Rabarber en Frangipane Plaatcake

Rabarber Frangipane PlaatcakeDegenen die mij op Facebook volgen zagen gisteren een flinke stapel rabarber stengels liggen. We hebben één rabarber plant in onze achtertuin en deze doet het bijzonder goed. Zozeer dat ik ‘m volgend jaar moet gaan splitsen! Meestal oogsten we eind juni, dit jaar waren we wat later.

Maar dan rijst de vraag: Wat te doen met al die rabarber? Om te beginnen vries je eerst een deel in. Heel simpel door de rabarber te wassen en te drogen en dan in stukken in diepvrieszakken te doen. Goed labelen en klaar. Het blijft zo een jaar goed in de vriezer ben ik inmiddels achter.

Vervolgens kook je er natuurlijk heerlijke moes van! Een lekker en simpel recept volgt binnenkort!

Smaakcombinatie

Rabarber Frangipane PlaatcakeMaar wat ook erg lekker is, is de combinatie van rabarber met amandel. Deze plaatcake combineert die smaken erg goed. Er zit bijvoorbeeld een heerlijke frangipane in. Dit is een luchtige, zoete amandelpasta die alles wat je meebakt omarmt en daar deels de smaak van overneemt. Frangipane is een soort van spijs, alleen losser en er zit boter (of kokosolie) in. Vaak wordt spijs als basis gebruikt voor frangipane, maar in dit recept maak ik het zelf. Heel moeilijk is het niet en je kunt beter beheersen hoeveel zoet er in gaat.

Vorige maand was ik vanwege de Quooker challenge in de keuken van Robèrt van Beukhoven en hij merkte ook op dat als het om suiker toevoegen gaat, men vaak prima met de helft sowieso minder toe kan. Het brengt de smaak van de andere gebruikte ingrediënten veel meer naar boven. Onbewust heb ik dit altijd al toegepast, dus het was leuk om een soort bevestiging van dat vermoeden te krijgen van iemand die er zijn vak van gemaakt heeft!

Terug naar het recept. Er zitten wel wat handelingen in dit recept. Het is niet het gebruikelijke ‘mik in een kom, mengen en bakken’ recept zoals je er hier veel van zult zien! Neem er even de tijd voor, voorbereiding is toch wel een half uur. Maar dan heb je een heerlijke plaatcake die zowel als dessert als lekkertje bij de koffie goed past!

Rabarber Frangipane PlaatcakeRabarber en Frangipane Plaatcake

Rabarber Frangipane Plaatcake

Rabarber en Frangipane Plaatcake

Heleen Quantrill
De geurige frangipane omarmt de rabarber in deze heerlijke plaatcake. Een zomers baksel geschikt voor elke gelegenheid!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Koek en Gebak
Porties 16

Ingrediënten
  

  • Voor de bodem:
  • 100 gram amandelmeel
  • 2 el arrowroot poeder of een soortgelijk bindmiddel
  • 2 el honing of kokosbloesemsuiker
  • 1/8 tl zeezout
  • 2 el zachte boter
  • Voor de frangipane:
  • 110 gram amandelmeel
  • 1 el arrowroot poeder
  • 1/4 tl zeezout
  • 75 gram honing of kokosbloesemsuiker
  • 70 gram harde boter
  • 1 ei
  • 1/2 tl goeie kwaliteit amandel extract
  • Voor de topping:
  • 2 stengels rabarber
  • 1 el citroensap
  • Amandelrasp

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Neem een vierkant bakblik van ongeveer 20 x 20 cm en leg hier alvast een velletje bakpapier in.
  • Zet even aan de kant en begin nu met de bodem.
  • Doe alle ingrediënten voor de bodem in een kom en meng dit tot er een grof kruimeldeeg ontstaat.
  • Druk het deeg in de bakvorm en verdeel met vochtige handen zodat ook de hoekjes gevuld zijn.
  • Maar nu de frangipane.
  • Doe de droge ingrediënten voor de frangipane in een keukenmachine met messen en maal tot het heel fijne 'stof' is geworden.
  • Voeg nu de boter en het ei toe en maal tot je een smeuïge pasta hebt.
  • Verdeel deze pasta over de bodem.
  • Snijd vervolgens de rabarber in stukken van ongeveer 2 - 3 cm en hussel die even om in het citroensap.
  • Verdeel de rabarber over de frangipane en bestrooi met amandelschaafsel.
  • Bak de cake in ongeveer 40 minuten gaar of tot de bovenkant terugveert als je er op drukt.
  • Laat volledig afkoelen en snijd dan pas in stukken.

Notities

De boter kun je vervangen door kokosolie.

 

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »