Ik vind het ontzettend leuk te lezen dat meer en meer mensen het gemak, de smaak en gezondheidsvoordelen van amandelmeel ontdekken! Toch krijg ik nog veel vragen over bakken met amandelmeel, dus bij deze de top 10 vragen hierover beantwoord!
1. Waar kan ik amandelmeel kopen?
Amandelmeel is in kiloverpakking te krijgen bij natuurvoedingswinkels en sommige groothandels (Hanos en Sligro). In kleinere verpakkingen is het ook te krijgen, maar die zijn omgerekend erg duur. Er zijn ook een aantal online winkels waar je goed terecht kan. Kijk eens op Voedingswaar, Biovoordeel, De Weegschaal of de nieuwe webshop van een lezer: Gaia Health.
2. Welke soort amandelmeel raad je aan?
Gebruik altijd geblancheerd amandelmeel. Dit betekent dat de amandelen in een kokend water bad gewassen zijn waardoor de vliesjes worden verwijderd. De recepten die ik heb gemaakt met geblancheerd amandelmeel komen altijd goed uit de verf.
3. Kun je zelf amandelmeel maken?
Ja, dat kan. Maar ik vind het niet ideaal om verschillende redenen. Om een goed resultaat amandelmeel te krijgen moeten de geblancheerde amandelen eerst gemalen worden in een keukenmachine en vervolgens in een koffiemolen om die fijne structuur te krijgen. Koffiemolens zijn over het algemeen erg klein en kunnen maximaal een ons per keer malen (ongeveer). Hierdoor is het erg arbeidsintensief. Daar komt bij dat hele amandelen niet veel goedkoper zijn per kilo dan amandelmeel. Ik vind het dus niet lonend.
4. Is amandelmeel en amandelpoeder hetzelfde?
Ja, dit zijn verschillende benamingen voor hetzelfde product.
5. Maakt het voor de recepten uit of je biologisch of regulier amandelmeel gebruikt?
In principe niet. Ik heb beiden geprobeerd met redelijk goed resultaat. Toch bevalt de biologische amandelmeel van de Nieuwe Band mij het beste. Qua prijs is er niet veel verschil. Qua bestrijdingsmiddelen uiteraard wel.
6. Kan ik amandelmeel vervangen door een ander soort meel?
Dat kan. Hoewel ik dit zelf niet uitprobeer, doe ik het wel andersom: Ik zie een lekker recept en wil het met amandelmeel maken. Dit heeft tot nu toe goede resultaten opgeleverd. Dit suggereert dus dat andersom ook goed zou moeten werken.
7. Hoe zit het met fytinezuur in amandelen?
Hoewel amandelen en dus amandelmeel redelijk wat fytinezuur bevat, wil ik dit wel even in het juiste perspectief plaatsen. Rijst, granen en peulvruchten bevatten ook veel fytinezuur, maar deze producten zijn een dagelijks terugkerend onderdeel van hoofdmaaltijden voor veel mensen. Amandelmeel daarentegen wordt vaker gebruikt om tussendoortjes te maken en vult ook sneller, waardoor je per saldo veel minder ervan nuttigt. Het is ook makkelijker voor veel mensen om snel te veel rijst of peulvruchten te eten omdat ze niet zo snel vullen als amandelmeel. Men zal daardoor per dag snel 300 gram granen, rijst en/ of peulvruchten eten, tegenover hooguit 100 gram amandelmeelproduct of andere noten.
8. Amandelen bevatten veel onverzadigde vetzuren. Oxideert dit niet snel?
Dat klopt. Bewaar amandelmeel daarom altijd op een koele, donkere plaats. De koelkast is eigenlijk perfect, maar zorg dan wel voor een goed sluitende verpakking zodat het andere geuren niet overneemt. Een kelder is ook prima. Bewaar amandelmeel ook niet te lang. Maak het binnen twee weken op na opening.
9. Hoe kun je het beste bakken?
Bak amandelmeelbaksels voorzichtig! Niet hoger dan 180 graden, liefst nog iets lager. Verbrande baksels zijn zeer kankerverwekkend, in het algemeen en dit geldt ook voor amandelmeel. Bak het liever iets te kort en laat vervolgens in de oven afkoelen (oven wel uitzetten) zodat het nog wat nagaart, maar niet meer bakt. Een mes of tandenstoker moet schoon uit het baksel komen, dan is het gaar.
10. Hoe lang kun je amandelmeelbaksels bewaren?
Vrij lang, omdat het niet snel uitdroogt. Bewaar het in een luchtdichte doos in de koelkast en je kan bijvoorbeeld een brood tot wel een week lang bewaren! Je kan het ook heel goed invriezen. Individuele cupcakes of plakjes cake of brood pak je in in plastic zakjes of bakjes klaar voor gebruik!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Riane zegt
Beste mensen,ik heb een pak amandel meel in de kast staan.de houdbaar datum was tot 31 maart 2022,kan ik het nog gebruiken?
Heleen Quantrill zegt
Het zou niet direct al verrot hoeven zijn hoor. Als het nog fris ruikt, zou ik het in de vriezer doen om het vandaar uit te gebruiken. Dat kun je sowieso het beste doen met gemalen noten en zaden en dergelijke.
Groetjes!
Jenny zegt
Amandelmeel is zeker NIET hetzelfde als amandelpoeder. De structuur van poeder is anders, namelijk fijner en het bevat minder voedingsstoffen.
Amber zegt
Beste Heleen,
Ik vind amandelmeel erg smakelijk en verwerk het ook in smoothies (meestal genoeg voor twee á drie porties, één per dag, en ik bewaar ze afgesloten in de koelkast. Gaat dit ten koste van de kwaliteit van het meel?
Bestaat er ook amandelmeel van van tevoren geweekte amandelen? (Ivm fytine gehalte in amandelen.)
Heleen Quantrill zegt
Hoi Amber,
Volgens mij kun je nog geen voorgeweekte amandelmeel krijgen, maar ik hou mijn ogen open! Ik bewaar amandelmeel sowieso in de koelkast of vriezer, om schimmelvorming idd tegen te gaan. Dus nee, het is prima wat je zo doet 🙂
AK van Deelen zegt
Amandelmeel en amandelpoeder lijkt op elkaar maar is beslist niet hetzelfde. Amandelmeel wordt gemaakt van 100% procent gemalen amandelen terwijl amandelpoeder geproduceerd wordt van amandelen nadat deze al zijn uitgeperst voor het maken van amandelolie. De rest van de amandelen wordt gedroogd en vervolgens gemalen. De meeste olie (en dus goede vetten) is er dan al uit.
Miranda zegt
Ik heb nu al 2 maanden een geopende zak amandelmeel in de kast staan.Lees nu dat je het in een luchtdichte doos moet bewaren en dat heb ik niet gedaan. Ik heb namelijk een gootverpakking gekocht bij een groothandel.Kan ik die nu nog wel gebruiken?
maya zegt
Ik vind amandelmeel ideaal. Het is lekker zoetachtig en ik gebruik het vaak om glutenvrije pannenkoeken te maken of verwerk het in gezonde noten/mueslirepen. Ik koop amandelmeel zelf altijd bij een reformwinkel of online via http://www.veganuts.nl. Soms ook op de markt. Ik vraag me alleen af hoe lang amandelmeel houdbaar is?
Anonymous zegt
Hallo,
Ik wist niet dat het maar redelijk kort houdbaar was… hoe weet ik of het nog goed is?
of kan het echt niet langer dan de datum op het pak?
Amandelen kun je toch ook best lang goed houden?
Groet José
Melanie zegt
Ik heb toevallig net gelezen dat je amandelmeel ook kunt invriezen en het dan veel langer houdbaar is! 🙂
Anonymous zegt
Ik mak mijn amandel melk zelf en gebruik de over gebleven pulp om te bakken,hoe zal de koolhydraat hoeveelheid in de pulp zijn?
Olga zegt
Geblancheerd hoeft niet, met vlies bakt ook heel goed.
Heleen Quantrill zegt
Super dat het jou wel lukt. Ik vind het de smaak en textuur gewoon niet ten goede komen als de vliesjes er wel op zitten, helaas.
Yvonne zegt
Ik heb begrepen dat die velletjes heel slecht te verteren zijn. Dus ik denk dat het liever voor je lijf is, om het wel geblancheerd te doen.
Geeske zegt
Fantastisch ‘spul’, dat amandelmeel! M’n eerste recept via deze site gemaakt.
Ik krijg inderdaad ook vaak jeuk in m’n mond, niet alleen van amandelen, maar ook van andere noten, vooral hazelnoten. Maar met amandelmeel geen last hoor. En in combinatie met appel heb ik het bijna niet.
Roos zegt
Wel interesant. Maar ik kan geen amandelen eten zonder jeuk in mijn mond. En amandelmeel … an heb ik weet niet of ik daar last van heb dan. Gewoon een keer proberen hè?