‘Tijdschrift Kerst Gekte’ |
Het begint nu echt: De Feestdagen! Sinterklaas eerst en daarna de weken tot Kerst en oud en nieuw. Dagen (weken) waarbij lekker eten, hapjes maken, samen zijn en feestvieren centraal staan. Dit kan veel druk leggen op diegene die dit ook allemaal wil organiseren. Zeker als je eigenlijk je geweldige voedingspatroon er niet voor op wilt geven. Want dit is ook de tijd van suiker, suiker en nog meer suiker. En wat denk je van al die voorbewerkte producten speciaal voor de feestdagen om het leven van de huisvrouw maar zo eenvoudig mogelijk te maken. Binnen 20 minuten een kerstdiner op tafel? Geen probleem! Vertrouw maar op Appie of de gele supermarkt bij jou in de buurt 😉
En hoe verleidelijk is dat niet? Het wordt mooi gepresenteerd en gegarandeerd dat het de zintuigen zal laten jubelen.
Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar ik vind wel dat dat een beroep doet op de luiheid der menschen. Wacht tot het laatste moment, spendeer het driedubbele van wat je normaal aan boodschappen kwijt bent en eet liflafjes die je bloedsuiker laten stuiteren en je tailleband doen uitdijen. Gewoon, omdat dat makkelijk is.
Neh, dat doen wij anders dit jaar! Nu we kinderen hebben worden tradities steeds belangrijker in ons huis en zeker als we thuisblijven met Kerst (om het jaar gaan we naar de schoonfamilie), vind ik het extra de moeite waard om er tijd en energie in te steken zodat als de feestdagen ook daadwerkelijk arriveren ik ook alleen maar wat hoef op te warmen, maar dan wel uit eigen voorraad! Leuker, gezonder en net zo makkelijk. Het enige dat je nodig hebt is tijd. En eventueel een moeder ofzo die mee wil doen. En een fles sherry, om het samenzijn nog leuker te maken 😉
1. Maak alles eens lekker schoon.
Mijn keuken wordt intensief gebruikt en mijn prioriteiten liggen voornamelijk bij man, kinderen, school en werk (in willekeurige volgorde). Niet zo zeer bij schoonmaken. Maar feit is wel dat als je lekker en veel wilt koken, een schone en opgeruimde keuken erg plezierig werkt. Dus haal de komende week je koelkast eens leeg en ruim die eens op, bekijk de inhoud van je vriezer en ga door je voorraadkasten heen. Ruim je werkruimte ook op. Slingerende tassen, rekeningen, bekers, kommen en allerlei ander gerei kan vast wel beter opgeruimd worden. Zo heb jij meer plek om koekjes uit te rollen en groente te snijden.
2. Stel een plan op.
Wat zou je graag willen eten? Wat zou je graag willen maken? Is dit realistisch? En zo ja, wat heb je daarvoor nodig? Heb je dit al in de kasten liggen, haal het dan naar voren. En maak een menuplan. Gebruik een programma op je pc hiervoor, of wijs een schriftje aan als houder der informatie. Zo weet je waar je aan toe bent. En als je iets besloten hebt, wijk daar dan niet teveel van af! Want als je een week geleden besloten hebt dat Kokospudding een lekker toetje voor Sinterklaas zal zijn, zal dat volgende week ook nog een goed idee zijn. Voordeel is dan ook dat je er niet meer aan hoeft te denken, alleen nog maar uitvoeren.
3. Plan je tijd.
Kijk of er dingen zijn die je van te voren kan maken. November in mijn huis de maand om pickles, chutneys, jammen en de Christmas Pudding te maken. Deze hebben tijd nodig en zullen straks extra lekker smaken bij kaas, op brood en na de maaltijd. Een nieuwe oude traditie bij ons is ‘Stir Up Sunday’. Deze Anglicaanse traditie komt uit Engeland waarbij de dominees op de laatste zondag voor Advent voorlazen uit ‘The Common book of Prayers’ waarin deze woorden voorbijkwamen. Het verhaal gaat dat vrouwen dan opgeroepen werden om nu te beginnen met de Christmas Pudding omdat deze wel een paar weken nodig heeft om te rijpen. Erg leuke traditie!
Dus als jij graag koekjes wilt bakken of een speciaal gebak wilt maken of iets dergelijks, plan dit in en maak er een leuke dag van!
Tip: Deeg kun je invriezen voor later gebruik, ook amandelmeeldeeg!
Zo ontspannen gaat het er in Engeland vlak voor Kerst echt niet aan toe! |
4. Wat heb je nodig?
Mist er nog iets in je voorraadkasten? Of zijn er verse dingen die je nu al kan kopen en kan invriezen voor later gebruik. Wil je kipkluifjes serveren met oud en nieuw? Koop dan nu, marineer en vries in. Zo hoef je op het moment supríªme alleen maar te ontdooien en te bakken. Ook noten in schil, gedroogd fruit, pure chocola, zoetmiddelen en meel kun je nu kopen en bewaren voor straks. (Hou mijn blog in de gaten voor een ontzettend leuke GiveAway van Gekruid.nl speciaal voor de feestdagen!)
5. Blijf realistisch.
Het is heel makkelijk om prooi te vallen aan de zogenaamde ’tijdschrift Kerst gekte’. Alles ziet er prachtig uit, mooi opgemaakt, perfect georganiseerd. Zo krijg je de indruk dat jouw huishouden er ook zo uit zou moeten zien om die speciale feestsfeer te hebben. Mis! Je verlekkeren in tijdschriften of Pinterest is erg leuk en een plezierig tijdverdrijf, maar zodra je opkijkt ben je weer thuis. In je eigen omgeving. En kom je tot de conclusie dat chocolade bavarois en ijstaarten lekker zijn, maar ook erg ongezond en eigenlijk een heel vervelende bijwerking op je humeur/ gezondheid/ taille hebben. Kies je recepten dus voorzichtig en met het oog op volwaardige voeding.
Hoe bereid jij je voor op de feestdagen? Wat heeft jouw leven makkelijker gemaakt? Wat sta jij jezelf toe en waar wil je absoluut niet aan toegeven met eten? Laat het hieronder horen!
Hou mijn blog in december in de gaten voor meer heerlijke Kerstrecepten die je taille en budget niet uit laten dijen.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.