Tekenen van Ontstekingen |
Als je last hebt van ontstekingen, zijn er genoeg medicijnen en pijnstillers op de markt zoals steroïden en NSAID’s (bijv. ibuprofen) die snel verlichting kunnen geven. Helaas lossen deze middelen het onderliggende probleem niet op. En als dit soort middelen te frequent gebruikt worden, kunnen ze zelfs het immuunsysteem verzwakken en meer ontvankelijk maken voor ernstiger dingen.
Daarom is het ook een goed idee om op natuurlijke wijze het genezingsproces van een ontsteking te bevorderen. Door middel van voeding natuurlijk! Hieronder een overzicht van 5 Ontstekingsremmende Voedingsmiddelen.
1. Kelp
Kelp zeewier zoals kombu bevat een stofje genaamd fucoidan. Dit stofje dat veel voorkomt is bruine algen en verschillende soorten zeewier is de laatste paar jaar vaak gelinkt met ontstekingsremmende eigenschappen. Het zou een positieve uitwerking hebben bij zowel acute als chronische ontstekingen. Zeewier in het algemeen komt meer en meer in de belangstelling te staan als erg gezonde groente. Kies het liefst voor zeewier dat gewonnen wordt uit schone zeegebieden.
Let op: Zeewier snacks zijn geen goeie vervanger voor vers zeewier. Tenzij je het zelf maakt, zijn commerciële snacks vaak gefrituurd in goedkope plantaarde olie en/ of bevatten smaakversterkers. Let hier dus op!
2. Gember
Gember bevat vele fytonutriënten genaamd gingerol en shoagol die ontstekingsremmend werken bij zowel acute als chronische ontstekingen. Meer gember toevoegen in je voedingspatroon, kan dus helpen om ontstekingen onder controle te krijgen. Een lekker en eenvoudige manier is om een schijfje verse gember aan je kruidenthee toe te voegen. Gember werkt niet alleen bij ontstekingen, maar helpt ook bij misselijkheid en spijsverteringsklachten. Plus, je kan het heel goed invriezen. Handig dus als je er steeds maar een klein beetje van nodig hebt.
3. Omega-3 vetzuren
EPA en DHA zijn de laatste paar jaren steeds meer in de belangstelling komen te staan. Niet alleen vanwege hun gunstige invloed op de hersenfunctie, maar ook vanwege ontstekingsremmende eigenschappen. Zozeer dat het zelfs beter werkt dan NSAIDS (ontstekingsremmende pijnstillers als ibuprofen) als pijnbestrijder. Goeie en bruikbare bronnen van Omega-3 zijn wilde zalm, makreel, haring, biologische eieren en vlees van wilde dieren of graasdieren. Zaden en pitten bevatten ook Omega-3, maar in een iets andere vorm namelijk ALA. De omzetting van ALA naar DHA die nodig is om dit type Omega-3 beschikbaar te maken voor mens, gaat erg moeizaam. Dus hoewel chiazaad, lijnzaad en andere pitten en zaden Omega-3 bevatten, is het niet gezegd dat dit dus ook volledig opgenomen wordt. Dit hangt weer af van hoeveel Omega-6 vetzuren er gegeten wordt.
4. Avocado
Avocado’s bevatten erg veel carotenoïden zoals alpha-caroteen, beta-caroteen, luteine, zeaxtansantine en vele anderen. En deze stoffen worden sterk gelinkt met ontstekingsremmende eigenschappen, omdat carotenoïden de cellen beschermen tegen oxidatie, en schade van oxidatie herstellen. Antioxidant dus. Ik weet dat veel van jullie al regelmatig genieten van de romige smaak en textuur van avocado in toetjes en smoothies, maar wisten jullie ook dat avocado in een groenteschotel of -dip als salsa of salade, de opneembaarheid van de vitaminen en mineralen uit die groenten, verhoogt? Avocado maakt het als het ware eenvoudiger voor het lichaam om vitaminen en mineralen op te nemen. Dus wat eet je voortaan bij je maaltijd? Juist.
5. Groene thee
Groene thee wordt al lange tijd geroemd om de vele gezonde eigenschappen, waaronder het remmen van ontstekingen en remmen van de groei van kankercellen. Groene thee bevat een hele waslijst aan zogenaamde polyfenolen, stoffen die specifieke werking hebben op verschillende vlakken. Dagelijks vijf kopjes groene thee drinken zou nodig moeten zijn om te kunnen profiteren van deze goede eigenschappen.
Wat wij vanavond eten? Gestoomde zalm met gember en zeewiersalade met avocadodressing, afgerond met een kop groene thee. En jullie?
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
15 reacties
Ik mis nog kurkuma in het rijtje!
Een grote ontstekingsremmer waar al veelbelovende wetenschappelijke onderzoeken naar zijn gedaan (Pubmed).
Wel tegelijk innemen met een vet (b.v. kokosolie) en zwarte peper voor betere opname. Bijvoorbeeld in de vorm van golden paste.
Kurkuma is zo zeer ontstekingsremmend dat het een eigen artikel verdient 🙂
https://eetgoedvoeljegoed.nl/kurkuma-bij-pijn-en-ontstekingen/
klopt omega 6 bevordert ontstekingen. reina
Auk van Hilten,
klopt omga 6 bevordert ontstekingen. reina
Sorry, maar volgens recent onderzoek is omega-6 helemaal niet zo gezond. Zonnebloemolie is rijk aan omega-6, net als margarines en halvarines maar ook veel vlees bevat omega-6. Omega-3 is beter… dat zit in lijnzaadolie en vette vis als makreel en haring.
Omega-6-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Het bekendste omega-6-vetzuur is linolzuur, dat vooral veel voorkomt in plantaardige oliën. Deze meervoudig onverzadigde vetzuren hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte en daarmee op het risico op hart- en vaatziekten.
groetjes Ivana
help me ff!
vraagje; waar zit ook al weer veel omega 6 in?
Gr. Amy
Gember&kurkuma thee, heerlijk !
Zo simpel, kruiden&specerijen hier, visje hier visje daar..
Geprakte Avocado met 2 teentjes knoflook en keltisch zee zout, hmm !
Knoflook hoort ook in het rijtje dat je elke dag zou moeten eten.
groetjes,
helemaal goed, knoflook tegen schimmels, kurkema en gember, tegen ontstekingen, advocado, ook , en tegen meer dingen, doe je goed reina.
Wat ik tot voor kort ook niet wist en heel veel uitmaakt voor de smaak is dat je groene thee met 70-80 graden water moet opgieten i.p.v. 100 graden gekookt water. Sindsdien drink ik meer groene thee.
Ja het maakt echt verschil hoe je groene thee zet. Ik drink het in de loop van de ochtend en middag en heb dan minder snel last van hongergevoel. Eet verder prima maar snel teveel, altijd grote eter geweest en dat is niet handig als je wilt afvallen.
Groene thee vond ik nooit erg lekker tot ik de chinese manier van theezetten leerde. Ik doe de thee in thee-ei, water van de kook af opgieten tot het net onderstaat, laat het 10 minuten weken, gooi het vocht weg en dan weer nieuw water erop. Nu is die muffe gronderige smaak weg en giet ik water op tot het te slap wordt. Meestal met verse gember maar ik heb ook gember uit de toko die gebruikt wordt voor sushi als afwisseling.
Goeie tip! Die gronderige smaak die je beschrijft, proef ik ook en vind ik ook niet lekker. Mijn man is wel erg gek op groene thee en vraagt steeds of ik ook wil. Zal deze methode eens proberen en het verkopen als DE manier van groene thee drinken, daar is ‘ie wel gevoelig voor 😉
Thanks!
Hoi hoi
Meestal drink ik s’middags voordat ik ga werken
gember thee
De gember rasp ik en doe ik in een thee-ei
5-10 minuten laten staan
Heerlijk!!!!
Goed stukje Heleen
Grt Annie