Kurkuma

Wij eten graag Indiaas en maken daarbij veel gebruik van Kurkuma (Geelwortel). Erg lekker en geeft alles een goud-gele kleur. Maar kurkuma heeft ook een aantal hele bijzondere eigenschappen. Bij deze een leuk stukje hierover.

Wat is kurkuma
Kurkuma wordt gewonnen uit de wortel van de plant curcuma longa; een plant die tot de gember familie wordt gerekend.
Kurkuma is een geel kruid met een mild bittere smaak. Kurkuma geeft curry zijn kenmerkende gele kleur.
Gebruik kurkuma Kurkuma wordt in de oosterse keuken vooral gebruikt om smaak en kleur aan gerechten te geven, zoals aan nasi bijvoorbeeld. Verder is kurkuma ook een vast bestanddeel van kerrie.
Andere gebruiken kurkuma: Kurkuma wordt ook gebruikt als natuurlijke kleurstof voor textiel en in verf.
Medicinale toepassing van kurkuma
In oosterse landen kent kurkuma een eeuwenoude medicinale toepassing, vooral als ontstekingsremmer. In landen als India, China en Indonesië wordt kurkuma zowel oraal als uitwendig gebruikt voor een grote diversiteit aan kwalen, waaronder ontstekingen, menstruatieklachten, geelzucht, leveraandoeningen, darmklachten, huidaandoeningen en kiespijn.
Kurkuma en onderzoeken
Uit steeds meer onderzoek komt naar voren dat kurkuma beschermt tegen ziektes in het algemeen en tegen kanker in het bijzonder.
  • Kurkuma vermindert ontstekingen in de darmen. ontstekingen die vaak een voorbode van darmkanker zijn;
  • Kurkuma heeft een zuiverende werking op darmen, lever en milt. Kurkuma werkt op die manier ook versterkend voor het immuunsysteem;
  • Kurkuma remt de angiogenese (de vorming van nieuwe bloedvaten) en verhindert daarmee de groei van een tumor;
  • Kurkuma stimuleert apoptose (celdood) en daarmee kan kurkuma helpen om tumorcellen te laten afsterven
Kurkuma is gewoon in de supermarkt, op de markt of bij een toko te verkrijgen als poeder of als wortel. Gebruik het rijkelijk om er flink van te profiteren!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »