Hoe lang is het geleden dat ik een fatsoenlijk recept heb gepubliceerd…. (krekels op de achtergrond)… precies. Ik krijg zometeen een vriendin op de koffie en hoewel zij verder niks met voeding of gezondheid heeft zozeer, leek het me leuk om ons te verwennen met heerlijke banaan-cupcakes van amandelmeel. Ik heb weer een flinke voorraad bananen liggen en een zak amandelmeel in de kast staan, dus mijn handen jeukten om aan de slag te gaan! Het vooruitzicht van iets van cake zonder me zorgen te maken over granen of suiker is heerlijk. Na drie weken nauwelijks gesnoept te hebben en het zoet grotendeels te hebben gelaten voor wat het is, zijn deze Banaan Cupcakes een welkome afleiding.
Wie nog nooit met amandelmeel gewerkt heeft, moet dat zeker eens proberen.
Amandelmeel is heel voedzaam en bevat veel vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren waardoor het haast een superfood genoemd kan worden. Verder is het zo eenvoudig om te verwerken en smaakt het verrukkelijk. Hoewel prijzig, vult amandelmeel heel erg goed en kun je bijvoorbeeld een Banaan Cupcake zien als een maaltijd op zich omdat het zoveel voedingsstoffen bevat. Je krijgt wat dat betreft zeker waar voor je geld.
Banaancupcakes
200 gram amandelmeel
1/4 tl Keltisch zeezout
1/4 tl bakpoeder of baking soda
2 eieren
60 ml druivenpitolie of gesmolten kokosolie
60 ml agave of 50 gram palmsuiker, wat je voorkeur heeft
2 geprakte, rijpe bananen
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Neem een ruime kom en doe hier de droge ingrediënten in.
- Kluts in een maatbeker de eieren los en roer hier de olie en het zoet door.
- Schenk dit bij het amandelmeel en roer even goed door.
- Voeg nu de bananen toe en roer nog even om.
- Verdeel het beslag over 10 cupcake vormpjes. Ik heb een bakplaat voor cupcakes waar ik papiertjes in doe. Als je een siliconenvorm hebt, is dat natuurlijk ook prima.
- Zet het in de oven en laat in 20 minuten goudbruin worden.
- Als de cupcakes afgekoeld zijn, klop je wat slagroom stijf en verdeel je dit over de cupcakes.
- Een paar stukjes banaan en wat geschaafde pure chocola of wat rauwe cacao en klaar!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
debbyvanb zegt
Gisteren voor het eerst de bananencupcakes gebakken. Wel met een half theelepeltje koekkruiden wat sinasappelschil. En peuter at er 3 als lunch op.
Ik had er maar 5 gebakken. Veel te weinig. Nu staan er 17 in de oven en neem ik ze morgen mee op visite. Wij vinden ze heerlijk!
Mieke. zegt
Met bijna dezelfde ingrediënten kun je ook heerlijk bananen/amandel-ijs maken.
2 bevroren bananen, 250 ml amandelmelk, zelf gemaakt van amandelmeel en water.
De bevroren (in stukjes gesneden) bananen erdoor en dan met de staafmixer of in de blender.
Vooral op een warme zomerdag is het heerlijk maar nu het winter is ben ik er ook niet vies van. 😀
Carin zegt
Vandaag een hartige variant op je cupcakes bedacht voor ’t avondeten: pizzacupcakes! Was verrast door het resultaat, en nog beter: hele gezin heeft ervan gesmuld! Dus voor wie wil:
200 gram amandelmeel
1 tl Keltisch zeezout of kruidenzout
1/4 tl bakpoeder of baking soda
2 grote of 3 kleine eieren
75 ml gesmolten kokosolie
50 ml olijfolie
5 Gedroogde tomaten op olie in stukjes
Handje olijven in stukjes
1/2 ui gesnipperd
Teen knoflook gesnipperd
2 el pizzakruiden (oregano, tijm, basilicum)
2 el tomatenpuree
1 el appelazijn
Smakelijk!
Petra zegt
Hallo,
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik vond dit bericht op internet en ik weet je moet het kaf van het koren scheiden, maar wat vind u hiervan?:
Een verder nadeel van bakken met meel van amandelen of lijnzaad is het hoge gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze oxideren bij hoge temperaturen en zijn dan behoorlijk ongezond.
Ik bak zelf ook met amandelmeel en het is zo’n succes! maar zit hier een kern van waarheid in?
Groetjes Petra
Heleen Quantrill zegt
Hoi Petra,
Daarom bak je amandelmeel ook niet op extreem hoge temperaturen en voorkom je zo ook dat ze verbranden (oxideren). Je kan amandelmeel gewoonweg niet op hoger dan 180 graden bakken. Dus hoewel ze gelijk hebben, betekent het niet dat zodra je amandelmeel verwarmt, het acuut oxideert. Probeer dus ten alle tijden te voorkomen dat het verbrandt, dan zit je goed!
Groeten
Heleen
Lotte-Sara zegt
Ze zijn inderdaad compleet mislukt (-=
Zojuist heb ik ze toch maar uit de oven gehaald omdat de bovenkant dreigde te verbranden, maar afgezien van de korst bovenop zijn ze er uit gekomen zoals ze er in zijn gegaan.
Misschien was het meel inderdaad nog veel te vochtig en heeft het ook weinig goeds gedaan dat de baking soda al vochtig was geworden waardoor het waarschijnlijk niet meer goed gemengt is geraakt.
Lotte-Sara zegt
Vanmorgen heb ik ruim 2 liter amandel melk gemaakt met gemalen rauwe amandelen, dus ik had de uitgezeefde pulp over wat weer gebruikt kan worden als amandel meel heb ik mij laten vertellen.
Ik ben dus op zoek gegaan naar een lekker recept op je blog en kwam op deze uit. Ik ben alleen bang dat ze zijn mislukt )-: (ze staan momenteel nog in de oven)
Omdat de ‘meel’ natuurlijk nog vochtig was van het mengen met water voor de melk heb ik een poging gedaan deze te drogen in de hetelucht oven op 50 graden nadat het al de hele dag op het aanrecht had gestaan in de zon, maar helaas heb ik de meel niet helemaal droog kunnen krijgen voor het verwerken in de cakes.
Toch heb ik deze bovenop de afgemeten zout, baking soda en stevia poeder (omdat ik al extra vocht in de meel had zitten leek stevia poeder handiger dan een siroop) gegooit en ben toen m’n eieren gaan mixen met de kokosolie, die overigens meteen weer stolde maar dat leek me geen probleem omdat je met gebruik van echte roomboter ook een vastte substantie hebt. Daarna wilde ik de meel omscheppen, maar het vocht uit de meel was natuurlijk in de baking soda en stevia poeder getrokken dus dat zat op de bodem gekleeft. Ik heb zo goed als ik kon het evengoed gemengt met de eieren en boter en de banaan er door gedaan.
Nu is het voor het eerst dat ik iets maak met amandelmeel, dus ik ben niet geheel bekend met de eigenschappen als je er mee gaat bakken, maar nadat alles met elkaar gemengt was had ik meer een soort deeg dan een beslag. Ik heb dit toch maar in de cup cake cups verdeeld en het staat dus nu al meer dan 35 min in de oven omdat het nogsteeds zacht is.
Al met al denk ik dus dat het compleet is mislukt, maar ik weet niet of dat nu puur komt omdat ik wat vochtige meel heb gebruikt of dat er wat anders fout is gegaan, want je zou denken dat met vochtigere meel je juist een slapper beslag zou krijgen.
Hoort het beslag wel dezelfde dikte te hebben als normaal cake beslag of klopt het dat het zo stevig was?
Heb je tips voor het verwerken van amandelmeel overgebleven van het maken van amandelmelk?
