Kaneelbroodjes hebben bij mij altijd een zwakke plek ingenomen. Kleverig en zoet, heerlijk! Ik kreeg ze wel als ontbijt toen ik nog thuis woonde, of later met man en kinderen voor Moederdag of met Kerst. Het zijn dus niet zo maar broodjes, het zijn sentiment broodjes! De geur van kaneel en het zachte brood… heerlijk!
Vandaag was ik bezig om mijn keuken weer wat op orde te brengen en in een vlaag van verstandsverbijstering besloot ik om het geraspte kokos waar ik er veel te veel van heb, te malen tot een kokosmeel! Kokosmeel komt steeds meer in zwang bij glutenvrij en WAPF Nederland, maar het is erg moeilijk te krijgen en vaak ook erg kostbaar. Ja, daar heb ik natuurlijk geen zin in! Ik wil er eigenlijk bijna niks voor betalen! Tot ik er achter kwam dat kokosmeel niet veel meer is dan heel fijn gemalen kokosrasp. Dat kan mijn keukenmachine ook!
Ik heb vervolgens ongeveer 800 gram kokosrasp in de keukenmachine met de messen heel fijn gemalen. Het blijft iets grofkorrelig, maar het kan zeker dienst doen als meel! En kokosmeel is net als amandelmeel erg voedzaam. Per 100 gram krijg je 6 gram proteine, 7 gram koolhydraten en maar liefst 60 gram vet, waarvan 59 gram verzadigd! En dit is van een gewone, goedkope zak rasp bij de Hanos vandaan, dus nog niet eens een goed, biologisch merk.
Om meteen uit te proberen hoe het werkt en smaakt heb ik dus deze overheerlijke kaneelbroodjes gebakken met dochterlief. Ik heb ze gezoet met Sucanat in plaats van agave om ze nog meer voedingswaarde te geven. Uiteraard kun je agave blijven gebruiken als dat je voorkeur heeft.
Kaneelbroodjes
Hier haal je 6 flinke broodjes uit
Topping:
- 2 el druivepitolie
- 2 el Sucanat of agavenectar
- 1 el kaneelpoeder
Doe de ingrediënten in een kom en meng alles goed. Zet het even aan de kant.
Broodjes:
- 250 gram amandelmeel
- 50 gram kokosmeel
- 1/2 tl baking soda
- 1/4 tl Keltisch zeezout
- 50 ml zacht geworden kokosolie, druivenpit olie of een gelijke hoeveelheid grasboter
- 50 gram Sucanat of 50 ml agavenectar
- 3 eieren
- 1 el vanille extract
Pak je keukenmachine die je net gebruikt hebt voor het kokosmeel en doe hier de natte ingrediënten inclusief het zoet in. Laat het even draaien. Doe het zout er bij en laat het nog even draaien. Voeg vervolgens de overige droge ingrediënten toe en laat het mengen tot er een glad mengsel ontstaat.
Pak een bakblik waar je cupcakes in bakt en doe er cupcake papiertjes in. Vul deze tot net onder de rand.
Neem vervolgens een eetlepel en druppel de kaneeltopping ruimschoots over elk broodje.
Bak de broodjes op 175 graden in ongeveer 30 minuten gaar. Laat ze daarna nog 10 minuten in de oven staan met de deur iets open. Hierdoor drogen ze nog iets verder uit zonder te bakken en lijkt de textuur op zacht brood.
Hebben jullie nog verdere plannen dit weekend? Echtgenoot is de hort op, boogschieten op Texel dus voor mij is het een rustig weekend met vooral veel bakken, boek lezen en cateren voor kinderen!
Fijn weekend allemaal!