Weekmenu – Nabeschouwing en Granola recept

Zojuist weer thuisgekomen van boodschappen doen en wederom voor de hele week boodschappen gedaan. In overleg met Echtgenoot hebben we het menuplan van de afgelopen week iets aangepast. Hij gaf aan het een goed idee te vinden om in 1x boodschappen te doen voor de hele week, maar ook dat hij als hij op werk zit toch regelmatig naar de winkel gaat om lunch te halen en daarmee toch meer geld uitgeeft dan nodig is. Doel is deze week dus om extra te koken zodat het mee kan naar kantoor.

Bring on the curry!

Ook moest ik eerder dan halverwege toch flink extra fruit en boter halen. En ik kon een pak met kippenpoten weggooien op donderdag omdat ze een vreemd luchtje hadden. Heel erg jammer! Dit betekende extra kip halen terwijl dat voorkomen had kunnen worden. Ook had ik niet genoeg in huis voor de vriendjes die meekwamen uit school. Daardoor was het fruit ook sneller op dan gedacht. Iemand nog suggesties voor wat je vriendjes kan geven zonder al te veel rommel in huis te halen? Wat werkt bij jullie erg goed? Ik heb zelfs een keer soep opgewarmd! Je moet toch wat…
Verder kon ik met 1 heel brood toe wat erg plezierig is. Deze week wil ik mijn eigen brood maken om dat te gebruiken.

Plezierig voordeel is dat we de afgelopen week bij bijna elke maaltijd een schaal met rauwkost hebben verorberd. Alle groente is opgegaan. De groentela is op bietjes en zuurkool na, helemaal leeg. En niks weggegooid! Yay! Zo eerst lekker even de koelkast kuisen en dan weer vullen met vers spul. En kip direct in de vriezer doen en de avond ervoor uit halen. Zo voorkom ik dat het niet lekker wordt en alles wat ik niet gebruik, is voorraad voor een later moment. Is heel logisch, ik zal er alleen bewuster mee omgaan.

Voortschrijdende inzichten.

Verder hebben jullie mij nog het recept voor mijn zelfgemaakte granola, of crunchies, tegoed. De kinderen vinden het heerlijk, het is suikervrij, erg gezond en een supersnel ontbijt voor drukke ochtenden.

Granola
Genoeg voor een hele week ontbijt voor 4 personen

  • 300 gram havervlokken (geen instant)
  • 75 gram amandelsnippers
  • 50 gram rauwe zonnebloempitten
  • 50 gram rauwe pompoenzaden
  • 1 el kaneel
  • 1/4 tl gemalen Keltisch zeezout
  • 2 el boter of kokosolie
  • 100 ml ahornsiroop of agavesiroop
  • 200 gram gedroogde vruchten als rozijnen, stukjes appel, abrikozen, dadels (optioneel)
Zorg dat er geen gedroogd fruit in het mengsel zit voordat je het in de oven doet. Dit verbrand namelijk erg snel en geeft een bittere smaak aan alles. 
  1. Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Neem een kom en meng hierin de havervlokken, amandelsnippers, zonnebloempitten, pompoenzaden, kaneel en zout.
  3. Smelt in een steelpan de boter of kokosolie tot het net gesmolten is. 
  4. Roer hier de ahornsiroop of agave in.
  5. Schenk dit over de droge ingrediënten en roer goed om.
  6. Alles moet bedekt zijn met het botermengsel.
  7. Stort dit op de bakplaat en verdeel goed.
  8. Bak het ongeveer 30 – 45 minuten en roer af en toe om.
  9. Blijf wel in de buurt om te zorgen dat het niet verbrandt. 
  10. Des te bruiner de granola, des te knapperiger.
  11. Als het klaar is, laat het nog even op de bakplaat afkoelen. 
  12. Het kan nog wat kleverig zijn, maar dit verdwijnt met dat het afkoelt.
  13. Voeg nu eventueel gedroogd fruit toe en bewaar in een plastic doos met deksel.
PS. De foto’s zijn van de boodschappen van vandaag. Wat een rijkdom weer! 
Fijn weekend allemaal!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

18 reacties

  1. Nelleke schreef:

    Mmm, heerlijk! Al was die bij mij al bij 25 minuten klaar. Volgende keer de oven ietsje lager dan 170 graden denk ik.

    1. Anonymous schreef:

      Hoi, ik heb de granola gemaakt, erg lekker en makkelijk te maken. Maar hoeveel gram of eetlepels gebruik je per keer voor ontbijt?
      Groetjes Rita

    2. Hoi Rita,

      Super dat het je zo goed bevalt! En hoeveel je wilt eten, is aan jou. Bedenk hoeveel je zou eten als je cruesli uit de winkel zou halen, wat je daar bij zou doen en wanneer je daar vol van zou zitten. Ik denk dat dat laatste iets eerder het geval zal zijn met deze cruesli 😉

      Eet smakelijk alvast!
      Heleen

  2. Bedankt voor je granola recept! Heb het vanochtend gemaakt en het is heerlijk (gelijk even geproefd natuurlijk). Had niet genoeg amandelen in huis en heb deze aangevuld met wat hazelnoten. Had eigenlijk ook niet genoeg ahornsiroop (een restje van ca. 45 ml.) maar wat mij betreft is de granola zoet genoeg. Gedroogd fruit laat ik achter wege, ik vul ´m aan met vers fruit.

    Ik volg je blog met grote regelmaat! Dank je wel voor alle inspiratie wat voeding betreft!

    Hartelijke groet,
    Anna

  3. Teunie schreef:

    Al doende leert me, he. Als je het eenmaal onder de knie hebt, heb je er een leven lang plezier van. Ik heb echt al zeker een jaar of 13 lol van eens per maand boodschappen doen. Het hele proces van bestellen tot en met in de kast zetten kost me nauwelijks een drie kwartier! Ik kan mń tijd wel leuker besteden dan met boodschappen doen :-).
    Suggestie voor 4-uurtje: hier is gedroogd fruit al dan niet gemengd met noten iets wat lekker en gezond is. Dat is gemakkelijk op voorraad te houden. Ook walnoten gedoopt in pure chocolade (soort pindarotsjes) zijn verrukkelijk!

    1. Het is inderdaad een hele plezierige gewaarwording! Je zegt het, al doende leert men. Er zijn nog zoveel dingen die ik graag beter aan zou willen pakken, maar ik vind dit al een heel goed begin. En ik ben zeker van plan dit door te zetten. Uiteraard heb ik de luxe van ‘maar’ twee kinderen, dus dat scheelt in de hoeveelheid boodschappen, maar gewoon het weten wat we eten ( o o wat zijn we scherp!) vind ik een groot gewin!

      Ik zal ook weer een tonnetje met ’trail mix’ zoals we dat hier noemen 😉 neerzetten. Ik heb meestal wel donkere chocoladedruppels, gedroogd fruit en noten op voorraad, moet wat leuks mee te doen zijn! Dat van die walnoten zal ik ook eens proberen. Leuk ook om met de kinderen te doen, lekker dopen in de chocola! Zal niet veel van over blijven om uit te delen denk ik!

      We gaan volgende maand weer de verjaardagen hausse in, dus dan vind ik het ook wel plezierig om een voorraad lekkers in huis te hebben om uit te delen aan het onvermijdelijke grut 😉 Wat mij trouwens wel opvalt is dat ze allemaal om koek en/ of chips vragen, maar als ik zelfgemaakte koekjes, soep of gevulde eitjes voorzet, gaat dit in sneltrein vaart naar binnen! En dan heb ik het over kindertjes die dit soort dingen eigenlijk niet gewend zijn!

  4. Hoi Heleen,

    We proberen 1x in de week boodschappen te doen, maar soms moeten we tussendoor nog wel is wat halen zoals melk. Voor aankomende week hebben we een weekmenu opgesteld met allemaal gerechten waarvan we de ingredienten al in huis hebben, zodat we b.v. de week erop iets meer kunnen inslaan wat langer houdbaar is en daardoor vaker een week kunnen overslaan qua inkopen doen. Alleen ben ik bang dat het qua melk en shag voor mijn man niet echt gaat lukken. Hij drinkt vrij veel en met stress gaat ook het roken omhoog, al zeg ik vaak zat als er geen geld is moet je maar zien hoe je het red, maar ik denk dat de meeste wel weten hoe het gaat met een verslaving. Ik heb die met eten “gehad”. Ik heb gehad tussen aanhalingtekens gezet omdat het nu wel goed gaat maar soms best wel is erge zin in dingen heb wat symptomen vertoont van een verslaving, maar kan het steeds beter weren.
    De granola wil ik niet volgende week, maar die erop proberen en dan kom ik er nog wel op terug hoe die gesmaakt heeft en wat ik gedaan heb.

    M.v.g annie

  5. Ziet er heerlijk uit! En idd al die mooie groenten en fruit bij elkaar, wat een rijkdom.
    Blijven bij het bakken van de pitten en zaden de voedingswaarde wel bewaard? Want dat zou juist zo zonde zijn voor een ontbijt.
    Anders ga ik dit recept zeker een keer proberen.

    1. Door de pitten en zaden onder de 180 graden te bakken, gaat er niet zo heel veel verloren van de voedingswaarde. 180 graden is zeg maar de ondergrens.

  6. Anonymous schreef:

    De granola klinkt lekker, ga ik zeker een keertje maken. Hier is het eigenlijk altijd een schaal met fruit als er een vriendje mee komt na school. In een mooie schaal verschillende soorten fruit in stukken, ziet er gezellig uit. Of een zelf gebakken koekje doen we ook wel ‘s. Verder geen bijzondere ideetjes voor je..;-)
    Heb je op je site ook een recept voor brood staan? Ik wil graag ’s een keertje zelf speltbrood maken..
    fijn weekend!
    gr Loes
    P.S Heb de bessen nog niet gevonden..
    Wel las ik over Chia zaad, moet heel gezond zijn, vol omega 3, heb jij daar al wat over gehoord?

    1. Anonymous schreef:

      Lijnzaad zit ook vol omega3 en is gewoon bij de Appie te krijgen (Zonnatura). Ik doe het door de yoghurt of door de havermoutpap. Ook erg goed voor de stoelgang trouwens…

    2. Nou wordt ik wel heel erg benieuwd hoor, naar welke bes jij bedoelt. Heb je die website van Mattisson al bekeken? Die hebben een heel uitgebreid assortiment, mogelijk dat het daar tussen staat? Of had je dat al gedaan?
      Chia zaad is heel gezond en erg lekker. Als je het hebt, kun je het aan dit recept toevoegen!

    3. Anonymous schreef:

      Hoi, ja heb op die site gekeken maar zag hem er niet tussen staan..ik weet het ook niet. Misschien herken ik de naam gewoon niet, kan ook..
      Heb even gezocht op je site maar kan geen recept van speltbrood vinden, klopt dat? Zou je mij dat misschien ’s willen mailen of op je site zetten? Of is dat erg veel moeite? Alvast heel erg bedankt!! gr Loes

    4. Goeiemorgen Loes,

      Klopt. Omdat ik zelf niet veel graanproducten eet en de kids toekunnen met een klein zuurdesembroodje per week, maak ik niet vaak zelf een brood. Maar vanwege jou verzoek komt er deze week wel eentje op de site te staan!

      Groetjes
      Heleen

    5. Anonymous schreef:

      hoi Heleen, ok helemaal geweldig! Ik wacht met smart op het recept..;-) bedankt! groetjes Loes

  7. Kan je i.p.v ahorn/agavesiroop ook stevia of iets anders gebruiken? en voor het gedroogde fruit misschien iedere keer als je het gaat gebruiken op je bord aanvullen met vers fruit? Ik heb nl diabetes en reageer extreem op gedroogd fruit en siropen zijn eigenlijk ook niet zo goed voor iemand met diabetes.

    Verder leest het als een heerlijk gerecht.

    Wij plannen nog geen weekmenu’s maar volgens mij is dat veel beter en goedkoper.

    M.v.g, Annie

    1. Hallo Annie!

      Pas lekker aan aan je eigen behoeften en laat hier weten hoe het bevalt. Wie weet heeft een ander er ook nog wat aan!

      En ik merk wel dat het ook erg veel rust geeft, naast de geldelijke besparingen. En mijn instelling is verandert ook: ik Moet gebruiken wat ik gekocht heb. Zonde geld anders!

      Dus probeer het gewoon eens uit als je er aan toe bent. Wie weet bevalt het heel goed. Hoe vaak doen jullie boodschappen?

      Groetjes
      Heleen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

kombucha in een glazen pot
Gezond eten

Kombucha Gezond of Hype?

Kombucha – je hebt er vast al eens van gehoord. Deze frisse, gefermenteerde, gezonde theedrank wordt vaak neergezet als een wondermiddel. Maar laten we eerlijk zijn: is het echt zo gezond? Tijd om samen de feiten te bekijken. Wat is kombucha? Kombucha is simpel gezegd gefermenteerde thee. Je maakt het

Lees verder »
dopererwten in een bowl
Gezond eten

Zijn doperwten gezond? Ontdek het hier!

Doperwten, die frisse, groene pareltjes, zijn niet alleen lekker maar ook hartstikke gezond. Onderzoek gepubliceerd in de ‘Journal of Nutrition’ benadrukt  dat peulvruchten zoals doperwten bijdragen aan een verlaagd risico op hartziekten en obesitas. Zoals je misschien weet, behoren ze tot de peulvruchtenfamilie. Maar wat maakt doperwten zo bijzonder voor

Lees verder »
Bananenbrood met Havermeel
Recepten

Bananenbrood met Havermeel | Heerlijk Recept

Bananenbrood met havermeel Dit bananenbrood met havermeel is een perfecte manier om op een gezonde manier te genieten van een heerlijk tussendoortje of ontbijt. Havermeel geeft het brood een zachte textuur en een licht nootachtige smaak. Omdat er geen suiker aan wordt toegevoegd, is het ook nog eens verantwoord. De

Lees verder »