Mini Ei-Pizzaatjes

Iets dat altijd favoriet in ons huis zal zijn, is pizza. Hoewel er in de Paleo vorm genoeg variaties zijn, wilde ik eens iets maken dat de kinderen mee naar school kunnen nemen en waarbij elk van ons zijn of haar voorkeur aan kan geven. De mannen houden erg van kaas en ananas bijvoorbeeld, terwijl dochterlief en ik meer voor vlees gaan. Door mini-pizzaatjes te maken, is dit prima in te passen!

En om er voor te zorgen dat het een proteinerijk hapje wordt, gaan hier flink wat eieren en groenten in. Ik heb het ook met amandelmeel geprobeerd, maar dat verbrandde. Heel erg jammer! En uiteraard moet het wel zoveel mogelijk op de ‘echte’ pizza lijken, anders moet het grut het niet.

In dit verhaal zijn de kant-en-klare kruidenmixen van Bio+ een uitkomst. Geen enorme hoeveelheden gedroogde kruiden in huis, zoeken naar de juiste verhouding. De Italiaanse kruidenmix is al een jaar favoriet. Saus, soep en nu dus ook pizza worden opgeleukt en krijgen een Italiaans tintje hiermee. Zo ook deze Ei-Pizzaatjes.

Wat zo leuk is aan dit recept, is dat iedereen het kan aanpassen aan zijn of haar smaak. De basis is hetzelfde: een eimengsel met groenten en kruiden. Vervolgens voeg ik toe wat elk lid van het gezin lekker vindt. Onze dochter houdt van olijven, onze zoon van spek en zongedroogde tomaatjes, ik houd van heel veel knoflook en Simon van champignons en ananas. Ik bak ze in muffin-vormpjes en zo zijn ze erg eenvoudig om mee te nemen naar werk of school. Conclusie: leuk om te doen met de kinderen, aan te passen aan elke smaak en voorkeur, eenvoudig om te maken en lekker om te eten. Wat wil je nog meer?

Mini Ei-Pizza
Voor 12 mini-pizzaatjes

2 el olijfolie, kokosolie of rundervet
1 grote ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, uitgeperst
2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
1 winterwortel of 2 kleinere wortels, in kleine stukjes
1/2 blikje tomatenblokjes (200 ml)
1 blikje tomatenpuree
1 el Italiaanse kruiden zonder zout of MSG
Zout en peper naar smaak
6 biologische eieren
Optioneel:
Geraspte geiten-, schapen- of boerenkaas
Zongedroogde tomaten, in stukjes
Stukjes ananas
Champignons, in plakjes
Olijven
50 gram spek, in stukjes gesneden (kies voor biologisch of zonder E-nummers)

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Neem een pan met een dikke bodem en smelt hierin het vet en/ of de olijfolie op een middelhoog vuur.
  3. Voeg de ui, bleekselderij en wortel toe en laat dit 10 minuten zachtjes gaar worden.
  4. Voeg nu de knoflook toe en laat nog 2 minuten bakken.
  5. Roer vervolgens de tomatenpuree, tomatenblokjes en Italiaanse kruiden er door.
  6. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  7. Draai het vuur uit.
  8. Kluts de eieren in een ruime kom.
  9. Neem een bakblik met muffinvormen en vet goed in, of neem een siliconenvorm.
  10. Verdeel hier de optionele ingrediënten in. 
  11. Roer het groentemengsel door de eieren.
  12. Verdeel dit over de muffinvormpjes tot ze elk driekwart vol zijn. 
  13. Zet in de oven en bak in 25 – 30 minuten gaar. 

Tips:

  • Per ei maak je ongeveer 2 pizzaatjes. Wil je een grote hoeveelheid bakken om te bewaren voor een later moment, hoef je het recept alleen maar de verdubbelen. 
  • Het staat je uiteraard vrij om wel kaas te gebruiken. Voeg dit dan toe aan het eimengsel, om te voorkomen dat het verbrandt in de oven. Cheddar of mozzarella geven dat leuke draad-effect 😉
  • In plaats van spek, kun je ook salami, chorizo of een andere pittige worst gebruiken. 
  • Ik weet niet of je ze in kan vriezen! Ze gingen bij ons zo hard en ik had er maar 12 gemaakt, dat ze binnen een dag op waren.
  • De kinderen kunnen, afhankelijk van hun leeftijd, helpen bij verschillende stappen. Roeren en eieren klutsen kunnen ze allemaal vanaf 3 a 4 vier jaar. De oven aanzetten en dingen uitwegen is leuk voor wat oudere kinderen. En uiteraard heb je proevers nodig om te bepalen of het groentemengsel wel smakelijk is!
Heel veel plezier en eet smakelijk!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »