Weekmenu – Kijk mee!

Ik krijg erg veel vragen van lezers over wat wij zelf eten. Nu ben ik er niet zo van om een uitgebreide mail terug te sturen met alle details van ons dagelijks brood. Daar hebben ze ook niks aan, want ik denk dat de onderliggende gedachte is om aanknopingspunten voor zichzelf te hebben. Heel begrijpelijk.

Maar 1 van mijn goede voornemens, naast het nog verder terugdringen van de suikers, is om vaker een weekmenu samen te stellen. Zaterdag doen Echtgenoot en ik de boodschappen bij de supermarkt en de eko boerderij en mijn doel is, om deze boodschappenronde steeds vaker voor de rest van de week te laten zijn. Ik merk dat ik te vaak nog doordeweeks even aanwip om dit of dat te halen, wat vaak weer extra geld kost omdat je nog een leuke aanbieding ziet. Praktisch gezien is het ook veel beter, omdat je van te voren al weet wat je gaat eten en dus niet op het laatste, vermoeide moment besluit om toch maar patat te maken of iets dergelijks.

Dus, de komende week zal ik elke dag een post plaatsen met wat wij die dag hebben gegeten met als doel om de rest van de week toe te kunnen met de boodschappen van zaterdag. Het zal niet perfect gaan, dus tips en trucs zijn welkom!

Wie doet er nog meer aan menu-planning? Eten jullie elke week min of meer hetzelfde om zo binnen een budget te blijven? Wie gaat haast elke dag naar de winkel en vindt dat prima?

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

9 reacties

  1. Garnalen Hobby schreef:

    Hier ook geen weekmenu. Wij doen 1 x per week de grote boodschappen: groente, kaas, vlees, fruit, enz. 1 of 2 x per week langs de warme bakker. Vanmorgen een heerlijk tripje gemaakt langs een boerderij voor rauwe melk en boerenboter. Even naar de kalfjes gekeken, wat een rijkdom zo op een vroege maandagmorgen. Blauwe lucht, ijs op het gras en in de sloten en het zonnetje scheen, en alles ruikt naar koeienpoep, wat wil je nog meer haha. Maar ook voor ons dus geen weekmenu, dat werkt hier helaas niet.

  2. @Annie: Ik vries bananen en rood fruit in. Verder niet. Die gebruik ik om ijs te maken samen met room. Dat van rood fruit doe ik best wel consequent vanwege de prijs in de supermarkt. Bramen en bessen plukken lijkt een beetje een traditie te worden en die vries ik dan dezelfde dag nog in. Zo heb ik mid-winter nog profijt van verse vitamine C bommetjes!

    Appels verwerk ik tot moes en die bewaar ik in potten die ik hermetisch sluit. Of ik maak er appeltaart van. Ananas eet ik direct op. Mandarijnen blijven hier ook niet lang liggen dus die zijn hun geld wel waard.

    Verder nog mensen met ervaring in verwerken van fruit? Liefst suikervrij, want dat zou ik ook erg prettig vinden! Dankjulliewel!

  3. De houdbare producten kopen we 1x in de maand, verse producten 1x in de week en soms als iets op is en we krijgen visite willen we het wel is tussendoor halen.
    Een weekmenu maken we nog niet, vaak beslissen we het een dag van te voren of als we daar toch geen zin in hebben de dag zelf. Doordat ik sinds kort stage loop 2 dagen in de week en 1 dag in de week naar school ga en die dagen heel laat thuis ben proberen we die dagen al een week van te voren, wanneer we dus boodschappen doen te beslissen wat we eten, maar helaas lukt het niet altijd.
    Ik las dat iemand fruit invriest. Is dat vers fruit en doen jullie er nog wat mee???? Ik heb het met appel,ananas en manderijn gedaan, maar dat werd heel erg waterig.
    Tips altijd welkom, zeker ook vanwege klein budget.

    Groetjes annie

  4. Silent Lucidity schreef:

    Hier ook geen weekmenu, wel van huis uit meegekregen overigens. Denk dat als je kinderen hebt het wel heel handig is, beetje structuur.
    Wij doen in principte 1x in de week boodschappen en ik ga naar de markt. Verder kijk ik waar de aanbiedingen zijn en daar fiets ik ook nog langs. Ik trek na mijn werk de koelkast open en kijk wat er ligt en wat ik er van kan maken. Ik heb ook wel eens gehad dat mijn vriend dacht dat we iets zouden eten en dat er een uur later toch iets anders op zijn bord lag. Dan ben ik bezig en denk goh ik kan er ook wel dit van maken. Wij eten zonder aardappelen, pasta en rijst, vaak eenpansgerechten en zeker 3 a 4 keer iets uit de oven. Verder weinig vlees, en meer vis en basilicum tofu of tofu rosso.

  5. Anonymous schreef:

    ik werk al jaren met een maandboodschappenlijst. Werkt erg goed. Ik bepaal vooraf hoeveel er van elk produkt in huis mag komen, en op is op.
    Bv “lekkere produkten”; rookworst, chocopasta, snoep e.d.
    Maar ook “verplichte produkten”; bonen, vis.

  6. Corina schreef:

    Ik maak geen planning, maar ga zeker niet elke dag boodschappen doen. Meestal halen we de houdbare dingen allemaal in een keer, soms wel voor een maand, manlief vliegt dan na werktijd nog even voor de versproducten. Groente eten we zoveel mogelijk uit eigen tuin.

