over na het koken.
  4. Breng de puree op smaak met zout en peper en een klont boter.
  5. Serveer met verse bieslook!
Wat doen jullie met koolrabi?
Niet vergeten! Je hebt nog tot middernacht de tijd om mee te dingen naar één van de tien e-boeken ‘Zin in Zomer!’ die ik weggeef. Laat hier een bericht achter en wie weet hebben we dit weekend mooi weer én heb jij er een leuk e-boekje er bij!

© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »