Gezondheidsvoordelen van Rooibos

rooibos_rooibos_1
rooibos_rooibos_1

Als het om gezondheidsvoordelen van thee gaat, krijgen groene en maté thee de meeste aandacht. En terecht, ze bevatten antioxidanten en hebben een zuiverende werking op het lichaam. Maar steeds vaker gaan geluiden op dat rooibos thee net zoveel, of misschien wel meer gezondheidsvoordelen heeft.

Rooibos kruidendrank

Officieel is rooibos geen thee, maar een kruidendrank. Rooibos groeit alleen maar in de omgeving Cederberg in Zuid-Afrika. De struik groeit tot ongeveer 1 meter hoog en de naaldachtige stekels die geoogst worden, zijn wat je terugvindt in je kopje. Hoewel alle rooibos die typische rode kleur heeft, zijn de naalden groen wanneer ze geoogst worden. De rode kleur verkrijgen ze door het fermenteren. De ongefermenteerde, groene rooibos is in sommige online winkels en speciaalzaken wel te krijgen en is iets hoger in antioxidanten.

Zelf drink ik rooibosthee liever dan groene of maté thee omdat het zoet van smaak is en wat doet denken aan honing en bloemen. Toen ik in verwachting was, was dat de enige warme drank die ik kon verdragen vanwege vreselijke maagzuur. Dus mijn persoonlijke associatie met rooibos krijgt hierdoor natuurlijk nog meer diepgang 😉

Rooibosthee is niet alleen heerlijk en verfrissend om te drinken (en erg lekker als ijsthee), maar voorzichtig aan komen er wat onderzoeken naar boven die aangeven dat rooibos een aantal noemenswaardige gezondheidsvoordelen heeft:

Antioxidanten en Polyfenolen

Rooibos thee bevat tot wel 50% meer antioxidanten dan groene thee (1). Antioxidanten heb je nodig om vrije radicalen af te voeren. Vrije radicalen ontstaan door ‘schade’ in het lichaam vanwege vervuiling, ziekte, medicatie, stress en ga zo maar door. Antioxidanten ruimen de vrije radicalen op om te voorkomen dat ze nog meer schade kunnen veroorzaken.

Vitamine C samenwerking

Er wordt gesuggereerd dat rooibos thee rijk is aan magnesium, zink, kalium en ijzer. Hoewel deze mineralen zeker wel voorkomen in rooibos, zijn dit niet zulke grote hoeveelheden zijn, dat je je bordje groenten er voor kunt laten staan. Wat wel interessant is, is dat rooibos een soort samenwerking, synergie, aangaat met vitamine C. Door beiden samen in te nemen, bijvoorbeeld door een kop rooibosthee bij de maaltijd te drinken, wordt de vitamine C beter opgenomen. Omgekeerd helpt de vitamine C weer om de aanwezige mineralen (waaronder ijzer) beter op te nemen.

Dit laatste is vooral interessant voor zwangeren en mensen met een ijzer opname probleem. Rooibos bevat namelijk ijzer en vanwege de synergie met vitamine C, werkt die combinatie dus erg goed om te zorgen dat ijzer beter uit zowel je voeding als de rooibosthee wordt opgenomen.

Cafeïnevrij en Oxaalzuurvrij

Rooibos bevat geen cafeïne en kan dus op elk moment van de dag door een ieder gedronken worden. Zelf vind ik een kop rooibosthee vlak voor het slapen gaan erg lekker en is echt even een rustpunt van mijn dag.

Ook zit er geen oxaalzuur in. Oxaalzuur vind je o.a. in koffie, zwarte thee, chocola, maar ook in bepaalde groenten. Oxaalzuur kan stapelen in het lichaam en kan nierstenen en blaasgruis veroorzaken. In principe is een gezond lichaam prima in staat zelf oxaalzuur af te voeren via de urine, maar oxaalzuur kan zich binden aan mineralen waardoor er kristallen ontstaan die deze problemen kunnen geven.

Als dit iets is waar jij mee te maken hebt, is je waarschijnlijk afgeraden om zwarte thee en koffie te drinken. In dat geval is rooibosthee een prima alternatief.

Hoe maak je rooibosthee?

Omdat rooibosthee vrij is van tannine en geen cafeïne bevat, kan het langer staan trekken dan gewone thee. Rooibosthee wordt namelijk niet bitter. Als je losse rooibos gebruikt, reken dan op 1 theelepel tot 1 eetlepel losse thee per 250 ml mok heet water. Als je rooibos ijsthee wil maken, verdubbel je de hoeveelheid thee tot 2 eetlepels en laat het trekken tot de thee is afgekoeld.

Zelf vind ik het erg lekker om wat rozijnen, stukjes appel of een kaneelstokje mee te laten trekken. Dit versterkt de natuurlijk zoete smaak van rooibos. In de zomer is citroen of gember verfrissend, maar ook een paar aardbeien in stukjes gesneden smaakt erg lekker!

Conclusie

Rooibos is een heerlijk alternatief voor thee en koffie omdat het cafeïnevrij is en een aangename smaak heeft. De gezondheidsvoordelen gelinkt aan de hoge concentratie antioxidanten lijkt veelbelovend, hoewel meer onderzoek nog wel gedaan moet worden. Ondanks dat denk ik dat rooibosthee gewoon erg lekker is en geschikt is voor jong en oud om van te genieten.

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »
Gietijzeren Braadpan1
Een Natuurlijk Schone Keuken

Review Gietijzeren Braadpan

Ahh, de braadpan. Een trouwe kameraad in de keuken. Hij bakt, suddert en stooft en bewaart van tijd tot tijd de uien als er even geen ruimte in de kelderkast is. Dit is een van de meest essentiele onderdelen van een goed doordachte keuken. Als je er nog niet eentje

Lees verder »