Glutenvrije Vega Quiche

Iets hartigs voor de verandering, hoewel het mijn intentie is om meer hartigheden te delen. Ik merk dat de nadruk qua recepten erg op zoet ligt. Dit is mede omdat zoet een hele grote aantrekkingskracht op ons heeft en als eerste gemist wordt als we op dieet gaan/ moeten. Daar komt bij dat ik vind dat hartige dingen makkelijker te vervangen zijn in een supermarkt dan de zoete zaken. Chips, zoutjes en sauzen zijn of heel eenvoudig zelf te maken of er is in een natuurwinkel of op de markt wel een prima alternatief te vinden waarmee je jezelf veel tijd in de keuken bespaart. Ik ben me bewust van deze gedachtegang. En als laatste argument is het zo dat de ‘gewone kost’ heel prima is voor het merendeel van de bevolking. Zelf een jus’tje maken is zo gepiept en verder is aardappel-groente-vlees heel goed als het zonder kunstmatige toevoegingen klaargemaakt is. Dus ook daar trap je al snel een open deur in voor alternatieven.

Toch denk ik dat er variaties op het thema Hartig/ Hoofdmaaltijden mogelijk zijn en ik hoop hierin mijn aandeel te kunnen leveren.

Daarom wacht ik nu (al 12 minuten) totdat het gespuis de afwasser heeft leeggehaald en dan zal ik aan de slag met een heerlijke, voedzame, vegetarische quiche met glutenvrije bodem.

Het recept kan ik alvast geven.

De bodem:
350 gram amandelmeel
1 tl zeezout, of doe half om half met goeie bouillonpoeder
1 tl bakpoeder
100 ml druivenpitolie
Een klein handje gehakte bieslook/ peterselie/ basilicum/ lenteuitjes of een combi daarvan.

Meng deze ingrediënten tot er een mooie massa ontstaat. Neem een springvorm van 30 cm doorsnee en klem hier een velletje bakpapier in. Verdeel het deeg hierover met een iets opstaand randje. Bak het op 175 graden in een half uur goudbruin.
Wat je kan doen, is dit eerder op de dag alvast klaarmaken, scheelt tijd ’s avonds.

Voor de vulling:
12 eieren
1 tl zeezout
50 ml room of geitenmelk
200 gram geraspte kaas, cheddar, geitenkaas of een andere kaas naar voorkeur
1/2 tl peper
1/2 tl nootmuskaat
250 gram groente naar smaak. Denk aan broccoli, paprika, champignons, courgette, spinazie, zongedroogde of kerstomaatjes.

Kluts eerst de eieren met het zout, de melk of room, kaas, peper en nootmuskaat. Roer er dan de groente doorheen.
Schenk dit op de taartbodem en bak dit nog een keer 30 minuten op 175 graden of tot de bovenkant goudbruin is en het midden stevig is. Als het te snel bruint, kun je er een velletje aluminiumfolie op leggen als het nog niet gaar is.

Laat de quiche nog even afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Serveer met een groene salade en een lekkere dressing.

Eet smakelijk!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

havermelk in een glas
Gezond eten

Havermelk ongezond?

Havermelk is populairder dan ooit. Je vindt het in koffiebarretjes, supermarkten en zelfs in sportvoeding. Maar met de groeiende populariteit komt ook de vraag op: is havermelk wel zo gezond als het lijkt – of schuilt er toch een minder gezond kantje aan? Als voedingsdeskundige kijk ik met een kritisch

Lees verder »
verschilende soorten rijst
Gezond eten

Wat is de gezondste rijst?

Rijst is een basisproduct dat wereldwijd wordt gegeten, maar niet alle rijstsoorten zijn even gezond. Als je bewuster wilt eten, vraag je je misschien af: welke rijst is nu eigenlijk het gezondst? In dit artikel leg ik je alles uit over de verschillende soorten rijst, hun voedingswaarde, gezondheidsvoordelen én waar

Lees verder »
Review

Cadeaus die vreugde brengen aan de familietafel

De eettafel is veel meer dan een plek waar we ons eten nuttigen. Het is een ontmoetingspunt, een podium voor gesprekken, en een plek waar gezinnen zich opnieuw verbinden na een lange dag. Of het nu gaat om het ontbijt op zondagochtend of het avondeten doordeweeks, het samen aan tafel

Lees verder »