Muffins met Wortel en Gember

Muffins met Wortel en Gember

Wie net als ik een moestuin heeft weet waarschijnlijk wel hoe uitbundig courgettes kunnen groeien. Het gekke is dat ik op het moment dat zo’n groente er dan volop is, ik me er vaak geen raad mee weet… Niet alleen omdat we dan een maand of twee lang iedere dag courgettes zouden kunnen eten, maar het lijkt ook wel dat ik de rest van het jaar steeds van alles tegenkom waar dan courgettes ingaan. Tegen de tijd dat het seizoen dan weer aanbreekt, ben ik dat recept allang weer vergeten.

Nu zijn er weliswaar allerlei handige tools om je recepten in op te slaan en die werken ook wel. Helemaal optimaal vind ik dat echter niet, want als ik dan zo’n recept tegenkom dat me helemaal geweldig lijkt, wil ik dat het liefst meteen maken natuurlijk…

Courgettes zijn in de winter wel te vinden, maar dat valt natuurlijk niet binnen mijn filosofie van het eten uit het seizoen!

De afgelopen zomer heb ik daar echter iets op gevonden: ik droog mijn courgettes in een droogoven (kan ook in een elektrische oven op de laagste stand). Zo heb ik de hele winter de beschikking over courgettes en hoef ik zomers geen twee maanden lang dagelijks courgettes te eten.

Daar heb jij op dit moment natuurlijk helemaal niets aan haha, maar ik zal je er van de zomer, als de courgettes weer volop verkrijgbaar zijn weer aan helpen herinneren. Dan vertel ik je precies hoe je het beste courgettes kunt drogen.

Maar wat hebben die courgettes nou met wortel-gembermuffins te maken, vraag je je af?

Dat zal ik je vertellen: ik ging gisteren hartige courgette muffins maken en wilde dit recept graag met jou delen. Tot ik bedacht dat courgettes middenin de winter niet zo handig is, om eerder genoemde reden… Dus werd het een beetje anders, met zo’n recept kun je immers eindeloos variëren. Wortel- gembermuffins, misschien nog wel lekkerder ook, dan de courgette- chocolademuffins. Die laatste houd je nog van me te goed, dat is beloofd!

Muffins met Wortel en Gember

 

Muffins met Wortel en Gember

Muffins met Wortel en Gember {Zonder Granen, Paleo}

Iris Maier
Muffins vind ik altijd ideaal om mee te nemen voor onderweg. Lekker als snack tussendoor om de ergste trek te stillen of zoals in Amerika gebruikelijk is: als ontbijt. Heel praktisch, als je ze de avond van te voren maakt, hoef je ze 's morgens alleen nog maar op te eten!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang snack of ontbijt
Porties 12

Ingrediënten
  

  • 125 ml. 75 gr. gesmolten kokosolie of boter
  • 3 el. honing
  • 3 eieren
  • 150 gram amandelmeel of rijstmeel
  • stuk gember van ongeveer 5 cm. geraspt
  • 1 wortel geraspt (+/- 100-120 gr.)250 gr. amandelmeel of fijngemalen amandelen
  • 50 gr geraspte kokos
  • 1/4 tl. piment
  • snufje gemalen kruidnagel
  • 1/2 tl. keltisch zeezout
  • 1 tl. natriumbicarbonaat
  • optioneel; 2 handjes abrikozen in kleine stukjes gesneden.

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 graden C
  • Smelt de kokosolie of boter in een pannetje en roer er de honing door.
  • Klop de eieren los in een kom en doe de geraspte wortel, gember en eventueel de stukjes abrikoos erbij. Roer er de gesmolten kokosolie met honing doorheen.
  • Doe alle overige ingrediënten in een grote kom, roer even door elkaar en giet er het natte mengsel bij. Goed mengen.
  • Schep het beslag in een muffinvorm en bak ze zo'n 25 minuten tot ze gaar zijn (steek er een saté prikker in, als deze er schoon en droog uit komt, zijn ze gaar).
  • Laat de muffins afkoelen op een rek.
  • Geniet ervan!

 

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

havermelk in een glas
Gezond eten

Havermelk ongezond?

Havermelk is populairder dan ooit. Je vindt het in koffiebarretjes, supermarkten en zelfs in sportvoeding. Maar met de groeiende populariteit komt ook de vraag op: is havermelk wel zo gezond als het lijkt – of schuilt er toch een minder gezond kantje aan? Als voedingsdeskundige kijk ik met een kritisch

Lees verder »
verschilende soorten rijst
Gezond eten

Wat is de gezondste rijst?

Rijst is een basisproduct dat wereldwijd wordt gegeten, maar niet alle rijstsoorten zijn even gezond. Als je bewuster wilt eten, vraag je je misschien af: welke rijst is nu eigenlijk het gezondst? In dit artikel leg ik je alles uit over de verschillende soorten rijst, hun voedingswaarde, gezondheidsvoordelen én waar

Lees verder »
Review

Cadeaus die vreugde brengen aan de familietafel

De eettafel is veel meer dan een plek waar we ons eten nuttigen. Het is een ontmoetingspunt, een podium voor gesprekken, en een plek waar gezinnen zich opnieuw verbinden na een lange dag. Of het nu gaat om het ontbijt op zondagochtend of het avondeten doordeweeks, het samen aan tafel

Lees verder »