Mineralen Drieluik deel 2: Zink

Deze week deel 2 in de mineralen drieluik. Dit keer gaat het over zink. 

Sardines zink

Zink is eigenlijk geen mineraal maar een spoorelement  en onmisbaar in het lichaam omdat het veel belangrijke functies heeft. Het bevordert de werking van honderden enzymen in het lichaam, is betrokken bij de aanmaak van verschillende hormonen en onderhoudt de cellen.

Zink is onmisbaar voor de groei, de eierstokken, genezing van wonden, het reuk- en smaakvermogen en de geestelijke gezondheid om maar wat te noemen.

Symptomen bij een Tekort

Omdat er relatief weinig  voedingsmiddelen worden gegeten waar veel zink in zit komen tekorten vaak voor.  En zo’n tekort kan leiden tot een hele lijst van klachten variërend van een verkoudheid die maar niet wil overgaan tot het slecht genezen van wonden.

De witte vlekjes op de nagels is niet een kalkgebrek zoals wel wordt beweerd maar een zinktekort. Ze verschijnen vaak na een infectieziekte. Deze vlekjes verdwijnen weer als er genoeg zink in het lichaam aanwezig is.

Zink is een echt ‘mannenmineraal’.  Het verhoogt de potentie en de geslachtsdrift bij mannen. Het is onmisbaar voor de teelballen en de zaadproductie.  Bij elke zaadlozing wordt er veel zink ‘verbruikt’. Het kan dus zinvol zijn om daar ‘rekening mee te houden’. Zink kan onvruchtbaarheid en impotentie voorkomen.

Voor vrouwen is het belang van zink ook niet uit te vlakken. Ze hebben het nodig voor de eierstokken en ter voorkoming van een postnatale depressie.
Het dragen, baren en zogen van een kind eist een zware tol van het lichaam van een vrouw en als de moeder al wat tekorten opgelopen heeft (een baby in wording onttrekt veel grondstoffen aan de moeder) kan als gevolg daarvan een depressie ontstaan.  Een vit. B-complex samen met zink  en meer eiwitten in de voeding neemt over het algemeen de klachten weg.

Hier speelt Zink ook een rol in:

  • Zink houdt de smaak en de reuk in stand. Als je weinig smaak, en dus ook weinig reuk hebt zal zink daar zeker bij helpen. 
  • Samen met vit. C en het mineraal selenium werkt zink heel erg goed bij een verkoudheid die maar niet over wil gaan. Het verhoogd de weerstand en zo word je minder vatbaar voor infecties. 
  • Verder zou zink kunnen helpen bij haaruitval, acne en andere huidaandoeningen. 
  • Het wordt zelfs gebruikt bij de behandeling van reumatoïde artritis. 
  • Het bespoedigt ook het genezingsproces van in- en uitwendige verwondingen. 
  • Ook helpt het bij verminderen van de cholesterolafzettingen. 

De aanbevolen hoeveelheid zink voor volwassenen is 10 tot 30 mg. Per dag.
Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven kunnen wel wat meer hebben.
Mensen die veel zweten verliezen wel 3 mg. zink per dag.  Houd daar rekening mee.

Natuurlijke Bronnen van Zink

Zink zit voornamelijk in alles wat uit de zee komt, dus vis, schaal- en schelpdieren.
Oesters bevatten veel zink, maar die eten we niet zo vaak. Verder het zit ook in haring en sardientjes, eidooiers en (lams) vlees, groente en paddenstoelen,  pompoenpitten en sesamzaad.

NOOT:
Het is in Nederland slecht gesteld met de algemene inname van mineralen omdat dit steeds moeilijker is om via de voeding binnen te krijgen. Dit heeft o.a. te maken met de verarming van de landbouwgrond en vervuiling. Een supplement kan in dat geval een uitkomst bieden.

Huismerksupplementen die verkocht worden in de supermarkt of drogisterijen zijn niet aan te bevelen. Ze zijn te laag gedoseerd en bevatten vaak stoffen (oxide) die slecht of niet door het lichaam worden opgenomen. Een goede zink verbindingen zijn bijvoorbeeld picolinaat of gluconaat. Gluconaat wordt over het algemeen iets beter verdragen in de maag vanwege de samenstelling. Picolinaat wordt beter opgenomen door het lichaam. Qua werking is er geen verschil. Met andere woorden: bij tekorten zijn beide vormen even geschikt om aan te vullen.

Bronnen:

Volgende week deel 3: Selenium en Kalium

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

havermelk in een glas
Gezond eten

Havermelk ongezond?

Havermelk is populairder dan ooit. Je vindt het in koffiebarretjes, supermarkten en zelfs in sportvoeding. Maar met de groeiende populariteit komt ook de vraag op: is havermelk wel zo gezond als het lijkt – of schuilt er toch een minder gezond kantje aan? Als voedingsdeskundige kijk ik met een kritisch

Lees verder »
verschilende soorten rijst
Gezond eten

Wat is de gezondste rijst?

Rijst is een basisproduct dat wereldwijd wordt gegeten, maar niet alle rijstsoorten zijn even gezond. Als je bewuster wilt eten, vraag je je misschien af: welke rijst is nu eigenlijk het gezondst? In dit artikel leg ik je alles uit over de verschillende soorten rijst, hun voedingswaarde, gezondheidsvoordelen én waar

Lees verder »
Review

Cadeaus die vreugde brengen aan de familietafel

De eettafel is veel meer dan een plek waar we ons eten nuttigen. Het is een ontmoetingspunt, een podium voor gesprekken, en een plek waar gezinnen zich opnieuw verbinden na een lange dag. Of het nu gaat om het ontbijt op zondagochtend of het avondeten doordeweeks, het samen aan tafel

Lees verder »