Dag 2: Planning in de Keuken – Weekmenu en Acties

🙂

Goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt voor veel aspecten van het dagelijks leven en zeker ook in de keuken. En helemaal als je weigert om mee te eten met wat de samenleving voorschotelt, namelijk sterk bewerkt gemaksvoedsel. Niet voedzaam, maar handzaam voert de boventoon. Toch betekent dat niet dat gezond eten en onbewerkt eten nou zoveel extra moeite op hoeft te leveren. Het valt of staat met een goede voorbereiding en gezonde motivatie. Want: het is alleen maar moeite tot het gewoonte is geworden.
Dit hoeft echt niet te betekenen dat je uren in de keuken moet staan elk weekend om je voor te bereiden op de rest van de week. Gewoon al helder hebben wat je gedurende de week zal eten, ontbijt, lunch en avondeten, geeft al veel meer rust en duidelijkheid. Je weet wat je in huis moet halen, je weet wat je ’s avonds gaat eten als je thuiskomt en wat je klaar kan zetten voor het ontbijt de volgende dag. Geen verrassingen, geen gezeur of de grote verleiding om toch maar wat makkelijks te halen omdat je geen zin meer hebt om in de keuken te staan.

Dus, zonder meer ommehaal, bij deze mijn weekmenu en acties die daar bij horen met terugwerkende kracht. Het volgende weekmenu en acties zal ik op een zaterdag publiceren.

Maandag
Ontbijt: Fruit, noten en gekookte eieren. Koffie
Lunch: Koude kip, noten, selderij
Snack: Amandelmeel Cookie Dough
Avondeten: Hutspot, spek, mosterd

Dinsdag
Ontbijt: Gierstpap met kaneel en rozijnen
Lunch: Amandelmeelpannenkoekjes
Snack: Fruit
Avondeten: Snijbonen, kipkarbonades, bloemkoolpuree

Woensdag
Ontbijt: Fruit en gekookt ei
Lunch: Soep van zelf getrokken bouillon
Snack: Noten, gedroogd of vers fruit
Avondeten: Thaise groene curry van witte kool en kokosmelk, evt. overgebleven kip of ei

Donderdag
Ontbijt: Smoothie van kokosmelk, notenpasta en banaan
Lunch: Amandelmeelpannenkoekjes
Snack: Restjes kaas of vlees
Avondeten: Zuurkool stamppot met spek en appel

Vrijdag
Ontbijt: Rauwe melk met glutenvrije muesli
Lunch: Gebakken vis en doperwten
Snack: Rauwe melk
Avondeten: Mexicaanse kip met sla

Zaterdag
Ontbijt: Hoogstwaarschijnlijk niks voor mij. Kinderen krijgen pap.
Lunch: Visballetjes met doperwten en wortel
Snack: Koekjes bakken met de kids
Avondeten: Spinaziecurry, rijst, raita, poppadoms

Zondag
Ontbijt: Gebakken eieren, spek, pannenkoekjes, warm rood fruit
Lunch: Kip uit de oven, spruiten, geroosterde aardappels en bloemkoolpuree
Snack: Koekjes van de kinderen
Avondeten: Soep van de kip

Acties

  • Afgelopen zondag aten we ook geroosterde kip, dus zodra die kaal geplukt is, gaat het karkas direct in een pan met water, bleekselderij, ui en knoflook en daar trek ik bouillon van. Dit is de basis voor mijn soep. Hier gaan extra groenten en overgebleven vlees of een ei in en ik heb een volledige maaltijd.
  • Zondag eten we graag amandelmeelpannenkoekjes bij het ontbijt. Deze maak ik meestal zaterdagavond. En in plaats van 12, maak ik bijna 30 stuks en vries ik ze per twee in. Zo hoef ik ze alleen te ontdooien en eventueel in de koekenpan met wat boter op te warmen.
  • Rood fruit, doperwten, spinazie en dus de bouillon heb ik standaard in mijn vriezer. Snel gepakt en snel verwerkt. In het weekend haal ik deze dus weer in het zicht. 
  • Vanwege de 100 dagen Uitdaging zijn mijn snacks vrij eenvoudig. Maar het is leuk om in het weekend of op een saaie middag door de week koekjes te bakken. Amandelmeelbaksels blijven tot wel een week smakelijk als je ze in de koelkast bewaard. Ook hier maak ik dus genoeg van voor twee dagen voor ons vieren. Grijp ik (hopelijk) niet mis. Koekjes die overblijven, serveer ik als ontbijt of gaan mee met de kinderen.
  • Lunch voor Simon naar werk bestaat meestal uit koude kip of gekookt ei, sla, noten, gedroogd fruit en vers fruit. Dit heb ik voor het grijpen in de koelkast liggen. Vaak sorteer ik dit zondagavond.
  • Eieren kook ik maandagochtend en als ze afgekoeld zijn, pel ik ze en bewaar ik ze in water. Zo blijven ze lekker en worden ze niet groen. En je hebt altijd een gekookt ei bij de hand. 
  • Ik koop kruidenmixen bij Gekruid. Ik heb o.a. Indiase kruidenmengsels, Mexicaans en Italiaans. Zonder MSG of zout dus erg lekker en goed. Als ik een kruidenmengsel zie dat me aanstaat en het bevat geen rommel, dan koop ik het. Niks is zo ontmoedigend als smakeloze kost! De Thaise currypasta heb ik een keer in een toko gekocht en bevat specerijen en plantaardige olie (ik weet het, maar zo vaak eten we het niet).

Omdat ik geen brood bak of noten week, zijn dat dus geen acties voor mij, maar als ik dat wel zou willen doen, zou ik dat maandag of woensdagavond in gang zetten omdat ik dan alleen thuis ben.

Mijn credo momenteel is: Als ik tijd voor Facebook/ Pinterest/ kranten lezen heb, heb ik ook tijd om dingen voor te bereiden! Televisie kijk ik nauwelijks, dus dat scheelt ook. Verder bel ik niet uren met mensen in de avond. Effectief heb ik dus drie uur vanaf zeven uur dat de kinderen op bed liggen. Ik denk dat ik al met al een uur daarvan ook daadwerkelijk in de keuken sta. Want als iets bakt, kan ik zat wat opruimen of een hoofdstuk lezen.

Als je meer wilt lezen over hoe ik denk over budget en gezond eten, klik dan hier.

Alles staat of valt met voorbereiding en het enige dat je daarvoor nodig hebt, behalve je boodschappen die je elke week haalt, is de mind-set om ook daadwerkelijk tijd te besteden aan het voorbereiden en in gang zetten. De keuze die je daarin hebt berust op hoe eerlijk je bent naar jezelf over de tijd die je hebt.

Als je hele dagen werkt en daarom ervoor kiest om brood te eten, zou het dus echt de moeite waard zijn om je lunch de avond ervoor al klaar te maken en rijk te beleggen met sla, avocado, koud vlees, gekookt ei en wat niet al. ’s Ochtends met een duf hoofd beslissen wat je nu weer mee zal nemen werkt niet voor iedereen.

Hetzelfde geldt voor het ontbijt. Ik zet de avond ervoor de staafmixer klaar, blikje kokosmelk, banaan, amandelpasta en lepel ernaast en klaar. Het enige dat ik de volgende ochtend hoef te doen, is alles in de kom en mengen maar. Kost echt nog geen twee minuten. En dit kost mij nauwelijks meer tijd in de avond, omdat het een vast onderdeel is geworden van het opruimen van de keuken. Ik vind bank hangen en mijn tijd op Pinterest verdoen ook veel leuker, maar dan bekoop ik dat de volgende ochtend met hongerige kids die blijven zeuren en een man die staat te dringen om weg te kunnen. Dat vind ik geen goeie ruil!

Dus, wat voor voorbereidingen treffen jullie al of zouden jullie graag in willen voeren? Hoe zou je dat aanpakken en waarom? Deel het! Anderen hebben er ook wat aan.

Benieuwd naar wat voor recepten ik nog meer gebruik thuis? Veel van mijn favoriete basisrecepten vind je in mijn nieuwe kookboek Eet Goed, Voel je Goed. Maar ook mijn e-boeken bevatten leuke recepten voor alles van variatie op het avondeten tot de zoete trek. Klik hier voor meer informatie.

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »