Lieve Vegan Vriendin belde vanmorgen om kwart voor negen op of ik aubergines wilde. Hier kan ik geen weerstand aan bieden en vroeg direct om vier aubergines. Ik heb nog twee in de koelkast liggen, die gaan vandaag op in de soep. Met de andere zal ik wat nieuwe dingen proberen.
Ik kreeg een recept van een lezeres voor Baba Ganoush. Geroosterde aubergines, tahini, olijfolie en citroensap (min of meer). Nu is dat dus een uitgelezen moment om uit te proberen!
Wie heeft er nog meer heerlijke recepten met aubergine? Ik ben altijd geneigd om aubergine met curry of andere sterke smaken te combineren, misschien heeft iemand een heel elegant en subtiel gerecht? Als je een link hebt van een recept, geef het even door dan zet ik het er hieronder bij!
Wat zijn jullie favoriete, ietwat ongewone groenten? Lekkere recepten daarover zijn ook welkom!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Saskia zegt
euhhh… “gewoon” ratatouille? en wat over is in de tomaten soep, wel gepureerd want anders lust t kleine voetvolk t niet: “er zitten stukjes in!”
Melanie zegt
Aubergines in plakken snijden en grillen.
Uitje fruiten, quorn erbij, rode pesto erbij en wat basilicum.
Ovenschaal: laagjes aubergines en quorn mengsel afwisselen.
Tomatenplakjes erbovenop.
Geraspte kaas/mozarella/feta o.i.d. erboven op en dan 20 minuten op 200 graden de oven in.
Anonymous zegt
Nodig: 2 aubergines geschild en in blokjes, 4 grote tomaten in stukken, 3 teentjes knoflook geperst, olijfolie, sap van 1 citroen, 1 tl harissa(te koop bij AH), 1 tl komijnzaad en bosje peterselie
De aubergines 15 minuten in ruim gezouten water koken, afgieten en fijnknijpen (ik prak ze met vork in vergiet)
Tomaten in pan met beetje water in laten koken,staafmixer erdoor, auberginepuree erbij doen en dan de knoflook, olijfolie, citroensap, harissa, komijn en peterselie erdoor doen.
Lekker bij de bloemkool-courgette combinatie(4pers. staat in recept)
Nodig: bloemkool, 2 courgettes in dikke plakken, 4 el olijfolie, 2 teentjes knoflook geperst, bos peterselie fijngehakt, zwarte peper, zout, sap van 1 citroen
Plakken courgettes aan beide kanten in olijfolie bruin bakken in pan met dikke bodem, laten uitlekken op keukenpapier.
Bloemkool net gaar koken, licht prakken in kom, olijfolie erdoor en helft van citroensap en knoflook erdoor
Courgettes, de peterselie en rest citroensap erdoor en op smaak brengen met zout en peper.
Ik heb dit al veel gedeeld en maak het ook vaak klaar, lekker simpel en 4 groentes bij elkaar.
Dank je wel voor je inspirerende blog, ben helemaal into koekjes en heb er al een aantal van jou uitgeprobeerd, erg lekker! Wil vandaag nog de chocoladetaart gaan maken.
Anonymous zegt
Ik stop aubergines op het ogenblik ook vaak in een Curry of chili con carne, maar deze griekse oven schotel is ook heel lekker. Het recept is alleen wel een beetje heel erg koken voor dummy’s, maar dat is aan te passen als je het wil uitprinten.
http://koken.met.aschwin.net/pages/Grieks%20kippetje%20uit%20de%20oven.htm
Karen
Simone zegt
Hoi Heleen,
Ik lees al een tijdje je blog, maar heb nog nooit gereageerd, dus bij deze mijn eerste reactie:) Ik heb coeliakie, eet dus glutenvrij en ben een tijdje geleden bij je in Urk naar een open dag geweest. Erg leuk! Hierbij mijn favoriete aubergine recept: Doe een beetje olie in een wokpan en bak wat komijn aan tot het begint te kleuren. Voeg in blokjes gesneden aubergine toe en bak 5 minuutjes. Voeg vervolgens in plakjes gesneden (kastanje) champignons en een flinke scheut tamari (soyasaus, vegetarisch, verkrijgbaar bij natuurwinkel bijvoorbeeld) toe tot er een dikke saus ontstaat. Erg lekker met knolselderij en/of zoete aardappel puree!
Heleen Quantrill zegt
Hey Simone,
Leuk om je hier eens te treffen! En het recept klinkt goed! Ik heb nog kastanje champignons in huis, kan ik het meteen uitproberen!
Groetjes
Heleen
Silent Lucidity zegt
Ah ja dat is het recept van melanzane ๐
Ik maak eigenlijk altijd een uitgebreide versie ervan. Ik maak een dikke saus van zelfgemaakte tomatensaus met ui, knoflook en tartaar. Dan bouw ik het op als lasagne, laag je saus, laagje aubergine, blokjes feta, laagje saus, laagje aubergines, plakjes feta en mozzerella erboven op en dan onder de gril.
Wat ik ook erg lekker vind is de geroosterde plakken aubergine gebruiken als canneloni, daarin een mengsel rollen van spinazie met ricotta, en die rolletjes leggen in een wederom zelfgemaakte tomatensaus met hele cherrytomaatjes erdoor.
Ik ben dol op aubergine, maar heb het dan weer nooit in een curry gebruikt.
Jenny Green Teeth zegt
Het recept van Cosetta is een van mijn favorieten op het moment! Afgelopen zondag hebben we het nog gemaakt, wij wisselden de aubergine af met courgette: http://jenny-green-teeth.blogspot.com/2012/01/zondagse-zaligheden_29.html zo ziet dat eruit!
Anonymous zegt
Hello ; )
Ik heb een zeer lekker gerecht van aubergine die afkomstig is van een Italiaanse kennis. Neem aubergine en snijd ze in de lengte; grillen, licht met zout bestrooien en even aan de kant leggen. Maak een lekker tomatensaus, met olijfolie,look, ajuin, verse tomaten, basilicum en kruiden met peper en zout en oregano. Laten sudderen ongeveer 30 minuten op een laag vuur. Neem een vuurvaste schotel en leg een laag tomatensaus een laag aubergine en een laag kaas (of mozzarella of parmezaan of pecorino of fontina of elke kaas die u lief is als het maar smelt in de oven!) u gaat zo verder tot de schotel vol is en eindig met een laag kaas. Plaats in een voorverwarmde oven op 180 °C voor ongeveer 30 minuten tot er een lekker korst ontstaat (licht bruin)deze zeer lekker gerecht kunt u serveren als bijgerecht of zo met een stuk brood koud of warm even lekker hmm proberen. Groetjes Cosetta
la merlette blanche zegt
Ik vind dit gerecht erg lekker (ik maak het wel zonder het quorngehakt). En pastinaak vind ik zo’n lekkere groente! Onlangs maakte ik deze pastinaaksoep – echt heerlijk! En eigenlijk zou ik nog wel eventjes kunnen blijven doorgaan, er zijn zoveel lekkere recepten en groenten ๐
Heleen Quantrill zegt
This comment has been removed by the author.
Anonymous zegt
Hmmm, lekker voor een curry! Heb je nog aubergine over? Hou me aanbevolen.
Mam