Eergisteren heb ik de kefir korrels die mijn moeder in de koelkast had staan, overgenomen. Er waren zoveel korrels en er werd door mijn moeder zo weinig van gedronken, dat we besloten om het een nieuw thuis te geven. En boy, ze zijn thuis! De eerste liter water kefir is bijna op en de tweede fles staat te bubbelen in de vensterbank.
Kefir, zowel de melk- als de watervariant, zijn bijzonder heilzaam voor de darmflora. Waterkefir is een lactosevrij drankje dat elk soort gezoet water omzet in gunstige bacteriën. Denk aan vruchtensap, kokoswater, suikerwater en ik weet zeker dat er nog vele andere varianten zijn! De korrels zijn verwant aan kombucha en bestaan uit verschillende symbiotische organismen die een gunstige uitwerking op de darmflora hebben. Wanneer deze korrels in een suikerrijke omgeving geplaatst worden, vermenigvuldigen zij zichzelf, eten het suiker op en laten een friszure, prikkelende smaak en probiotica achter!
Fascinerend, he?
En het is ook nog eens heel makkelijk om zelf te maken. Je maakt suikerwater of sap, doet hier de korrels in, negeer het voor 24 tot 48 uur, zeef de korrels er uit en klaar!
Je kan het vervolgens nog eens 24 tot 48 uur laten staan om het een tweede keer te laten fermenteren. Schroef de top stevig op de fles en de enzymen en probiotica die in het water zitten, zullen de overige suikers verder ‘opeten’ om het zo een nog duidelijker smaak en ‘prik’ te geven. Let op, dit is dus nadat je de korrels hebt verwijderd!
Kennelijk is het zo dat als je het maar 24 uur laat fermenteren, de kefir laxerend werkt. Na 48 uur werkt het normaliserend op de darmflora en na 72 uur werkt het stoppend bij diarree. Iemand ervaring hiermee? Ik vind het wel een heel bijzonder iets, namelijk!
Hoe smaakt het?
Het is een bijzondere smaak die het midden houdt tussen slap bier en een zwak vruchtenfrisdrank. Door fruit toe te voegen aan het fermentatie proces, kun je smaak iets sturen. Je kunt hierbij denken aan rozijnen, ongezwavelde abrikozen, gedroogde vijgen, citroenpartjes en zelfs ander gedroogd, tropisch fruit. Iets wat ik nog niet heb geprobeerd, maar zeker binnenkort ga doen, is kokoswater gebruiken in plaats van gewoon water. Dat lijkt me een heel bijzondere smaak!
Ook de kinderen vinden het wel oké… Het plan om ze iedere dag er een beker van mee te geven naar school, zal ik langzaam moeten introduceren. 😉
Alcohol
Water kefir is licht alcoholisch. Echtgenoot schat het op zo’n 1 – 1,5% (hij heeft in het verleden bier gebrouwen). Maar dit is zo zwak, dat je het niet merkt. Ik denk ook niet dat je er dronken of zelfs tipsy van kan worden. Om het even in perspectief te zetten: Een zeer rijpe banaan heeft een alcoholpercentage van 0,5% en vanille essence (uit de winkel) varieert van 8% tot 35%. Daar komt bij dat het al eeuwen gedronken wordt door verschillende volkeren en wordt geprezen vanwege de vele goede eigenschappen. Ik heb er dan ook geen moeite mee de kinderen er ook van te laten drinken. Een glas kefir tijdens het eten zal de spijsvertering helpen en de darmflora ondersteunen. Dus als je zelf erg gevoelig bent voor alcohol, zou ik deze manier aanraden.
Hoe ik ben begonnen
Eerst heb ik mijn handen gewassen. Schone handen om zo min mogelijk schade te berokkenen aan de organismen. Hou er rekening mee dat kefir korrels niet van metaal houden! Dus alles plastic en glas. Nu heb ik een aantal flessen met dop thuis, waar eerst melk in zat. Deze heb ik door de vaatwasser gehaald, een aantal keer voor iets anders gebruikt, weer schoongemaakt en daarna niet meer naar omgekeken. Voor de vorm heb ik er een omgespoeld met kokend heet water.
Vervolgens heb ik hem voor driekwart gevuld met water en hier drie theelepels rauwe rietsuiker in gedaan. Goed omschudden tot de suiker goeddeels is opgelost. Vervolgens voegde ik de korrels toe.
Lekker wat fruit er bij. Rozijnen en citroen. De citroen zorgt voor een bitter-zure smaak en daar hou ik wel van. Hopelijk het grut ook, omdat ze erg gek zijn op citroen. We zullen het merken!
Aanvullen met water tot bijna onder de rand. Dop er op en even voorzichtig omschudden. Ik zet de fles op onze vensterbank aan de voorkant. Deze ligt op het noorden. Mij is verteld dat het op een lichte plaats moet staan, maar niet in direct zonlicht.
Twee dagen later is dit het resultaat. Een troebel vocht met ‘stukjes’ er in. O, mijn broer zal zitten gruwen! 😉 Lekker zuur en verfrissend. Ik heb ook foto’s gezien op het internet van diep oranje water kefir. Ik heb geen idee hoe ze dat voor elkaar krijgen, want het lijkt er op dat zij gewoon rozijnen gebruiken. Maar we zoeken het uit, want dat is natuurlijk heel erg spectaculair!
Wie heeft er nog meer ervaring met kefir? En weet iemand toevallig hoe ik het zo oranje krijg? Ik hou me aanbevolen! O, en als iemand nog een plastic zeefje heeft, hou ik me ook aanbevolen. Waarom die zo moeilijk (en duur!) te krijgen zijn, snap ik echt niet!
Liefs,
H
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Gerda Wiermans zegt
Mijn kefirkorrels worden rood als ik er hibiscusthee ipv water bij doe.
Heleen Quantrill zegt
Dat zal kloppen. De rode kleur van de hibiscus verkleurt de korrels 🙂
Maarten zegt
Ik vind de kefirkorrels van https://www.allesvoorkefir.nl echt top. Groeit zo enorm snel!
Viola zegt
Woon je in de buurt van Helmond en wil je ook graag waterkefir proberen ? Bij mij mag je gratis korrels ophalen , ik heb er VEEEL
: )
Michel Kemperman zegt
Anonymous,
Beste anonymous,
De waterkefir neemt altijd de kleur aan van de vloeistof waar het zijn werk doet. Het wordt dus bepaald door de gebruikte ingrediënten en staat volledig los van wel of niet goed. Zo geeft biologische kristalsuiker een heldere transparante kefirkorrelkleur, rietsuiker maakt het gelijk al iets donkerder. Gebruik je bv. melasse, dan is het effect nog een stuk sterker.
Pas overigens wel op met palmbloesemsuiker; niet altijd gebruiken, want het is erg mineraalrijk en daar kan de kefir op de lange termijn niet goed tegen.
Succes!
Groetjes,
Michel
Anna zegt
‘Kennelijk is het zo dat als je het maar 24 uur laat fermenteren, de kefir laxerend werkt. Na 48 uur werkt het normaliserend op de darmflora en na 72 uur werkt het stoppend bij diarree. ‘
Hiermee bedoel je dus dat je het laat fermenteren met de korrels er nog in toch? dus een eerste fermentatie?
En heb je hier bronnen van? Is dit ook zo met melkkefir?
Manon zegt
Hoi ik zie dat je blok al ouders is maar hopelijk lees je het nog. Bij mijn winkeluitstap maar de action heb ik kokosbloesem suiker gehaald geheel biologisch en lost snel op in water en jaja oranje waterkefir! En ook een opvouwbare plastic zeef! Groetjes
Wilma zegt
Bij de Hema bij de kookspullen heb ik een plastic zeefje gekocht voor 2 euro.
Groetjes
karinsfoodblog zegt
Via facebook pagina: waterkefir kan je gratis aan je korrels komen.
Karin zegt
Mijn Kefir was oranje van kleur door palmsuiker
http://karinsfoodblog.files.wordpress.com/2013/08/img_44621.jpg
Anonymous zegt
Ik heb de kefirkorrels bij http://www.kefirshop.nl vandaan. Doen het heel erg goed, vermeerderen goed, ruikt fris en smaak ook prima. Heb eerder via marktplaats.nl paar keer geprobeerd, maar was nogal slechte kwaliteit.
Mike
Anonymous zegt
Hallo Ik heb ook waterkefirkorrels. Ik heb ze nu een week. Ik vraag me alleen af welke kleur die korrels moeten hebben. Die van mij lijken op kiezelsteentjes cremige kleur.
Ik zie echter ook op een site dat ze glasachtig wit zijn. Is dat door de manier van fotografen of behoren ze echt zo wit te zijn/
Die site zegt dat het dan betere kwaliteit is als ze wit zijn. Ik heb ook melkkefirkorrels en die zijn idd wel wit, maar de waterkefir is cremekleurig.
Welke kleur behoren waterkefir korrrels te hebben?
gonna
Tink zegt
De korrels horen wit te zijn, een beetje doorzichtig (glasachtig). Ze kunnen crèmekleurig worden door de suiker die je erbij gooit. Ik gebruik rietsuiker, maar als je de korrels telkens goed spoelt worden ze toch weer wit.
Ik heb een waterkefirgroep opgericht op Facebook, waar we ervaringen uitwisselen, foto’s plaatsen, vragen beantwoorden. etc.
Ik zal de link hieronder plaatsen. Heleen, als je dat liever niet wilt, mag je ‘m natuurlijk weghalen!
Tink zegt
De waterkefirgroep: https://www.facebook.com/groups/520195354714200/
Anna zegt
Ik heb mij op je groep aangemeld, maar mijn verzoek is nog steeds in behandeling, echt al weken… hoe kan dat ?
Dirk Reuijl zegt
Als waterkefirexpert: de korrels nemen de kleur van de inhoud over, gebruik je witte suiker dan houd je wit-achtige korrels. Let op: witte suiker is geraffineerd, gebruik liever kokosbloesemsuiker, mascabado of andere ongeraffineerde suiker (biologisch uiteraard mbt de korrels) Hierdoor zullen de korrels ook eerder licht bruin van kleur zijn. succes
Anonymous zegt
die donkere versie komt omdat ze dan palmsuiker als zoetstof gebruiken
Juudtje zegt
Na 48 uur zeef ik de korrels uit het drankje, daarna zet ik het weg, nog een keer 12 tot 24 uur met vers fruit of bessen erin. Als het kefirwater dan een mooi rood kleurtje heeft gekregen zeef ik het verse fruit eruit, en klaar is mijn fruitige frisdrank. ik vind het t lekkerst met citroen en framboos, de kleur is ook mooi dieprood.
Op youtube vindt je heel veel (vooral amerikaanse) filmpjes over hoe en wat, op zn engels heet het ook gewoon waterkefir.
Saïda zegt
Ik heb ergens gelezen hoe je aan de kefir kunt komen, maar nu zie ik het niet meer! Zou het graag eens proberen.
Heleen Quantrill zegt
Kijk even onderaan de pagina ‘winkel’. Daar staat een berichtje van een andere lezeres die korrels verkoopt.
Heleen
Anonymous zegt
word je dik van waterkefir? i.v.b.het suiker
yoanna70 zegt
word je dik van waterkefir door de suiker?
Heleen Quantrill zegt
Nee, want de suiker wordt omgezet in probiotica.
Yvonne zegt
Wij drinken al jaren kefir, maar dan gewoon in melk. Je krijgt dan een lekkere yoghurtsmaak, het is lekkerder dan karnemelk. We kopen het gewoon bij kefir punt nl. Je krijgt dan 3 zakjes en je kunt het weken achter elkaar doorkweken. Zodra het te zuur wordt, pak ik een nieuw zakje. Heerlijk spul.
Heleen Quantrill zegt
Prima dan zie ik je mailtje wel tegemoet. Geef ook ff wat info over hoe verzenden en kosten, dan scheelt jou dat steeds uitleggen als iemand interesse heeft.
Ik zie t wel! Jij ook fijne week en tot mails!
Eveline zegt
Ja, dat is prima hoor.
Groet en een fijne week toegewenst, Eveline.
Heleen Quantrill zegt
Hey Eveline,
Supertip! Dankjewel!
De suiker zorgt juist voor het fermentatie-proces en is in dezen dus onmisbaar. Ik heb gekeken of er alternatieven voor zijn, maar de suikers zorgen ervoor dat de bacterien zich ontwikkelen. Die eten het allemaal op als het ware.
En zou je op mijn ‘link’ pagina willen staan met je kefir korrels? Stuur me dan even een mailtje dan maak ik het in orde
Groetjes!
Eveline zegt
Hoi Heleen,
een zeefje heb ik gekocht bij de Hema.
Het zijn 2 trechtertjes rood/wit, het kleinste trechtertje heeft een zeefje, wat je er in klemt,heel handig alleen jammer dat deze niet bij de grote trechter zit.Kosten? bijna 2 euro!
vraagje: de suiker die je toevoegt kan dat verder geen kwaad?
p.s.Voor wie graag kefir-korrels wil, ik heb er genoeg!
liane zegt
Als je wat kefir korrels voor mij hebt zou dat heel fijn zijn! Ik weet niet of het aanbod nog geldt omdat deze reactie al weer een poos geleden is.
liane zegt
Oh ik zie nu ineens dat ik het via de link winkel kan bestellen, dat ga ik dat even doen.
Koosje zegt
Hallo Heleen,
Alweer een jaartje geleden waterkefir aangeschaft,
het bevalt veel beter dan melkkefir, dat gaat zo dikwijls mis. Ik doe er een halve citroen in, twee vijgen, soms rozijnen of sinaasappel, en ook wat gedroogde verveine, daar heb ik me het apezuur naar gezocht en vond het in de buitenlndse supermarkt. Het wordt bij mij wel donker, ik dacht dat het door de rietsuiker komt.
Groetjes van Koosje
Spaarmoeder! zegt
Dankjewel. Wat lief! Het groeit nog steeds goed, maar de vraag is momenteel meer dan mijn brouwsel aankan. Wellicht kom ik er nog bij je op terug.
Heleen zegt
Heel erg leuk! Als je wilt kan ik bij ‘recourses’ jou vermelden als kefir verzender, als het nog steeds zo goed groeit. Ik ben zelf niet van plan om hier serieus mee aan de slag te gaan, dan alleen lekker kefir drank maken. Zeg het maar.
Spaarmoeder! zegt
Jazeker, rooibos geeft een volle oranjerode gloed.
Ik heb bij reformzaken eens gekeken wat ze bij kumboucha-dranken doen. Dat kan je ook bij kefir doen. Ik kwam zo aan recepten. Probeer eens gember of jeneverbessen voor een heel ander smaakje.
Kinderen vinden het meestal niet lekker helaas.
Heleen zegt
Ahaa… handige tip! Ik heb net je blog even gelezen, ook erg leuk! En is het soms dat door toevoeging van thee het zo’n rode kleur krijgt? Want er staat nu weer een fles te bubbelen (manlief roept altijd IT’S ALIVE!! als hij er langs loopt… zucht…) maar het blijft die bleek gele kleur.
xx
Spaarmoeder! zegt
Probeer in plaats van citroen eens sinaasappel. Wordt het iets lekkerder/smaakvoller voor de kinderen.
Spaarmoeder! zegt
Ik gebruik twee gedroogde vijgen en een halve citroen. Soms doe ik er rooibosthee bij. Dan krijg je een nog zoetere smaak. Of een ander soort thee.
Zie mijn blog: http://spaarmoeder.blogspot.com/2011/06/aangestoken-door-probiotica.html
Krista Bakker zegt
Spaarmoeder, ik was erg benieuwd naar je blog, maar die pagina bestaat niet meer. Ik kan niet verder terug dan 2012. Ligt dat aan mij?