Chai masala (gekruide thee)- Lactosevrij |
Masala Chai: Gekruide Thee. Zwarte thee met melk, gekookt met verschillende specerijen, suiker en melk. Chai betekent dus ’thee’ en niet ‘gekruid’. Ik moet daarom ook erg lachen om ‘chai thee’. In feite zeg je dus ’thee thee’. 😉
We eten geregeld Indiaas en we zijn gek op de complexe en verwarmende smaken uit de Indiase keuken. Gezond door gebruik van veel specerijen en groenten en makkelijk aan te passen aan wat je in huis hebt. Super! Iets wat ik ook erg leuk en lekker vind om te maken, zijn de Indiase desserts. Ik noem ze zo, maar officieel kennen ze in India niet echt desserts. De zoete gerechten worden samen met het hoofdgerecht gegeten! Maar vooruit, ons is Hollands en een toetje is erg lekker op zijn tijd!
En ik ben daarom altijd op zoek naar leuke recepten die ik makkelijk kan aanpassen om ze wat meer ‘Paleo’ te maken. Dat wil zeggen, suikervrij en lactosevrij want de meeste desserts in het koelschap van de supermarkt bevatten een overdaad aan deze twee ingrediënten! En laten we daar nou niet tegen kunnen… Gelukkig is kokosmelk altijd een uitkomst. Romig, prachtig wit en ontzettend lekker van smaak. Dat wilde ik dus gebruiken toen ik dit recept tegenkwam. Minus de suiker en de melk, maar gemaakt met rijke kokosmelk en een minimum aan zoet (palmsuiker in dit geval, maar gedroogde stevia heeft de voorkeur. Dit had ik helaas niet in huis).
Deze thee is een heerlijk alternatief voor het kopje koffie of thee na de maaltijd of ’s ochtends als het koud en grijs is buiten. Ik drink zelf graag koffie, thee doet het niet echt voor mij, maar deze warme, kruidige drank ga ik zeker veel vaker maken! Ik miste mijn koffie totaal niet toen ik dit gemaakt had in grote hoeveelheden! Dus probeer het eens uit en laat je verrassen door de krachtige smaak. Heel wat anders dan de kinderachtige Smooth Chai van Pickwick, dat kan ik je garanderen 😉
Chai Masala – Lactosevrij
8 porties
1 liter water
1 liter kokosmelk
2 eetlepels kokosolie
8 zakjes thee, zwarte thee of kruidenthee
6 kaneelstokjes
8 dunne plakjes verse gember
8 – 10 kruidnagels
2 kardemompeulen (optioneel, maar erg lekker)
1 tl vanille extract
2 tl kokosbloesemsuiker of gedroogde steviablaadjes als je die hebt
Optioneel: 1 el kamillebloemen en 1 tl gedroogde venkelzaadjes
- Doe allereerst de losse kruiden en specerijen in een theezakje of stukje kaasdoek dat je dichtknoopt. Werkt veel handiger!
- Neem een ruime pan en doe hier alle ingrediënten in.
- Breng aan de kook en zet de pan daarna op je kleinste pitje en draai dit zo laag mogelijk.
- Laat de Chai 2 tot 2,5 uur heel zacht koken om zo de smaak van de specerijen zoveel mogelijk aan te nemen.
- Als de Chai klaar is, schenk je het door een zeef over in een schone pan.
- Serveer direct gewoon zo of met een flinke hoeveelheid echte slagroom of een eetlepel dikke kokosroom (het vaste gedeelte uit een blikje kokosmelk). Koud ook erg lekker met wat ijsblokjes!
Tip: Maak het iets zoeter en maak er ijsjes van!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Corina van Krieken zegt
Oei, zoiets zou ik liever eerst in een kleinere hoeveelheid proeven voor ik er zoveel van zou maken. Maar wie weet probeer ik het nog wel, het klinkt wel interessant…
Anonymous zegt
Heleen, welke echte room gebruik jij ipv kokosroom? Slagroom is super lactose en dat willen we niet! Gr. Adrielle
Anonymous zegt
Dan heb je ruim twee liter chai thee, hoe kun je dat het beste bewaren?
Is het ook in te vriezen?
Groet, Erna
Heleen Quantrill zegt
Je kan het ook invriezen, ook lekker als ijs! Ik bewaar het in een glazen fles in de koelkast en drink het in plaats van koffie of thee. Twee liter gaat dus twee a drie dagen mee.
eva zegt
wel of niet de deksel op de pan tijdens de 2-2,5uur koken
groetjes
eva
Heleen Quantrill zegt
Deksel er op. Het kookt ook echt heel zacht, dus het deksel kan er strak op.
izerina zegt
Dit ga ik een keer proberen. Nog bedankt voor de tip van die kruidenwinkel. Ik ben meteen gaan kijken na het lezen van je blog.