Een goede voorraad aanleggen kan een uitdaging zijn, maar ik vind het altijd zeer bevredigend te weten dat wat ik in de kasten heb staan, goed spul en makkelijk voor handen is. Ik hou van koken, mijn gezin houdt van eten en als we dan ook nog gezond en volwaardig eten zonder dat het mij echt heel veel moeite en denkwerk heeft gekost, is dat dubbel plezier!
Een goed bevoorrade kelderkast en koelkast is echt een uitkomst. Op drukke momenten kan ik in mijn kasten ‘winkelen’ en vrij eenvoudig een maaltijd op tafel zetten zonder iets af te hoeven halen. Ook als we extra eters hebben of als ik eens ziek of niet in staat ben om tijd en energie te steken in het bedenken van een lekkere maaltijd, hoeft Simon maar in de kast te kijken en 9 van de 10 keer is het ook voor hem vrij eenvoudig iets klaar te maken. Kijk, dan weet ik dat ik het goed gedaan heb!
Maar voor het zover was, heb ik jaren gekampt met een incomplete en slecht georganiseerde voorraad. Door de tijd heen heb ik tips van andere moeders, interessante websites en blogs en eigen ervaring samengebracht tot een voorraad waar ik daadwerkelijk wat aan heb. Alles wat ik in de voorraadkasten toevoeg wordt ook echt gebruikt, de voorraadkast is niet een plek waar eten te ruste wordt gelegd zeg maar 😉
Want wie kent dat niet, blikken perziken op sap, gedroogde peulvruchten en grote zakken kruiden die eigenlijk nooit gebruikt worden. Ze zijn aangeschaft omdat je een keer gelezen of gezien hebt dat je goed voorbereid moet zijn op eventuele rampen. Been there, fell for it…
Maar beter is het om een voorraad aan te leggen die wel voor je werkt. Wil jij dat ook? Het is eenvoudiger dan je denkt!
1. Maak een lijst van 7 tot 10 maaltijden waarvan je zeker weet dat je gezin die ook echt lekker vindt. Dat ziet er in ons geval zo uit:
Kipcurry met tomaten
Kipcurry met kokosmelk
Roast Dinner
Full English breakfast
Gerookte makreel als ontbijt
Gehaktballen met saus
Meatloaf met groenten
Geroosterde kip met wafels
Glutenvrije muffins
Smoothies
Soep met alles er op en er aan
2. Bepaal welke spullen je daarvoor in huis moet halen. Idealiter zou 1 ingrediënt bij verschillende maaltijden gebruikt kunnen worden. Dit scheelt uitzoekwerk en geld. Tomatenblokjes zijn bijvoorbeeld in te zetten bij de soep, curry en gehaktballen met saus. Eieren en verse kip komen ook veel voor en de kokosmelk is lekker in zowel hartige als zoete maaltijden.
Kokosmelk
Tomatenblokjes
Verschillende kruidenmengsels
Kokosmeel
Kokosolie
Honing
Rijst
Baked Beans (jaja, ik weet het…)
3. Welke groenten en fruit zou je hiervoor nodig hebben? Door te bepalen welke verse ingrediënten je nodig hebt, kun je de twee combineren voor een complete maaltijd. Ik heb vaak dezelfde soort groenten en fruit in huis omdat ik weet dat ik ze op zal maken, echtgenoot en kinderen die lekker vinden en ik er verschillende maaltijden mee kan maken.
Appels
Bananen
Komkommer
Bleekselderij
Witte kool
Courgette
Sla
Wortels
Aardappelen
Uien en knoflook
Kip
Eieren
Gerookte vis
4. Ga op koopjesjacht. Je gaat op gezette tijden boodschappen doen, dus met deze lijsten in je achterhoofd, is het makkelijk zoeken naar koopjes. Als tomatenblokjes of kokosmelk ergens in de aanbieding zijn, neem ik meteen flinke aantallen mee. Hetzelfde geldt voor dingen die in de vriezer kunnen. Denk aan kip, vis en vlees, maar ook kaas, boter en zacht fruit kan in de vriezer. Op die manier profiteer je van de aanbieding, zonder dat je na twee weken een groot deel weg moet gooien omdat het verrot is.
Maar denk ook aan online aanbiedingen. Winkels als Gekruid en De Tuinen hebben regelmatig producten in de aanbieding die je misschien niet direct nodig hebt, maar zeker handig zijn om in de voorraadkast te hebben staan. Denk aan kruidenmengsels, kokosolie en glutenvrij meel.
Een goede voorraad aanleggen kost wel wat tijd. Maar met goeie planning en logisch nadenken (wat heb je écht nodig) hoeft dit niet te lang te duren. En vergeet niet van tijd tot tijd weer eens in je voorraad te duiken om te zien of datgene dat je koopt ook daadwerkelijk gebruikt wordt of na drie maanden nog onaangeroerd in de kast staat.
Hoe ziet jouw voorraad er uit? Hoe heb jij het aangepakt? Of heb je hier helemaal niks mee, en zo niet, waarom niet? Deel het hieronder!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.