  7. Echt een vast weekmenu heb ik niet. Maar ik moet het doen met mijn odin-bestelling. Die aankoop staat vast,maar ik besluit per dag,wat ik gebruik.Groeten Izerina

  8. Ik maak iedere week een menu. Vaste prik: minimaal 2 keer gekookte aardappels, 1 keer rijst, 1 keer pasta, 1 keer kliekjes (de avond dat ik werk en partner laat van zijn werk komt). Verder verschilt het. We houden hier ook erg van maaltijdsoepen en voor de kids af en toe een pannenkoek of patatje. Er zal nu wekelijks ook een ovengerecht bij zitten.

    Met de groentes variëren we zoveel mogelijk. We letten erop dat het streekgroenten zijn en zoveel mogelijk bio. In ieder geval de aardappels.

    Wij eten vegetarisch; 4 keer per week vleesvervangers of anders een eitje of een pastavulling met champignons en groenten.
    Toetje: magere yoghurt of sojayoghurt. Ik zelf eet het niet iedere avond, de kids en man wel.
    Soms wisselen we de dagen wel eens om als we niet zo’n trek hebben in het menu van die dag.

    Verder: heel veel bananen, wat appels en peren. Melksoorten, brood, roomboter, hartig en zoet beleg.

  9. Jeannet schreef:

    Hoi Heleen,

    Ik maak niet echt een menuplanning, maar ga meestal op vrijdag de boodschappen halen, omdat het hier dan markt is.
    Er staan wel altijd vaste dingen op mijn lijstje zoals melk, kaas, fruit en groenten. Verder kijk ik per week hoe het met mijn voorraad is. Bepaalde dingen mogen echt niet ontbreken in mijn kelder/koelkast, dus die vul ik, indien nodig, ook elke week aan. Vlees kopen we 1x in de zoveel tijd bij een Ekoboederij elders in het land, die gratis thuisbezorgt. Dat vries ik in porties in, zodat ik dat niet uit de super hoef mee te nemen. Fruit en groenten koop ik meestal op de bonnefooi (ik selecteer op versheid, land van herkomst en prijs). Ik bekijk dan in de loop van de week per dag wat er nog in de koelkast ligt en wat ik daarmee kan maken. Soms volg ik een recept, waar ik vaak weer een eigen draai aan geef. Zo tegen de donderdag eten we dus meestal iets waar ik alle restjes groenten doorheen kan mikken. Vaak pasta, rijst, stoofpot of een ovenschotel met kaas. Wat ik meestal wel in huis (of in de tuin) heb zijn prei en uien, omdat je daar vaak een gerecht lekker mee op kan pimpen en je die ook langer kunt bewaren. Had ik gisteren dus ook gedaan: 3 joekels van uien (bijna 1 kg) door de rijst gedaan. Het was heerlijk, maar dat hebben we geweten. Onze jongste ventje heeft tot middernacht met darmkrampjes liggen huilen. Verder staat er standaard een krat appels bij onze achterdeur, waarvan ik zelf appelmoes ed. kan maken. In de kelder staan potten zelfgemaakte jam en sap voor toetjes. In de voorraadkast staan potten met allerlei zelfgemaakte groentepurees om soep of sausjes van te maken en in de diepvries heb ik ook altijd fruit liggen voor toetjes, fruitsalades en taarten. Dat soort dingen hoef ik dus niet te kopen. Die sla ik zomers in, als de betreffende groenten en fruit goedkoop zijn en die verwerk ik dan ook gelijk. Meestal hoef ik ook daardoor tussendoor geen boodschappen meer te doen. Zijn de verse groenten op? Dan zit er nog wel wat in de diepvries of kelder. Fruit, vis en vlees idem. Aardappels, rijst of pasta heb ik ook altijd liggen. Alleen bijv. verse karnemelk of melk haal ik tussendoor als het op is. Karnemelk drinken we bij de lunch en gewone melk gebruik ik voor koffie, havermout of om toetjes te maken. Dat moet dus altijd in de koelkast liggen. Budget kijk ik ongeveer wel naar, maar dat speelt niet de hoofdrol. Ik ben erg benieuwd naar jouw weekmenu!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

kombucha in een glazen pot
Gezond eten

Kombucha Gezond of Hype?

Kombucha – je hebt er vast al eens van gehoord. Deze frisse, gefermenteerde, gezonde theedrank wordt vaak neergezet als een wondermiddel. Maar laten we eerlijk zijn: is het echt zo gezond? Tijd om samen de feiten te bekijken. Wat is kombucha? Kombucha is simpel gezegd gefermenteerde thee. Je maakt het

Lees verder »
dopererwten in een bowl
Gezond eten

Zijn doperwten gezond? Ontdek het hier!

Doperwten, die frisse, groene pareltjes, zijn niet alleen lekker maar ook hartstikke gezond. Onderzoek gepubliceerd in de ‘Journal of Nutrition’ benadrukt  dat peulvruchten zoals doperwten bijdragen aan een verlaagd risico op hartziekten en obesitas. Zoals je misschien weet, behoren ze tot de peulvruchtenfamilie. Maar wat maakt doperwten zo bijzonder voor

Lees verder »
Bananenbrood met Havermeel
Recepten

Bananenbrood met Havermeel | Heerlijk Recept

Bananenbrood met havermeel Dit bananenbrood met havermeel is een perfecte manier om op een gezonde manier te genieten van een heerlijk tussendoortje of ontbijt. Havermeel geeft het brood een zachte textuur en een licht nootachtige smaak. Omdat er geen suiker aan wordt toegevoegd, is het ook nog eens verantwoord. De

Lees verder »