De gezondheidsvoordelen van chiazaad

Dit is weer een interessante bijdrage van Bernard van Puur Figuur. Deze keer over chiazaad!

ChiazaadWe zijn niet de eersten die erachter gekomen zijn dat chiazaad een gunstig effect op je gezondheid heeft. Vanaf 1500 voor Christus werd chiazaad namelijk al gegeten door veel verschillende bevolkingsgroepen die geloofden in de geneeskrachtige werking ervan.

De Azteken en de Indianen ontdekten dat chiazaad een goede energiebron was tijdens lange tochten. Ook gebruikte men deze kleine zaadjes om kwalen, zoals gewrichtspijn, tegen te gaan. Men geloofde zelfs dat het hen kon beschermen tegen ontstekingen.

In dit artikel lees je voor welke gezondheidsvoordelen chiazaadjes kunnen zorgen. Je komt er daarnaast achter of chiazaad geschikt is om te eten tijdens het afvallen.

Gezondheidsvoordelen van chiazaad

1. Vermindert klachten door diabetes type 2: Chiazaad kan een gunstig effect hebben voor mensen met diabetes type 2. De insulinegevoeligheid wordt door het eten van chiazaad namelijk verbeterd. Ook zorgen chiazaadjes ervoor dat de spijsvertering wordt vertraagd. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel minder snel [2,3].

Daarnaast blijkt uit een onderzoek dat chiazaad de algemene gezondheid van mensen met diabetes kan verbeteren. In het onderzoek aten 20 diabetici gedurende 12 weken dagelijks 37 gram chiazaad. Na deze testperiode was de ontstekingswaarde in het lichaam met 40% gedaald. Ook was de bloeddruk lager [4,5].

2. Vermindert de kans op hart- en vaatziekten: In onze voeding hebben we vaak een tekort aan omega3-vetzuren, dus daarom kan chiazaad een je helpen om eventuele tekorten op te vullen. Omega3-vetzuren zijn essentiële vetten die voorkomen in elke cel.  Deze vetten hebben ook een gunstig effect op de hart- en bloedvaten.

3. Zorgt voor sterke botten en tanden: Chiazaad bevat per 100 gram een groot deel van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium. Hoewel je niet snel 100 gram chiazaad per dag eet, kun je de hoeveelheid calcium die je binnenkrijgt flink verhogen door dagelijks chiazaad aan je shake, salade of gebakken ei toe te voegen [2,4].

4. Kan beschermen tegen kanker: Chiazaad kan (in combinatie met een gezond voedingspatroon) bescherming bieden tegen kanker. Een onderzoek uit 2013 heeft bewijs gevonden dat chiazaad beschermt tegenop borst-, hoofd- en halskanker. Chiazaad is rijk aan alfalinoleenzuur – een essentiële vetzuur – die de groei van kankercellen kan vernietigen zonder daarbij gezonde cellen te beschadigen.

5. Bevordert de spijsvertering: Bijna alle koolhydraten in chiazaad bestaan uit vezels. Vezels zijn essentieel voor je spijsvertering en verlagen je eetlust. Daarnaast kunnen chiazaadjes ook de groei van gezonde bacteriën in het darmkanaal verbeteren [6,7].

Voedingswaarde van chiazaad

100 gram chiazaad bevat de volgende voedingswaarde [10]:

  • 490 calorieën
  • 44 gram koolhydraten, waarvan
    • 0 gram suiker
    • 38 gram vezels
  • 16 gram eiwit
  • 31 gram vet

Vitamines en mineralen:

  • Calcium: 631 mg
  • Magnesium: 335 mg
  • Kalium: 160 mg
  • Koper: 0.2 mg
  • Mangaan: 2.2 mg

Naast deze mineralen bevat chiazaad ook fosfor en zink.

Tip: laat de zaadjes voor gebruik 20 minuten weken in water . Hierdoor neem je de voedingsstoffen beter op.

Kan chiazaad helpen om af te vallen?

Naast alle gezondheidsvoordelen kan chiazaad er ook voor zorgen dat je makkelijker kunt afvallen. Door de grote hoeveelheid vezels nemen chiazaadjes namelijk veel water op. De chiazaadjes zullen in de maag uitzetten, waardoor je een lange tijd een verzadigd gevoel blijft houden. Hierdoor daalt je eetlust en eet je hoogstwaarschijnlijk minder [4,7,11].

Gezond afvallen bereik je door niet alleen te letten op het aantal calorieën, maar ook te focussen op de voedingswaarde. Bepaalde vitamines en minderalen kunnen het afvallen versnellen. Chiazaadjes bevatten een aantal voedingsstoffen die kunnen leiden tot sneller gewichtsverlies.

Haal het beste uit je gezondheid door chiazaadjes te combineren met deze gezonde ontbijt-, lunch-, diner- en snackrecepten.

Bronnen:

[1] Healthy Food for Healthy Living. (z.d.). History of the Mighty Chia Seed. Geraadpleegd op 18 december 2015, van

[2] Coles, T. (2013). Chia Seed Benefits: 10 Reasons To Add Chia To Your Diet. Geraadpleegd op 18 december 2015, van http://www.huffingtonpost.ca/2013/06/03/chia-seed-benefits-_n_3379831.html

[3] Hathwell, J. (z.d.). Top 10 Health Benefits of Chia Seeds. Geraadpleegd op 18 december 2015, van http://healthyeating.sfgate.com/top-10-health-benefits-chia-seeds-6962.html

[4] Gunnars, K. (2014). 11 Proven Health Benefits of Chia Seeds (No. 3 is Best). Geraadpleegd op 18 december 2015, van

[5] Bazinet, R., Hanna, A., Jenkins, A., Rogovik, a., Sievenpiper, J., Vidgen, E., …  Whitham, D.  (2007). Supplementation of Conventional Therapy With the Novel Grain Salba (Salvia hispanica L.) Improves Major and Emerging Cardiovascular Risk Factors in Type 2 Diabetes. Geraadpleegd op 1 juni 2014, van http://care.diabetesjournals.org/content/30/11/2804.long   

[6] Ware, M. (2015). Chia Seeds: Health Benefits and Nutritional Information. Geraadpleegd op 18 december 2015, van http://www.medicalnewstoday.com/articles/291334.php

[7] Dr. Axe. (z.d.). 9 Chia Seeds Benefits + Side Effects. Geraadpleegd op 18 december 2015, van  http://draxe.com/chia-seeds-benefits-side-effects/

[8] Bishop, P., Casey, J., Illian, T. (2011). Omega 3 Chia seed loading as a means of carbohydrate loading. Geraadpleegd op 1 juni 2014, van http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21183832    

[9] Deshpande, R., Kaul-Ghanekar, R., Mansara, P., Suryavanshi, S. (z.d.). Alpha-linolenic acid regulates the growth of breast and cervical cancer cell lines through regulation of NO release and induction of lipid peroxidation. Geraadpleegd op 18 december 2015, van http://www.jmolbiochem.com/index.php/JmolBiochem/article/view/52  7

[10] SELFNutritionData. (z.d.). Seeds, chia seeds, dried. Geraadpleegd op 18 december 2015, van http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3061/2 

[11] Betancur-Ancona, D., Chel-Guerrero, L., Ciau-Solís, N., Rosada-Rubio, G., Segura-Campos, M. (2014). Chemical and Functional Properties of Chia Seed (Salvia hispanica L.) Gum. Geraadpleegd op 1 juni 2014, van http://www.hindawi.com/journals/ijfs/2014/241053/abs/    

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »