Goed, het is officieel: Ik ben 33 en gisteren ‘mocht’ ik een stuk taart van mezelf. Dat heb ik niet gedaan.
Ik heb eergisteren namelijk een ontzettend lekkere advocaat tiramisu bij Graaf Kukel II in Vollenhove gehad (even een shout out, want het was echt heel erg lekker en goed). Simon nam mij mee uit eten als verjaardagscadeau. Oma paste op, dus we hadden de avond voor onszelf. Wilde zalm, Angus biefstuk en tiramisu als dessert stonden op het menu. Een supergeslaagde avond!
Maar ik ben nu twee dagen verder en vandaag doe ik het rustig aan. Rustig is relatief, maar in dit geval heb ik het over eten. Even pas op de plaats. Want eigenlijk vond ik die suikerpauze wel erg plezierig. Niet dat ik de illusie heb dat ik dit voor altijd heel streng vol kan houden, maar de bewustwording van wat ik allemaal eet en hoeveel ik eigenlijk snoepte, heeft mijn ogen weer geopend.
Wat ik ontdekt heb:
- Citrusfruit is heerlijk! Ik kan geen dag zonder mandarijnen, sinaasappels en grapefruits. De zure smaak trekt me enorm en helpt me door moeilijke momenten heen.
- Ik kan langer zonder eten. Ik geloof niet in 3/6/9 maaltijden op een dag. Ik denk dat je moet eten wanneer je honger hebt. Maar dit wordt lastig wanneer je lichaam gewend is om ‘gevoed’ te worden met snelle suikers. De dips zijn dan erg en dan is het moeilijk om 4 tot 6 uur door te werken zonder echt honger te hebben. Simon eet twee dagen per week niet (vasten) en het lukt me nu om hier deels in mee te doen. Een teken dat mijn bloedsuikerspiegel zichzelf prima in stand kan houden!
- Ik heb een cirkel doorbroken. Het is erg makkelijk om maar te blijven snaaien de hele dag door en van snack naar snack te leven. Door te kiezen voor voedsel dat voedt, is de drang naar zoet verdwenen.
- Ik slaap heerlijk! Geen rare dromen, om één uur ’s nachts wakker worden, ’s ochtends nog een katergevoel hebben… Niks van dit alles. Gewoon lekker rond elf uur in slaap vallen en om half acht wakker worden, klaar voor de dag. Ik ben geen ochtendmens! Maar het scheelt al enorm veel als ik de dag gewoon kan beginnen zonder eerst bij te moeten komen. Plus, ik kan nu later ontbijten, op een rustig moment, omdat ik niet schreeuw van de honger als ik wakker word.
- Meer energie. Inkoppertje, maar wel erg waar. Ik heb gewoon zín om in de tuin te werken, het dorp door te lopen en een eind te gaan fietsen. Dit werkt een goede nachtrust natuurlijk ook weer in de hand!
- Betere concentratie. Iets dat bij mij heel snel verdwijnt als ik teveel snoep, is concentratie. Ik doe wel dingen, maar eigenlijk een beetje doelloos. Ik geniet nu van meer productiviteit en een helder doel voor ogen wat ik elke dag/ week/ maand gedaan wil hebben.
Dus is de Suiker-Pauze voorbij? Ja en nee. Eigenlijk ga ik er stiekem gewoon mee door, maar ik wil het niet meer ‘pauze’ noemen. Misschien dat ik gewoon ga proberen om tot onze vakantie van dit jaar 99% van de tijd niet te snoepen. Geen gek idee, lijkt mij!
En hoe gaat het met jullie? Gaan jullie door? Beginnen jullie opnieuw? Heb jij ook een doel/ streven? Deel het hieronder!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
13 reacties
Mijn gedwongen suikerpauze vanaf eind augustus 2013 loopt nog door. Gedwongen, om de Candida te bestrijden in de darmen.
Het lukt me eigenlijk best goed, hoewel ik de laatste tijd wel ernstiger ga verlangen naar bv. die lekkere roomboter gevulde koek…..ik doe het niet! De Candida is soms weg, maar is er dan ineens weer, wat ik merk aan erge moeheid. De balans is er nog niet, het is een kwestie van volhouden denk ik. Groot voordeel is dat ik mijn voedingspatroon heb kunnen ombuigen naar gezond, zonder E-nummers en (voornamelijk) biologisch. Weinig tot geen brood, pasta o.i.d. en meer zoete aardappel. Weg is de trillerigheid en de drang om te grijpen naar zoet, kan er langer op teren. Een grote winst ook.
Ik ben ook bang dat ik geen stop heb als ik weer zoet zou gaan nemen, bv. eens een ijsje, ik ken mezelf. Als ik die kracht weer in mezelf vind beschouw ik dat als een grote overwinning. Still going strong!
Nog gefeliciteerd en goed dat je zo door wilt gaan! Ik heb tijdens jouw suikervrije periode de detox gedaan van gifbelt naar tempel,maar wij zijn iets eerder gestopt omdat we een familieweekend hadden 50 jarig huwelijk opa en oma. Nou daar hebben we ‘spijt” van. Tsjonge jonge zeg, maat houden… dat kan ik dus gewoon niet. Alles of niks en ik kies er dan nu maar weer even voor om niks te doen. En dan niet niks zoals de detox periode, maar een eigengebakken verantwoord koekje tussendoor, of een amandelmuffin als lunch. Dus ik ga gewoon met je meedoen om door te zetten in het gezonde zoveel suikervrije enummer loze eetpatroon! Ik moet eerlijk zeggen dat ik me dus niet bewust beter ben gaan voelen. Dat vind ik wel jammer. Ik zit wel lekkerder in mijn broek 🙂
Verder heb ik ook weer een een patroon doorbroken. Ik moest even overschakelen naar deze alles of niks periode, omdat ik de knop naar de hele dag maar die kaken te laten bewegen even niet kon omzetten.
Ook is het heerlijk om weer te zien hoe heerlijk andere tussendoortjes zijn, dadels, vijgen, nootjes en gewoon veel fruit, stuk paprika een wortel. Eigenlijk veel lekkerder dan al dat snoep…(maar t blijft moeilijk 🙂
De 1e week was ik heeeeeel moe, ben nog nooit zo vroeg naar bed gegaan en heb heerlijk geslapen. Wordt s ochtends ook veel fitter wakker. Ondanks dat ik na de 1e week weer gewoon laat naar bed ging. Heb echter nog niet dat ik me heeeel veeeeel fitter en energieker voel, maar misschien merk je dat pas weer als je weer “slecht”eet.
Ik heb geen hoofdpijn meer!!!
Succes allemaal!!!
Nog gefeliciteerd met je verjaardag! Ik merk ook, dat ik me beter voel en echt geen behoefte aan suiker heb, terwijl ik voor dat ik “gezond” ging eten best een greep in de snoeppot kon doen.
waar ik helemaal blij mee ben, is dat ik veel minder pijn in mijn schouder heb!
Zonder (gerafineerde) suiker en snelle koolhydraten is het leven GEWELDIG. Ongelooflijk wat dit met een mens doet. N.a.v. een serie over obesitas ‘wie maken je dik’ bij het NTR programma Focus werd ik lichtelijk ongerust. Toen kreeg ik voor mijn verjaardag het boek ‘De Voedselzandloper’ van Kris Verburgh. En toen ging ik los! Eerst begonnen met 10 dagen zonder suiker. En van het één komt het ander. Ik kreeg van een andere vriendin jouw kookboekje zonder E-nummers en suiker Heleen. Ik ging mij oriënteren op internet en kwam zo ook jouw site terecht, waar ik ook weer mee deed aan de cursus ‘ik eet suikervrij’. Met Kerstmis kreeg ik het boek ‘suiker zout vet’ van Michael Moss. Whaaaaaaa, wat afschuwelijk wat de voedselindustrie ons door de strot duwt. Bij ons geen kant en klare voedingsmiddelen (nou ja voedingsmiddelen) meer. Langzamerhand ontwikkel je veel handigheid in het lezen van etiketten. Krijgt een neus voor gezonde voedingsmiddelen en wordt enorm creatief in de keuken. Ik las ergens ‘ik vul mijn lijf niet meer maar ik voed het’ (misschien wel op deze site) en dat was de spijker op z’n kop slaan. Alle info die ik kan vinden neem ik tot mij en val er zelfs mijn familie en vrienden mee ‘lastig’. Als ik ergens op visite ga krijg ik walnoten en pure chocolade voorgeschoteld (jammie). Eén vriendin doet na 40 jaar geen suiker meer in de koffie. Rundvlees koop ik bij de Veerstalhoeve en wij eten alleen nog maar kippetjes van ‘De Ruige Weide Kip’. Allemaal bij ons in de omgeving (Krimpenerwaard). Er gaat een wereld voor je open. We zullen doorgaan…………
Van harte gefeliciteerd nog Heleen.
Ik heb heel af en toe nog de neiging om iets zoets te eten, maar meestal kan ik het links laten liggen. Ik merk dat ik meer trek heb gekregen in ‘hartige’ dingen en ik ben dol op allerlei noten. Suikervrij wil ik mezelf nog niet noemen, suikerarm blijf ik wel.
Ook van mij natuurlijk nog de felicitaties voor je verjaardag!!
Ik wilde eigenlijk doorgaan tot de verjaardag van mijn middelste dochter op 14 februari maar ik weet nu al dat ik gewoon doorga.
Afgelopen zaterdag heb ik kant-en-klare soep gegeten….geweten: een knallende koppijn zondag en zelfs nog een stukje van deze dag….NIET MEER DOEN DUS !!!
Het bevalt mij zo goed; suikervrij. Inderdaad het slapen, meer energie, en voor mij ook geen hoofdpijn en een geregelde stoelgang…zo prettig!!
Ik zag bij ons bij de Jumbo vanmiddag een heel vak met biologische spullen….ik ben er nog niet zo in thuis maar zag kokosolie, speltmeel, amandelpasta en nog meer.
Ik ben mij nog heel erg aan het orienteren maar ik ga er zeker mee door; ik heb er zoveel gemak van !!!
Jumbo heeft inderdaad een relatief groot vak met bio producten en een vrij groot aanbod bio groenten en fruit. Ik koop daar ook veel. Blijf wel de verpakkingen lezen want ook in sommige bio producten zit (riet)suiker, maltodextrine, etc.
Van harte gefeliciteerd Heleen! Goed bezig ook. Ook ik ben sinds 27 augustus suikerloos, vanwege Candida. Dat is iets hardnekkigs heb ik gemerkt, en ik ben (nog) kwetsbaar. Een verkoudheid maakte bv. dat ik weer erg moe werd. Gelukkig klom ik daar ook weer redelijk snel uit. De bloedsuikerspiegel piekt niet meer, ik heb eigenlijk nooit meer dat trillerige “honger” gevoel, kan dus net als jij langer zonder eten. Gisteren even een dipje, heb veel geitenkaas met fenegriek gegeten en daarna nog 3 boterhammen met roomboter. Géén zoetigheid, al lonkte even de jampot…….
Wil nu graag van Vivara vleesvervangers af (zit ook suiker in, tja, dat snap ik gewoon niet) gebruik het matig. Heb nog geen goed alternatief gevonden voor bij de warme maaltijd. ’t Moet iets warms zijn i.p.v. vlees, en geen ei (geen fan van). Alleen notenballetjes lijkt me wel wat, ga ik proberen. Iemand nog tips?
lekkere fellafel burgers maken. Doe ik ook wel eens en dan lekkere groene kruiden erdoor word het een beetje pittig van.
groetjes Natalie.
Hoi Adri,
Persoonlijk ben ik gek van de bonenburger. Dit receptje heb ik van mijn moeder die het uit een vega albert heijn boekje heeft. Erg lekker, al valt de burger soms een beetje uit elkaar.
Het recept van de kidneybonenburger:
100 gram tortillachips (ik neem meestal nacho cheese)
2 rode pepers
2 teentjes knoflook
1 blikje rode kidneybonen (400 gram)
2 theelepels cajunkruiden
100 gram geraspte oude kaas
1 ei
6 eetlepels olie
1 rijpe avocado
2 eetlepels citroensap, zout, peper, rucolacress (ik knip gewoon een flinke bos rucola fijn)
De chips rol je fijn met een deegroller of met de bolle kant van een lepel.
Pepers schoonmaken en fijnsnijden.
Knoflook schoonmaken en hakken
In keukenmachine uitgelekte bonen, helft knoflook en helft van peper, cajunkruiden tot grove puree malen. Ik prak het met vork, heb geen keukenmachine en met een vork kan ook.
Kaas erdoor mengen en puree tot vier burgers vormen.
Ei loskloppen.
Burgers door ei, door kruimels, door ei, door kruimels halen en in ongeveer 5 minuten gaarbakken.
Wij doen de burgers op italiaanse bollen. Als je die eerst nog moet afbakken, kun je daar het beste mee beginnen.
Ondertussen avocado in blokjes snijden en met citroensap mengen. Rest knoflook en peper erbij. Op smaak brengen met zout en peper.
Je kunt de rucola over de avocado doen.
Ik snij altijd een broodje open. Twee blaadjes ijsbergsla als je dat wilt. Dan leg ik er de burger op. Een bergje avocado, een bergje rucola en het broodje sluiten.
Tempeh. Dit is gefermenteerde soja en wél goed voor je. Lekker marineren met tamari en kruiden naar keuze. Bakken in kokosolie in de koekenpan, mmmm…
Petra
Leuk zo.n etentje voor je verjaardag !! en dan mag een lekker toetje ook wel …….
Ik merk ook na enkele weken dat ik beter slaap, heerlijk ! ik ga dus gewoon door met suikerarm en heel af en toe gun ik mijzelf ook een lekker toetje zoals bij vrienden afgelopen zaterdag ook heerlijke tiramusi . Speciaal voor mij gemaakt omdat ik dat altijd zo lekker vindt, het was ook erg lekker en ik heb ervan genoten maar vond het toch wel erg zoet !!
Ik ga dus door op deze manier, bedankt voor al je tips en enthousiasme !
Groetjes Marja
Alsnog gefeliciteerd met je verjaardag!
Wat snoepen betreft, dat gaat bij mij heel goed. Als ik ergens ben en er is b.v. gebak, dan vraag ik me af, of het lekker genoeg is om mijn energie voor te verliezen en een enkele keer zeg ik ‘ja’, maar dan moet het echt onweerstaanbaar zijn! Ik ben er op 1 maart 2013 mee begonnen en zou nooit meer terug willen naar snoepen iedere keer als je er zin in hebt! Begin vandaag aan de 3e dag Paleo en ook dat bevalt goed. Heb gekozen voor 100 %. Heb ik met suiker ook zo gedaan, ik kan het niet half!