En dan is het nu tijd voor wat hartige recepten met amandelmeel! Ik vind deze recepten echt super, omdat je met kruiden je eigen smaak kan maken en het zo kan aanpassen aan wat jij/ je gezin lekker vindt!
Het eerste recept is die voor de amandelmeel pizzabodem. De truc hiermee is dat je het heel dun uit moet rollen tussen twee velletjes bakpapier. Dit voorkomt dat de amandelmeel blijft kleven aan de deegroller, zodat je echt heel dun kan uitrollen. Ik heb in eerste instantie een naturel bodem gemaakt en Simon merkte op dat dit ook een heerlijke basis voor een fruittaart zou kunnen zijn. Het is suikervrij, dus het heeft inderdaad potentie!
Het tweede recept vloeide voort uit het eerste recept omdat ik deeg overhad. Dit werkte zo goed om hier crackers van te maken, dat ik besloot om ze samen in een artikel te vermelden! Beiden recepten zijn erg gezond en voedzaam, bevatten goeie proteïne, vitaminen en mineralen en vullen ook goed! Uiteraard kun je er voor kiezen om de optionele ingrediënten achterwege te laten om zo heerlijke naturel crackers te maken. Deze kun je besmeren met wat je maar wil!
Amandelmeel Pizzabodem/ Taartbodem
300 gram amandelmeel
1/4 tl Keltisch zeezout
1 el olijfolie
1 ei
Optioneel: Extra kruiden, geraspte kaas, fijn gesneden olijfjes of juist zoet naar smaak. Afhankelijk van het eindresultaat.
- Warm de oven voor op 180 graden.
- Neem een ruime kom en meng hierin de amandelmeel en het zout. Roer even door met een vork om klontjes te verwijderen.
- Voeg de olijfolie en het ei toe en roer door tot er een droge bal ontstaat.
- Neem nu twee velletjes bakpapier en rol hier het deeg tussen uit tot ongeveer 5mm dikte.
- Nu kun je het zo laten en mooi afbakken, maar ik zette mijn kleinste springvorm (24 cm) op het uitgerolde deeg minus het bovenste vel bakpapier en sneed een mooie cirkel uit.
- Het overgebleven deeg hield ik apart en de pizzabodem legde ik zo met het onderste vel bakpapier in de oven.
- Afbakken in 15 minuten of tot het licht goudbruin is.
- Beleg de pizza met een zelfgemaakte tomatensaus, groenten, vlees en/ of kaas en bak nog even kort onder de grill. Voor meer tips hierover, check mijn artikel over Meatza.
- Warm de oven voor op 180 graden.
- Verdeel het deeg in tweeën.
- Rol het deeg nu nog dunner uit, tot zo’n 2mm tussen twee vellen bakpapier.
- Gebruik een pizzames (zo’n rollend mes) of een uitsteekvorm om mooie crackers te maken.
- Bak in ongeveer 10 minuten gaar of tot ze licht goudbruin zijn.
- Laat even afkoelen, hierdoor worden ze knapperig.
- Erg lekker met een dip als tapenade, baba ganoush of hummus.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.