Afgelopen maandag liet ik jullie zien hoe je een pompoen roostert en eenvoudig van zijn vruchtvlees ontdoet om er zo de heerlijkste dingen van te maken. Nou, ik hoop dat jullie flink bezig zijn geweest, want ik heb twee heerlijke recepten voor jullie! Dus duik je keuken in en vier de herfst met kruidige geuren en smaken minus de suiker, gluten en melk! Beter kan het haast niet. Oh jawel, het smaakt ook nog eens verrotte lekker 😉
300 ml melk naar keuze (ik gebruik kokosmelk, maar je kan dit vervangen door je eigen melk)
4 eieren
80 gram kokosbloesem suiker
100 gram pompoenpuree (eerst gepureerd, dan uitgewogen)
1 el kaneel
1/2 tl gemalen nootmuskaat
1/2 el vanille extract
1/4 tl Keltisch zeezout
(Tip: Vervang de specerijen door een eetlepel Koekkruiden!)
- Verwarm je oven voor op 160 graden.
- Neem een blender of keukenmachine met messen en doe hier de eieren, het zoet en de melk in. Maal even goed door.
- Voeg vervolgens de overige ingrediënten door en laat de machine draaien tot er een mooie, egale massa ontstaat.
- Verdeel dit over kleine ovenschaaltjes of een glazen Pyrex ovenschaal en zet in een grote braadslee of ovenschaal.
- Vul deze tot de helft met kokend heet water en zet dit in de oven.
- Bak de custard in 45 – 60 minuten gaar. Een mes moet er schoon uit komen.
- Serveer direct met geraspte kokos of slagroom of bewaar in de koelkast en eet het koud.
Pompoencake
Ongeveer 8 stukken
Dit recept vond ik op Elana’s website en ik heb het iets aangepast om geen agave of bakpoeder te hoeven gebruiken.
70 gram pompoenpuree
70 gram kokosbloesem suiker
2 eieren
150 gram amandelmeel
1/4 tl Keltisch zeezout
1/2 tl Bicarbonaat
1 el appel ciderazijn
1 el Koekkruiden of
1/2 tl kaneel
1/4 tl nootmuskaat
1/4 tl gemalen kruidnagel
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Neem een blender of keukenmachine met messen en pulseer hierin de pompoenpuree, suiker en eieren.
- Voeg de overige ingrediënten toe en maal nog even goed door.
- Neem een glazen ovenschaal van ongeveer 15×25 cm of een klein cakeblik en doe hier wat bakpapier in.
- Stort het beslag in de vorm en bak in 30 – 35 minuten gaar.
- Serveer zo of met verse slagroom.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
femme zegt
Heerlijk recept. Om de suiker te vermijden kun je er gemakkelijke en overheerlijke dadelpuree bij doen.
sap van 1-2 sinaasappels verwarmen in een pannetje en naar smaak 6-10 verse dadels zonder pit met een vork in prakken. Dan bij het beslag/deeg voegen.
Dan heb je een graan en suikervrije pompoencake. De kinderen en wij smullen ervan !
Sas zegt
Wat een genot die taart…….. met moeite hebben we een stuk laten liggen voor morgen (of toch later op de avond?)
Super recept.
Joyce wethmar zegt
Hoi Heleen,
Wat ziet de pompoencake er heerlijk uit! Even een vraagje. Kan ik de amandelmeel vervangen door speltbloem?
Groetjes Joyce
Anonymous zegt
net een stukje nog warme pompoencake geproefd, wat is die lekker!!!!!! hoop alleen dat ik geen reactie krijg op de kaneel, want dat zou jammer zijn. Zoals het er nu naar uit ziet is dit de nieuwe favoriet tot en met december. Gr. Adrielle. Ik heb trouwens heel veilig pompoen gemaakt, bedankt voor de tips.
Anonymous zegt
Heleen, hoe kom ik aan verse slagroom. Ik kan me niet voorstellen dat jij de bekertjes uit de supermarkt gebruikt. Denk jij dat er een slagroom is die gegeten kan worden met een lactose intolerantie? Het lijkt me namelijk heerlijk, zo’n lekkere romige klodder op een verse muffin of bij lekker cake. Gr. Adrielle
Heleen Quantrill zegt
De lekkerste verse slagroom is die uit een glazen potje bij de natuurwinkel vandaan. Als je lactose-intolerant bent, zijn er weinig echt gezonde opties. Sojaroom vind ik geen optie vanwege de fyto-oestrogenen en andere plantaardige room heeft dubieuze ingredienten. Wat ik doe is een pak kokosmelk in de koelkast zetten en het vast gedeelte even opkloppen met de garde. Lekker romig, hoewel niet een stijve toef. Ik hoop dat je hier wat aan hebt!
Groetjes
Anonymous zegt
Dank je voor je tip, ik was gisteren bij de xenos verkopen ze geen pakken kokosmelk meer!!! Die blikjes van nutco zijn toch wateriger. Ik ga op zoek naar het glazen potje, kwestie van proberen. Een heel enkel keertje een melk product zoals mozzarella of mascarpone levert geen echt probleem op dus wie weet gaat een keertje slagroom ook wel goed. Eet het en je weet het 🙂
Heleen Quantrill zegt
Ja die gingen hard! Hier in Emmeloord ook. Ik heb meteen ingeslagen, want dat gaat hard hierzo. Ik weet wel dat de Hanos ook pakken kokosmelk verkoopt van een goed merk. Maar ja, daar moet je maar net komen.
Onze dochter is ook wat lactose-intolerant, maar als zij een tijd geen melkproducten heeft gehad, verdraagt zij ook wel een klodder slagroom op haar fruit of taart.
Wat ook erg lekker is, is clotted cream. Bij de Jumbo te krijgen in een glazen potje (yay!). Niet goedkoop, dat zeg ik meteen, maar o o o wat is dat lekker. Een echte traktatie!
Anonymous zegt
Dat jumbo potje heb ik al 3x in mijn handen gehad en teruggezet omdat ik niet goed wist hoe goed of slecht het was. Volgende keer belandt het dus wel in het karretje!! thanks voor de tip. Zaterdag krijg ik eters en de pompoencake met chocolade mousse staat op het menu als toetje (we eten eigenlijk geen toetjes meer, maar ja zaterdag andersom aanpassen).
Anonymous zegt
Lekker is de pompoencake he!!
Fijn weekend x loes
Heleen Quantrill zegt
Heerlijk! En ook erg goed aan te passen aan wat je in huis hebt. Ideaal!
oker zegt
Ik heb deze week een pompoentaart geprobeerd te maken met opgeklopte eieren en room…. maar hoe luchtig hij ook de oven uit komt, afgekoeld is het een smakelijke maar vies uitziende blubber. Lekker om te eten, ongeschikt om aan visite te serveren. Frustrerend! Recepten voor een stevige pumpkin pie zijn zeer welkom.
Heleen Quantrill zegt
Als het blubber werd, is de verhouding nat en droog niet goed. Bekijk mijn Vanille Cupcakes eens om te zien hoe die anders zijn. Die zijn namelijk altijd mooi droog en stevig zonder droog te worden.
Gelukkig dat het wel goed smaakte, anders is het zo zonde van je moeite 😉
Groetjes en fijn weekend
Heleen
Anonymous zegt
Heleen, ziet er weer lekker uit. Kan ik de kokosbloesem suiker ook vervangen door arenga palm suiker? hoor het graag. gr. adrielle
Heleen Quantrill zegt
Ja hoor, gewoon 1 op 1 vervangen! Goed weekend! x