Perfecte Spelt Scones met Karnemelk

Heerlijke scones! Vers gebakken, geserveerd met roomboter, clotted cream en jam. Of juist hartig met kaas en chutney! In de afgelopen jaren heb ik vele variaties op scones gegeten en gebakken en op die manier heb ik een superformule ontdekt om zelf scones te maken met een minimale lijst aan ingrediënten en een maximale smaak.

Vers gebakken scones moeten zonder mes in tweeën gescheurd kunnen worden, zijn ‘flaky’ vanwege de koude boter en heerlijk luchtig vanwege de… karnemelk! Sinds ik karnemelk ben gaan gebruiken in mijn scones is het resultaat iedere keer perfect!

Ik kwam op het idee om karnemelk te gaan gebruiken van Nigella Lawson. Zij doet dat namelijk ook. De combinatie van het zure van de karnemelk met de bicarbonaat zorgt ervoor dat de scones iedere keer weer perfect lukken. Geen gedoe met zelfrijzend bakmeel of eiwitten opkloppen. De reactie karnemelk-bicarbonaat geeft al een lift!

In plaats van regulier wit meel, gebruik ik liever volkoren speltmeel. Niet alleen vanwege de hogere voedingswaarde, maar ook vanwege de heerlijke nootachtige smaak van spelt. Omdat scones met maar heel weinig ingrediënten gemaakt worden, moet je ervoor zorgen dat zoveel mogelijk, zo niet alle ingrediënten van goeie kwaliteit en smaak zijn, omdat je het verschil echt proeft!

Zo ook in het geval van karnemelk. Eigenlijk denken we nooit echt veel na over karnemelk. Het is erg lekker met het warme weer, je kunt er pap mee maken en dan hebben we ’t wel zo’n beetje gehad. Maar wist je dat je heel eenvoudig zelf karnemelk kunt maken? Zo heb je meer controle over het soort melk dat je gebruikt en maak je zo hele verse, smakelijke karnemelk met goede bacteriën! Het is super eenvoudig om te doen en de smaak is vaak veel milder en prikkelender dan reguliere karnemelk. Lekker met dit weer en als je karnemelk over hebt, maak je deze scones voor erbij!

Wil je weten of karnemelk wel gezond voor je is?

Volkoren Spelt scones

Perfecte Spelt Scones met Karnemelk

Heleen Quantrill
Heerlijke spelt schones, vers gebakken op basis van de beste ingrediënten voor een heerlijke smaak. Wil je echt bijzondere scones? Maak dan je eigen karnemelk!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 300 gram volkoren speltmeel
  • 1/2 tl zeezout
  • 1/2 tl bicarbonaat
  • 50 - 75 gram koude roomboter
  • 200 ml verse karnemelk

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Neem een ruime kom en doe hier de droge ingrediënten in. Roer even door.
  • Verdeel nu de boter in stukjes en doe deze in het meel.
  • Gebruik je vingers om de boter in het meel te wrijven. Dit hoeft niet al te precies en netjes te gebeuren.
  • Schenk nu de karnemelk erbij en kneed kort door tot je een samenhangend, niet kleverig deeg hebt.
  • Maak een bal en druk die plat tot ongeveer 3 cm dikte.
  • Steek rondjes uit en leg die op een bakplaat.
  • Ga door tot het deeg op is.
  • Bak de scones in 15 - 20 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat iets afkoelen voordat je serveert.

Notities

Vervang de karnemelk niet door reguliere melk. Het effect en de smaak zijn dan heel anders.
Ben je op zoek naar glutenvrije scones? Klik dan hier!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »