Vorige week was Simon niet thuis, wat altijd betekent dat ik veel extra kindertjes over de vloer heb en eigenlijk drukker ben dan normaal omdat ik lieve vriendinnen heb die me dan uitnodigen en lekker bezig houden. Ik kan daar echt van genieten, maar goed koken schiet er dan nog wel eens bij in.
Zo niet afgelopen week dus. Op woensdag had ik een etertje erbij waar ik toch echt wel rekening mee moet houden als ik eten kook. Mijn zes-jarige eet al heel flink, dus als je daar twee van hebt, moet je bijkoken! En toen ik vroeg wat ze wilden eten, was het antwoord unaniem: Spaghetti. Maar dan met vers gemaakte saus, dacht ik er bij. Het resultaat: Ongelofelijk lekker. Lees gauw verder!
Ik noem dit Bolognesesaus omdat het een tomatensaus met gehakt is. Maar ik vond eigenlijk dat het wat weg had van Italiaanse Ragu. Ook gemaakt met gehakt, maar duidelijk dikker en lang gestoofd. Perfect comfort food waar we allemaal behoefte aan hebben met dit koude weer. En eigenlijk is het ook perfect budget food, want een hele pan vol waar we twee keer van konden eten, kostte mij 7 euro. Minder dan een euro per persoon, dus.
En ik gebruikte biologisch gehakt, wortelen, selderij en knoflook.
Mijn tip voor jullie is dan ook: volg het recept en dezelfde hoeveelheden en als je niet zoveel eet, vries het in porties in en bewaar zo voor later. Dit is een recept waar je lang plezier van zult hebben!
Bolognesesaus/ Ragu
8 flinke porties
500 gram gehakt, liefst biologisch (rund, varken of half om half)
Boter en olijfolie
2 uien
4 tenen knoflook
3 winterpenen
3 stengels bleekselderij
1 blikje tomatenpuree
1 blik tomatenblokjes
100 ml rode wijn (zie opmerking)
2 el Italiaanse kruiden
1 laurierblad
Zout en peper
- Neem een grote pan met een dikke bodem en smelt hierin de boter met de olijfolie op middelhoog vuur.
- Bak het gehakt rul, hoeft niet helemaal gaar te zijn.
- Hak ondertussen de ui, knoflook, wortels en bleekselderij fijn in een keukenmachine. Houd dit apart.
- Haal het gehakt uit de pan met een schuimspaan of iets van dien aard en leg het op een bord.
- Fruit nu de groenten in dezelfde pan tot je de knoflook goed kan ruiken.
- Voeg de tomatenpuree toe en roer even om.
- Voeg nu de Italiaanse kruiden, laurierblad en tomatenblokjes toe.
- Roer goed door.
- Voeg de rode wijn toe en draai het vuur hoog zodat een deel van de alcohol verdampt.
- Voeg nu het gehakt toe en roer goed door.
- Breng op smaak met zout en peper, doe de deksel op de pan en laat een half uur zachtjes pruttelen.
- Serveer met pasta naar keuze en/ of met een grote, groene salade.
- Vries porties in wanneer je niet alles direct nodig hebt.
Opmerking: De rode wijn is essentieel in dit recept. Het zure en krachtige van de wijn geeft de saus die rijke smaak. En wees niet bang, na dik een half uur is de alcohol nagenoeg verdwenen en heb je wel de smaak. Of je het dus met bijvoorbeeld rode wijn azijn zou kunnen vervangen, weet ik niet.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Rebecca zegt
Hallo ik ga het nu proberen hoeveel boter en olijfolie gebruik je
Anonymous zegt
Ik vond het erg lekker maar miste toch wat. Volgende keer wat uitgebakken spekjes erdoor denk ik en/of een beetje bouillon! Maar dank voor je recept!
Anonymous zegt
Ik maakte vaker idd zelf suas voor bij de pasta, maar deze klinkt lekkerder. Alleen met Paleo is pasta uit den boze, dus dan maar eens proberen met courgette-spaghetti. Voorheen namen we eigenlijk alleen de spageronisaus van heinz, vanwege het feit dat daar nog de minste rommel in zat.
Tina
Eveline zegt
Heerlijk! Ik ken een soortgelijk recept uit een van de boeken van Jamie Oliver om een ragu/spaghettisaus te maken. Zo veel lekker dan uit een potje, wat we vroeger aten! En ook nog eens zo veel gezonder door alle groenten die er in verwerkt zijn en het ontbreken van de E-nummertjes.
Lekker met bijvoorbeeld spelt of boekweit pasta. Denk dat het ook lekker is om zo met boekweit te eten trouwens.. Binnenkort eens proberen!
Annelies Verwoert zegt
Hij staat voor morgen op het menu! Samen met spelt spaghetti
Anneke Pronk zegt
zo’n saus heb ik nog nooit uit pakjes of potten gemaakt, maar altijd zelf met veel groentes er in.
Gelukkig weet manlief ook hoe dat moet.
maar voor de rest van de komende 12 weken zal ik moeten eten wat de pot schaft want ik heb maandag, tijdens onze vakantie, mijn pols gebroken en zit nu op een operatie te wachten.
Ik ga al je tips en recepten opslaan Helen en als ik beiden handen weer kan gebruiken pak ik de draad weer op.
gr. anneke
Wilma zegt
Ik heb de saus gemaakt gisteren, zonder wijn, hadden geen wijn in huis, en hebben het er maar op gegokt. Ik vond het erg lekker! Ik wist ook niet dat je het op een andere manier kon maken. Deze eten we vaker en met witte bonen ga ik ook proberen!
Bedankt Heleen!
Anonymous zegt
Ja, dat doe ik ook. En dan speciaal voor de kinderen ook een heel klein beetje honing erbij. We eten hier niet lactose-vrij, dus soms doe ik er ook room of creme fraiche bij. (Ik ben een van de ‘gelukkigen’ die hard m’n best mag doen om de kilo’s eraan te houden.)
Leuk om zo mee te lezen op je blog! Ik volg de uitdaging niet 100%, maar lees wel 100% mee. Veel van de recepten van je uitdaging heb ik geprobeerd. De muesli en de ontbijtcake vonden we hier geweldig. En ook de kokosmakronen uit je lijst met recepten waren in no-time op. Aan de smaak van boekweit moeten we nog even wennen… Nog maar eens proberen binnenkort, de aanhouder wint.
Anonymous zegt
Als je geen rode wijn in huis hebt kan je er ook een scheutje (dus niet 100 ml, dat lijkt me te veel) balsamico in doen! Smaakt ook heel lekker. Groeten van Hella
Anonymous zegt
Tot voor kort wist ik zelfs niet dat je spaghettisaus op een andere manier kon maken dan deze… 🙂 Goed he!
Karin zegt
Afgezien van de wijn maak ik al jaren zo mijn pasta sauzen! Ik doe er altijd groenten door -wat ik maar in huis heb- en pureer het met de staafmixer omdat de kindjes vroeger geen groenten lustten… althans ze moest niet herkenbaar/zichtbaar zijn. 😉 Ik ben het gewoon altijd zo blijven doen.
Anonymous zegt
Dat lijkt me heerlijk. Ik ga hem maken met wat gekookte witte bonen erdoor: koolhydraatarm en eiwit- en vezelrijker.
Bedankt, Marjolijn.
Lot zegt
Dat is ook een heel leuk idee, witte bonen in heerlijke tomatensaus!
Karin zegt
Hoezo zijn witte bonen koolhydraat armer?
Annemieke zegt
Ga ik zaterdag maken, samen met speltspaghetti! We hebben namelijk een gast 🙂
Lot zegt
Morgen is eem goede dag om dit te maken. Ik ga droge witte wijn gebruiken omdat ik daarvan nog een restje ingevroren heb en ik geen rode wijn wil openmaken, zal ook wel werken.
Ik eet tegenwoordig spaghettisausen met courgette die met apparaatje op slietjes is gesneden of over bloemkool/broccoli.