Dit jaar heb ik EggNog ontdekt. Een heerlijk, fluweelzacht drankje met of zonder alcohol dat perfect past bij alle feestelijkheden die er aankomen! Normaal gesproken wordt egg nog gemaakt met suiker, maar het kan ook prima met agave, honing of ahorn siroop waardoor dit feestdrankje eigenlijk helemaal niet zo slecht is voor je!
Gebruik het liefst zo veel mogelijk biologische ingrediënten om de voedingswaarde van jou egg nog een extra boost te geven. En wil je je kinderen mee laten genieten? Dat kan! Laat de alcohol achterwege (of voeg na uitdelen zelf toe) en ook zij kunnen genieten van alle voordelen van boter en eieren!
Ben je op zoek naar een veganistische optie, scroll dan door naar beneden!
Traditionele EggNog – Suikervrij
2 Biologische eidooiers
500 ml volle (geiten-)melk. Kies voor rauw als je die mogelijkheid hebt.
250 ml verse room
1 el vanille extract
2 el agave, ahorn of honing (gebruik Stevia als je hier toch last van krijgt)
Nootmuskaat
50 ml rum (optioneel)
- Neem een steelpan en doe hier de melk, room, eidooiers en de vanille in.
- Breng zachtjes aan de kook en kluts ondertussen de eidooiers goed los.
- Zodra het kookt, draai je het vuur helemaal laag en blijf je nog even doorklutsen.
- Voeg het zoet naar keuze toe.
- Zodra de eggnog dikker begint te worden, draai je het vuur uit.
- Roer een snuf nootmuskaat door de eggnog.
- Serveer direct of laat het afkoelen en serveer het koud.
- Voeg rum toe als dit gewenst is (om wat voor reden dan ook)
Vegan Eggnog
750 ml Amandelmelk
1 el vanille extract
2 el agave, honing of ahornsiroop
2 el gemalen nootmuskaat
1/4 tl gemalen kaneel
Snufje gemalen kruidnagel
- Maak amandelmelk volgens dit recept.
- Schenk 750 ml amandelmelk in een glazen fles en voeg de overige ingrediënten toe.
- Goed schudden.
- Zet het in de koelkast tot het goed koel is en serveer.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
6 reacties
Heeft rauwe melk nog steeds meer gezondheidsvoordelen in dit recept dan gepast.melk? Ik weet sinds kort dat bij de boerderij waar ik zuivel haal ook rauwe melk te verkrijgen is, maar omdat wij de melk
niet koud gebruiken, had ik er verder nog niet naar gevraagd, misschien toch beter wel doen?
Oh dit klinkt heerlijk! Hoe veel bekers kun je ongeveer vullen met deze hoeveelheid? En is het een paar dagen houdbaar in de koelkast?
Ik heb het zojuist gemaakt, de traditionele variant 😉 met geitenmelk en eierdooier. LEKKER!! En ook heerlijk verwarmend!
Ga ik zeker vaker maken!
En het is nog eens heel leuk om te maken, ook! Als ik het aan de kids geef (zonder drank uiteraard), noem ik het vanille melk en dan drinken ze het bij de liters haast! En natuurlijk het feit dat je op deze manier een heerlijk drankje hebt waarvan je 100% zeker bent van wat er in gegaan is 😉
Geniet er van!
Dit recept klinkt wel heel traditioneel en heerlijk. Ik heb het opgeslagen en ik ga het zeker maken!
Het is volgens mij nog een hele zuinige variant van allerlei dure drankjes die je bij de slijterij kan kopen.
Hmm.. heel lekker!