Madeleines zijn kleine sponsachtige cakejes bekend geworden door Marcel Proust in zijn boek ‘A la recherche du temps perdu’. Hij doopt zo’n cakeje in een kopje lindebloesemthee en wordt direct teruggevoerd naar zijn jeugd en alle herinneringen daar aan.
De reden waarom ik Madeleines wilde maken, was puur vanwege de aanwezigheid van vormpjes voor deze cakejes. Verder zag ik op mijn favoriete TV zender het recept voor Financiers (op z’n Frans uitspreken) voorbijkomen en die zijn grotendeels gebaseerd op amandelmeel en eiwitten. Die combinatie zorgt er voor dat de cake heerlijk luchtig blijft.
Ik heb dat recept iets aangepast zodat het glutenvrij en minder zoet is en het lukte mij in één keer! Ze zijn inderdaad heerlijk sponsachtig en zoet en luchtig. Perfect bij een kop thee en zeker de moeite van het maken waard. Dit recept maakt 18 Madeleines, zeker genoeg voor een huis vol visite!
Maak je geen zorgen als je geen Madeleine vormpjes in huis hebt. Andere kleine cake-vormpjes zullen het ook prima doen.
Glutenvrije Madeleines
18 stuks
100 gram boter, gesmolten
3 eiwitten
1 el kokosmeel (of vervang dit door 4 el ander (glutenvrij) meel naar keuze)
100 gram amandelmeel
50 gram honing of ander zoet naar keuze (ahornsiroop geeft ze een caramelachtige smaak)
Snufje zout
1/2 tl Vanille extract
Optioneel: 50 gram krenten of amandelschaafsel
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Smelt in een steelpan de boter op een laag vuur en laat wat afkoelen.
- Neem een kom en klop hier met de hand de eiwitten tot ze schuimig en wit zijn, maar geen stijve pieken vormen.
- Neem een andere kom en doe hier de overige ingrediënten in en roer even door.
- Spatel voorzichtig de eiwitten door het beslag.
- Voeg de gesmolten boter en eventueel de krenten toe en roer even goed om.
- Neem je ingevette vormpjes en verdeel het beslag.
- Ter decoratie kun je er wat amandelschaafsel overheen strooien.
- Bak in ongeveer 15 minuten goudbruin. Reduceer de tijd als je kleine vormpjes gebruikt, laat ze langer bakken als je vormpjes groter van formaat zijn.
- Laat iets afkoelen, haal de Madeleines uit de vorm en serveer direct.
- Omdat deze Madeleines van amandelmeel gemaakt zijn, blijven ze tot wel vijf dagen heerlijk smeuïg. Bewaar ze in een luchtdichte doos.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
12 reacties
Kun je ook alleen amandelmeel gebruiken!?
Jazeker, ze worden dat wel iets kruimeliger.
Mocht iemand dicht bij Duitsland wonen koop daar dan de amandelmeel bij aldi, lidl of kaufland, scheelt veel met ons eigen land.
Dank voor dit recept het boekje voor elke budget heb ik net besteld
Kook niet in siliconen bakvormen a.u.b. Siliconen geven altijd af zodat eigenlijk onze lever vervuild wordt door de siliconen die in ons gezonde eten terecht komt. Voorbeeld: hou een siliconen vorm poosje in de hand en wrijf eroverheen. Proef dan even de handen…. Kunt u nagaan als u de vormen verhit in de oven, wat er dan allemaal vrijkomt in onze heerlijkheden.
Mmmmmm…klinkt heerlijk!! ga ik zeker proberen!!! Thanks!!
Vanavond gemaakt. Met ahorn-siroop. In totaal 9 cupcakes-vormpjes gevuld met het deeg. 21 Minuten in de oven. Resultaat: SUPER LEKKER!!! Njammie, njammie, njammie.
Kan je dit ook eventueel met siliconen muffinvormpjes maken?
Jazeker, dat werkt erg goed.
Ik heb alles in huis en ga ze morgen maken. Afgelopen jaar in Frankrijk zo’n madeleine vorm gekocht en pakje kant-en-klaar voor Madeleines (schaam schaam) maar ze waren wel erg lekker en erg zoet. Vorige week zelf gemaakt met cakemeel omdat ik nog een pak heb staan wat ik op wil maken en gewone suiker maar minder dan recept en met speculaaskruiden en oploskoffie als smaakmakers, waren ook heerlijk maar nog steeds zoet. Alhoewel de suiker wel bijdraagt aan de heerlijke knapperige randjes.
Deze zijn nu het proberen waard!
de boter vervang ik door kokosolie en heb je perse amandelmeel nodig? want dat vind ik zo duur,
groetjes, Petra
Hoi Petra,
Zeker niet. Met al mijn recepten geldt: amandelmeel kun je 1 op 1 vervangen door welk meel dan ook, behalve kokosmeel.
Succes!
Heleen
Gaan we zeker proberen, klinkt heel goed. Weinig ingredienten voor 18 stuks! Maakt me nog nieuwsgieriger. Op dit moment zit ik te smullen van de brownie nieuwe versie uit je boekje een Favo van mijn dochter!!!Gr. Adrielle
Het zijn ook niet zulke grote cakejes, maar dat doet voor de smaak niet onder! 😉
En go girl! Brownie for Breakfast. 😉 Geniet er van
Groetjes
Heleen