Saïda zegt
Ik ben verliefd 😉 Ik zit momenteel met een cupcake voor mijn neus. Ik had geen rijpe bananen, dus dacht ik: ik smelt een reep pure chocolade (iets minder dan 100 gram). Nou het is een succes! Heeeeeerlijk. En: NIET VERBRAND -> Er is hoop! Ik had alleen even mijn zeezout moeten fijnmalen, maar dat mag de pret niet drukken.
Tijdens het eten van deze cupcake gaat de deurbel en staat de volgende lading amandelmeel voor mijn neus. Wat zal ik eens maken???
Saïda zegt
Jep cake gevonden en staat zeker op mijn wishlist! Heb je toevallig ook een recept voor appeltaart of iets wat er op lijkt?
Heleen Quantrill zegt
YEAAAAEAEAH! Told you so! Wat ook heel erg lekker is, is de chocolade cake. Zoek die maar eens op. Je hoeft geen chocola te smelten, alleen cacaopoeder toevoegen en kokosmelk (of andere melk naar keuze). En zo ontzettend lekker…. Of pannenkoekjes. Ook erg simpel en doe je wellicht wat langer mee 😉
Veel plezier er mee! xxx
Saïda zegt
Is het erg dat als je 10 bananencupcakes maakt, je er zelf 5 opeet op 1 dag?? Man wat zijn die lekker… haha (eurovisie is niet zo interessant….) Next: de appeltaartcupcakes…. Even wachten op mijn boompje!
Heleen Quantrill zegt
Nah eurovisie stinks… 😉
En nee vind ik niet erg, want dat doe ik ook. 😉 En ik zal morgen ook weer appeltaart cupcakes maken voor ons Paleo feestje. Heb er nu al zin in 😉
Ga eens naar de markt als die bijna is afgelopen en neem daar een kist met appels mee. Tijdje schillen en appelmoes maken, maar het is zo de moeite waard.
Anonymous zegt
Heb er net 1 geproefd die nog een beetje warm was: heeeeeeeeeeeeeeeerlijk, wat een superrecept!!! Dat geldt trouwens voor al je (cupcake)recepten! Ze zijn binnen no time op… Maar weer snel nieuwe maken…! Bedankt voor je heerlijke recepten Heleen!
Groetjes,
Laura
Heleen Quantrill zegt
Hoi Laura,
Bedankt voor je reactie en ik ben blij dat ze zo goed bevallen! Ik sta er zelf ook steeds van te kijken hoe heerlijk het smaakt. Goed te weten dat ik hier niet alleen in sta 😉
Groetjes
Heleen
Anonymous zegt
Hoi Heleen,
Ik zag dat je je had verdiept in het paleo-eten; daar ben ik zelf ook mee bezig. Ik heb een heel leuk/goed boek over dit onderwerp met veel info en recepten. Het heet ‘Oergondisch genieten’ van Ria Penders, Elly Poll en Yvonne van Stigt. Zelf probeer ik (en man en zoon) zoveel mogelijk volgens dit principe te eten, dus eigenlijk zoals onze voorouders aten, aangezien ons spijsverteringssysteem nog net zo werkt als dat van hen… Voelt goed en gezond om vrij basic te eten!
Groetjes,
Laura
P.S.: zelfs onze zoon heeft de amandelmeel-banaan cupcakes verorberd, hij had er op 1 dag 4 op, haha! Hij vond ze heerlijk. Ze waren echt binnen 24 uur op… Morgen ga ik de cupcakes met kaneeltopping weer maken, ook een doorslaand succes hier in huis!
Heleen Quantrill zegt
Hoi Laura,
Ja dat boek ken ik, ik vond het alleen te duur voor mij (op dit moment), dus helaas niet gekocht! Dus ik vind het helemaal niet leuk te horen dat het zo’n fijn boek is! 😉 Ik haal zelf veel informatie uit Amerika en via een bevriende epigenetisch therapeute die zelf veel op heeft met het Paleo dieet. Het bleek dat we eigenlijk al een tijd zo aten, maar het nooit zo benoemden en omdat ik graag weer eens de puntjes op de i wilde zetten, kwamen we hier op uit. De kids vinden het ook heerlijk en ja, die cupcakes… een uitkomst!
Groetjes
Heleen
Anonymous zegt
Je zou het boek ook bij de bieb kunnen lenen, kost bij ons maar 1,25.
O ja, dat wilde ik je nog zeggen; ik zag ergens op je blog een recept voor amandelmelk. Jij maakt dat met amandelmeel, dat natuurlijk best duur is. Zelf haal ik bij de notenman 100 gr blanke amandelen. Die doe je in de blender met 250 ml water. Dan even flink laten draaien. Dan nog eens 250 ml water erbij en nog eens laten draaien. In een schone, glazen fles doen, in de koelkast en klaar! Zelf gebruik ik deze melk over mijn zelfbedachte ‘oergondische muesli’, dat houdt in zelfgemalen lijnzaad, sesamzaad en zonnebloempitten. Appeltje met schil in stukjes snijden. Kaneel naar smaak erover, dan amandelmelk erover en even mengen… Dit is zo lekker en voedzaam! Maar je kunt natuurlijk gewoon zelf een recept bedenken waar je de amandelmelk bij gebruikt, natuurlijk.
Fijne zondag en groetjes,
Laura
Heleen Quantrill zegt
Hey Laura,
Ja dat is inderdaad een prima en goedkopere manier om amandelmelk te maken. Ik zal het zelf ook eens proberen. Het is ook ontzettend lekker en voedzaam in een smoothie, maar eigenlijk kan je het overal in gebruiken waar je anders gewone melk zou gebruiken, dus ja, verzin maar wat lekkers!
Bedankt voor de tips! Ik ga morgen weer naar de bieb en zal zien of het te leen is.
Groetjes
Heleen
Mieke. zegt
Ik ben eigenlijk wel nieuwschierig hoe je vriendin het vond….:D
Heleen Quantrill zegt
Nou, ze vond ze wel lekker (matig enthousiast). Kon denk ik de aparte ingredienten niet echt waarderen, want ja, het smaakt toch echt niet naar Lidl gevulde koek… Maar vooruit, ’s middags had ik twee kindertjes te spelen en die hebben de rest van de cakejes scheep gemaakt. Het lag dus niet aan mijn bakkunsten 😉
Heleen zegt
Wat een super recept! Ga het zeker snel proberen. Eén vraagje, kun je ipv bakpoeder ook wijnsteenzuur bakpoeder gebruiken? Of is dat gewoon hetzelfde? (dit heb ik namelijk nog in huis)
Groetjes, Heleen (naamgenootje!)
Heleen Quantrill zegt
Hoi Heleen 😉
Ja hoor, dit is mogelijk.
Anonymous zegt
Hoi heleen, ze lijken me heerlijk! Denk dat het ook wel met roomboter kan toch? En dan dezelfde hoeveelheid aanhouden, met grammen of dan iets meer?
Groetjes Loes
Heleen Quantrill zegt
Ik zou dan de boter smelten en het er zo bij schenken als je amandelmeel gebruikt. Als je gewone meel gebruikt, zou ik het recept van een gewone cupcake aanhouden en het zoet deels vervangen door de bananen.
En ja, qua gewicht kun je hetzelfde aanhouden.
Groetjes
Heleen
wilma zegt
Ik heb ze gemaakt Heleen, ze smaken heerlijk! ik zet het recept op mijn website met jouw naam erbij!
Heleen Quantrill zegt
Hoi Wilma,
Mijn dank! 😉 En goed te horen dat ze lekker waren. Hier had ik er tien gemaakt en ze waren binnen een dag op, dankzij de kids. Ze bleven er van eten!
Groetjes
Heleen