Wat kun je doen met Peren?

Het regent, het regent… Maar gelukkig hebben wij de peren geoogst! Drie tassen vol met Conference en stoofperen. Wat moet ik er mee? Wat een uitdaging! Vanavond gaan we naar de Brouwmarkt in Almere om daar wat dingen te halen om Perry te maken (zie vorige post). Maar zelfs dan hebben we nog peren te over! Dus bij deze een greep van recepten die ik heb gekregen, bedacht of aangepast heb om dit seizoen zoveel mogelijk van peren te kunnen genieten!

In witte wijn gestoofde peren
Voor ongeveer 8 personen, of voor 4 personen twee keer opscheppen

Mijn oma was zo lief om zaterdag een flinke hoeveelheid peren te schillen. Zij gebruikte stevige Conference peren. Als je stoofperen wilt gebruiken, verdubbel je de hoeveelheid wijn en de tijd in de pan.

  • 1,5 tot 2 kilo geschilde en in stukken gesneden peren naar keuze
  • 1 liter zoete witte wijn
Je kunt naar smaak specerijen als gember, vanille of kaneel toevoegen, maar ik vond de smaak zo puur heel erg lekker. Ik vond het ook geen extra zoet nodig hebben.
  • Neem een ruime pan en doe hier de peren en de wijn in. 
  • Breng het aan de kook en zet dan het vuur laag.
  • Laat de peren 2 uur stoven.
  • Niet roeren! Dan gaan ze kapot. Schud de pan in plaats daarvan af en toe voorzichtig heen en weer. 

Perenboter

Van een lezer(es) kreeg ik de tip om de appels waar je appelboter van maakt na het koken nog uit te laten lekken om zo het sap op te vangen. De appelboter wordt zo nog dikker en romiger. Maar niets weerhoudt ons er van om in plaats van appels, peren te gebruiken! Deze ‘boter’ is erg lekker op geroosterd brood of op een Amandel cupcake.

  • Heel veel biologische peren van steeltje ontdaan en verder grof in stukken gehakt. 
  • Heel veel kaneel 
  • Staafmixer
Zet ook alvast een hoeveelheid glazen potten met deksels klaar. Deze kun je steriliseren door eerst in kokend water om te spoelen en dan in de oven te drogen. 
  • Neem een ruime pan en doe hier een bodempje water in. Doe de peren en het kaneel er bij en breng het aan de kook. Zet het vuur laag en laat de peren eindeloos zacht worden. 
  • Zet de staafmixer er in en maak een mooie gladde saus. 
  • Breng het weer aan de kook en laat daarna de saus zachtjes inkoken. 
  • Als je een hele dikke perenmoes hebt, is het in principe klaar. Waar je dus voor kunt kiezen is de saus uit te laten lekken door een doek om zo nog meer vocht op te vangen en een dikkere perenboter te verkrijgen. 
  • Het sap kun je een week bewaren in de koelkast en is erg lekker als limonade of je kunt het gebruiken als basis voor gelei. 
  • Tip: Kook een paar kweeperen mee voor extra pectine!

Je ziet het, dit zijn betrekkelijk eenvoudige recepten. Wat ik hier zo fijn aan vind, is dat ze niet veel extra werk vragen, maar dat je op deze manier de peren ook op een andere manier kan verwerken en gebruiken!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »