Paleo Custard – Lactosevrij

Ik ben getrouwd met een Engelsman. Dat betekende dat bij elk dessert custard geserveerd moest worden. Fruit? IJs? Cake? Beetje custard kan geen kwaad. Op zich geen probleem. Ik maakte het van rauwe melk of geitenmelk, gebruikte een pakje custardpoeder en mijn eigen zoet naar keuze. Redelijk smakelijk. Maar sinds we erachter zijn dat beide kinderen toch lichtelijk lactose-intolerant zijn en Simon het gewoon veel beter doet op een lactosevrij dieet (denk: minder snotneuzen, snurken en wattig gevoel) en we sinds een paar maanden toch strenger Paleo zijn gaan eten, werd het tijd om ook dit recept eens kritisch te bekijken!

En ik heb wat gevonden! Ontzettend romig, voedzaam en lactosevrij! Deze custard is niet meer ‘voor erbij’. Ik serveer het ook wel bij het ontbijt en weet dat ik mijn kinderen met volle buikjes van gezonde pap naar school stuur. Ik geef een kom vol hiervan aan Simon en kan het zien als een onderdeel van de maaltijd in plaats van een traktatie. Beter kan het niet, want de hele insteek met dit voedingspatroon voor mij is dat het net zo lekker als gezond moet zijn. En deze Paleo Custard is precies dat.

Paleo Custard - Lactosevrij

Heleen Quantrill
Romige custard zonder koemelk. Lekker over wat fruit of bij een cake als een speciaal dessert. Maar vries het in en je hebt heerlijke roomijs!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Dessert
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 500 ml kokosmelk
  • 3 eidooiers bewaar de eiwitten voor pannenkoekjes of kokosmakronen
  • 1 el arrowroot
  • Snuf zout
  • 3 el zoet naar keuze honing, ahorn of palmsuiker
  • 1 vanilleboon opengesneden en zaadjes eruit geschraapt (je gebruikt alles!)

Instructies
 

  • Breng in een steelpan de kokosmelk met het zout en zoet en vanille zachtjes aan de kook.
  • In een Pyrex schenkkom of een andere hittebestendige kom kluts je de eidooiers met de arrowroot even door elkaar.
  • Zodra de melk heet begint te worden, schenk je een klein beetje daarvan op de eidooiers terwijl je de eidooiers blijft doorroeren. Daarom is een steelpan erg handig.
  • Schenk tot een derde van de melk op de eidooiers en zet de pan terug op het vuur.
  • Schenk nu de eidooiers in de melk in de pan en blijf doorroeren met een garde.
  • Blijf roeren tot de custard dik wordt.
  • Zodra het de gewenste dikte heeft, zet je het vuur uit.
  • Schenk de custard door een zeef terug in de vuurvaste kom om klontjes te verwijderen.
  • Serveer direct over fruit of gewoon zo.
  • Als je de custard wilt bewaren, leg dan een velletje plastic folie op de custard om te voorkomen dat er een vel ontstaat.
  • Bewaar het niet langer dan twee dagen of maak er ijs van in een ijsmachine!

 

Tip: Deze custard is ontzettend lekker met gebakken fruit. Heel simpel: Smelt wat boter en kokosolie in een koekenpan. Bak banaan, appels of peren hierin tot het zacht is. Doe in een kom en schenk de custard eroverheen. Je weet niet wat je overkomt zo lekker is dit!

Wil je meer heerlijke Paleo Recepten? Klik dan hier!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

verschilende soorten rijst
Gezond eten

Wat is de gezondste rijst?

Rijst is een basisproduct dat wereldwijd wordt gegeten, maar niet alle rijstsoorten zijn even gezond. Als je bewuster wilt eten, vraag je je misschien af: welke rijst is nu eigenlijk het gezondst? In dit artikel leg ik je alles uit over de verschillende soorten rijst, hun voedingswaarde, gezondheidsvoordelen én waar

Lees verder »
Review

Cadeaus die vreugde brengen aan de familietafel

De eettafel is veel meer dan een plek waar we ons eten nuttigen. Het is een ontmoetingspunt, een podium voor gesprekken, en een plek waar gezinnen zich opnieuw verbinden na een lange dag. Of het nu gaat om het ontbijt op zondagochtend of het avondeten doordeweeks, het samen aan tafel

Lees verder »
plantaardige melk
Gezond eten

Wat is de gezondste plantaardige melk?

Plantaardige melk is populairder dan ooit. Steeds meer mensen kiezen voor alternatieven van dierlijke melk, of dat nu is vanwege een lactose-intolerantie, een veganistische levensstijl of simpelweg omdat ze op zoek zijn naar een gezonder alternatief. Maar met zoveel soorten op de markt – van amandelmelk tot haver- en sojamelk

Lees verder »