Ik weet niet meer wanneer ik ben begonnen met het eten van kokosolie, het zal ondertussen een aantal jaar geleden zijn. Wat ik wel weet is dat ik er nooit meer van af geweken ben. Kokosolie is zoiets als eieren in mijn huishouden: onmisbaar en in verschillende varianten aanwezig. Zo heb ik bijvoorbeeld goedkopere vrije uitloop eieren om mee te bakken, verse biologische eieren om rauw te eten en van tijd tot tijd ook eendeneieren als vleesvervanger.
Met kokosolie is het net zo. Ik heb een grote pot van 2,2 liter ontgeurde kokosolie om in te bakken en frituren. Onderhand verschillende, kleinere potten met extra vergiene kokosolie (extra vergiene bestaat eigenlijk niet in kokosolie-wereld, het geeft alleen maar aan dat het zo onbewerkt mogelijk is) en een verzameling kokosoliesoorten met toegevoegde kruiden en specerijen om in te bakken. En dan heb ik ook nog een pot kokosolie die ik puur voor uitwendige doeleinden gebruik.
En ja, ik kom heus nog wel eens buiten de deur 😉
Maar waarom zo’n uitgebreide collectie en vanwaar die obsessie met kokosolie? Ik zal dat vandaag proberen uit te leggen.
Kokosolie is Anti-bacterieel
Kokosolie bestaat grotendeels (45% – 50%) uit een middellange keten vetzuur genaamd laurinezuur. Dit vetzuur wordt in het lichaam omgezet in mono-laurine en mono-laurine wordt in het lichaam ingezet om schadelijke bacteriën te bestrijden.
Dr Mary Enig schreef in 2006 een onderzoek naar het effect van mono-laurine op de Staphylococcus aureus. Een pathogeen dat verantwoordelijk was voor meer dan een derde van sterfgevallen vanwege bloedvergiftiging in Groot-Britannië in 1999. Dit pathogeen bleek resistent te zijn tegen veel medicijnen waaronder penicilline. Maar wat bleek uit onderzoek? Het mono-laurine uit kokosolie bleek veel effectiever in het voorkomen en genezen van infecties met bovengenoemd pathogeen.
De enige andere bekende bron van laurinezuur is moedermelk. En van moedermelk is bekend dat het helpt het immuunsysteem van de baby op te bouwen en te versterken.
Helpt tandbederf voorkomen
Een andere bacterie in dezelfde familie is de Streptococcus mutans. Deze bacterie wordt gelinkt aan tandbederf en uit een recent onderzoek blijkt dat het dagelijks innemen van slechts een kleine hoeveelheid kokosolie al kan bijdragen aan het voorkomen van tandbederf. Hoeveel kokosolie er genuttigd moet worden, geeft het onderzoek voor zover ik kon zien, niet aan. Maar als je elke dag je groenten roerbakt in kokosolie en een lepel kokosolie toevoegt aan je smoothie, kom je al een heel eind lijkt mij!
Meer lezen? Cure Tooth Decay van Ramiel Nagel.
Kokosolie is anti-schimmel
Hoe bizar klinkt het dat kokosolie schimmels zou bestrijden? En toch is het zo. Kokosolie veegt haast letterlijk de vloer aan met zwemmers eczeem, ringworm en Candida Albicans. Die laatste leeft in de darmen en is verantwoordelijk voor veel narigheid waaronder schimmelklachten bij vrouwen en spruw bij baby’s.
Kokosolie is anti-viraal
Naast laurinezuur, bevat kokosolie ook een kleine hoeveelheid caprinezuur. Caprinezuur wordt in het lichaam omgezet in mono-caprinezuur en dat gaat het gevecht aan met vele virussen zoals HIV en herpes. Er wordt zelfs al onderzoek gedaan of dit bestanddeel van kokosolie ingezet kan worden bij andere virusziekten als mazelen en hepatitis-C. Bron
Kokosolie helpt bij gewichtsverlies
Te gek voor woorden, vet eten om vet te verliezen? Toch is het niet zo gek als je denkt. De vetzuren in kokosolie helpen allereerst het lichaam om bepaalde nare zaken op te ruimen, zie bovengenoemden, waardoor je beter in je vel zit. En een gezond lichaam is ook beter in staat overtollig gewicht kwijt te raken.
Daar komt bij dat je sneller vol zit als je een vet als kokosolie eet. Hierdoor ben je minder geneigd om te snacken en kun je zoet-aanvallen beter het hoofd bieden of zul je die zelfs niet meer meemaken. Dit alles helpt mee in de strijd tegen de kilo’s. Uiteraard geldt dit alles als je voedingspatroon over het geheel gezond en volwaardig is. Bron
PS: De lepel met kokosolie die op de foto staat, is wat ik dagelijks ongeveer eet.
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.