Graanvrije Pistache en Roos Fairy Cakes

Pistache en Roos Fairy CakesMijn dochter en ik bakken graag samen. In het begin was het vaak een hele heisa om samen te bakken, maar nu dat haar motoriek steeds preciezer wordt en ze ook op school leert hoe je moet meten en wegen, is het ontzettend leuk om samen wat te maken. Haar voorkeur gaat vooralsnog uit naar bakken en niet zozeer koken, maar dat komt vanzelf wel! Ik zal heel eerlijk toegeven dat de glutenvrije en geraffineerde suikervrije baksels die ik maakte, niet altijd in de smaak vielen bij dochterlief. De textuur en de smaak waren te ‘geavanceerd’ voor haar eenvoudige smaakpalet. Dus hoe draaien we dit om? Door haar zelf iets te laten maken, natuurlijk!

Fairy Cake mixVaak is het zo als een kind iets niet lust (groenten, bepaalde soorten fruit, baksels of wat dan ook) het nog wel eens loont om ze dan mee de keuken in te nemen en te laten helpen bij het kookproces of ze zelf iets te laten bedenken en maken met dat gehate ingrediënt als hoofdpersoon. Dat wil niet zeggen dat de aversie dan direct afgelopen is, maar de fascinatie van het zelf koken of bakken en dat het dan ook echt geserveerd en gegeten wordt door de anderen, helpt wel een bepaalde drempel te nemen.

RozenZo ook met mijn baksels. Meestal grijp ik naar de amandel- en kokosmeel en deze melen hebben toch een bepaalde smaak en textuur. Na wat speurwerk in de receptenboeken en op het internet zag dochterlief een recept met rozenwater dat ze wel graag wilde maken. Rozen zijn natuurlijk über romantisch en ruiken heerlijk. Wist je dat de appel familie is van de roos? Evenals de abrikoos en aardbei!

Nu is roos natuurlijk een vrij overheersende smaak, dus vaak wordt het gecombineerd met pistache, honing en kardemom voor een mooie balans. Ik had alles in huis, dus we gingen direct aan de slag!

Graanvrije Pistache en Roos Fairy Cakes

Pistache en Roos Fairy Cakes

Heleen Quantrill
Graanvrije fairy cakes rijk aan geurige ingrediënten. Perfect voor een zomerse picknick of om je geliefde mee te verrassen!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Koek en Gebak
Porties 6

Ingrediënten
  

  • Voor de fairy cakes:
  • 3 eieren gesplitst
  • 2 el citroenrasp
  • 125 ml honing
  • 125 gram amandelmeel zonder bruin vliesje
  • 100 gram gemalen pistachenoten zie hieronder
  • 2 el psyllium vezels
  • 1 tl kardemompoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl appelcider azijn
  • Voor de roze slagroom:
  • 200 ml slagroom
  • 1 el honing optioneel
  • 1 el rozenwater naar smaak

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en zet 6 cupcake vormpjes klaar.
  • Maal vervolgens genoeg pistachenootjes fijn om ongeveer 100 gram te verkrijgen.
  • Klop de eiwitten met de appelcider azijn stijf in een keukenmachine en meng in een andere kom de eidooiers met de honing en citroenrasp tot de eidooiers schuimig zijn.
  • Combineer in een andere kom de overgebleven droge ingrediënten.
  • Voeg de droge ingrediënten toe aan het eidooier mengsel en roer goed door.
  • Check of het beslag niet te dik wordt. Het beslag moet van de garde druipen, als een heel dik pannenkoek- of cakebeslag.
  • Als het beslag wel erg dik is en aan de garde blijft zitten, voeg dan een heel ei toe om het wat te verdunnen.
  • Spatel de opgeklopte eiwitten door het beslag en verdeel het beslag over de cupcake vormpjes.
  • Zet in de oven en bak in ongeveer 20 - 25 minuten gaar.
  • Maak nu de rozen slagroom door het slagroom met het rozenwater stijf te kloppen.
  • Zet in de koelkast totdat de cakejes afgekoeld zijn.
  • Smeer een lekkere hoeveelheid rozen slagroom op de fairy cakes.
  • Lekker met een kop frambozenthee!

Notities

De psyllium vezels geven het beslag een mooie structuur. Je kunt het achterwege laten of vervangen door een eetlepel arrowroot of kokosmeel.

Fairy cakes of Cupcakes?

Omdat mijn man Engels is, hebben wij het altijd over Fairy Cakes in plaats van Cupcakes. De laatste zijn eigenlijk Amerikaans en doorgaans een stuk groter dan fairy cakes. Fairy cakes hebben ook vleugeltjes! Door het ronde topje van de cakejes te snijden en te halveren en die helften omgekeerd op het cakeje te plaatsen, lijken het net vleugeltjes! Fairy Cakes zijn perfecte mini cakejes voor beginnende bakkers om te maken. Ze zijn niet moeilijk, snel klaar en er is altijd een kom om schoon te likken aan het eind!

Bakset kinderenTip: Koop een leuke bakset speciaal voor je keukenprins(-es) om zelf aan de slag te gaan. De kleinere vormen en handvaten van de lepels en deegroller zijn perfect voor kleine handjes! Met een mooie kom alleen voor hem/ haar maak je het helemaal af en kun je deze zomervakantie een flinke stroom heerlijke kinderbaksels verwachten 😉

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

havermelk in een glas
Gezond eten

Havermelk ongezond?

Havermelk is populairder dan ooit. Je vindt het in koffiebarretjes, supermarkten en zelfs in sportvoeding. Maar met de groeiende populariteit komt ook de vraag op: is havermelk wel zo gezond als het lijkt – of schuilt er toch een minder gezond kantje aan? Als voedingsdeskundige kijk ik met een kritisch

Lees verder »
verschilende soorten rijst
Gezond eten

Wat is de gezondste rijst?

Rijst is een basisproduct dat wereldwijd wordt gegeten, maar niet alle rijstsoorten zijn even gezond. Als je bewuster wilt eten, vraag je je misschien af: welke rijst is nu eigenlijk het gezondst? In dit artikel leg ik je alles uit over de verschillende soorten rijst, hun voedingswaarde, gezondheidsvoordelen én waar

Lees verder »
Review

Cadeaus die vreugde brengen aan de familietafel

De eettafel is veel meer dan een plek waar we ons eten nuttigen. Het is een ontmoetingspunt, een podium voor gesprekken, en een plek waar gezinnen zich opnieuw verbinden na een lange dag. Of het nu gaat om het ontbijt op zondagochtend of het avondeten doordeweeks, het samen aan tafel

Lees verder »