Cacao Nibs Brownies en Koffie

Cacao Nibs

Heb jij dat ook wel eens gedaan: Een zak cacao nibs gekocht omdat ze echt supergezond zijn om vervolgens niet echt te weten wat je er verder mee kan doen, behalve over je ochtendpap te strooien? Ja, jij ook? Ik ook, hoor. En dat is jammer, want je kan er veel meer mee dan alleen dat!

Wat zijn Cacao Nibs?

Cacao Nibs zijn cacaobonen die zijn geroosterd, gescheiden van hun kaf en gebroken in kleinere stukken. Ze komen uit gepelde, geroosterde en gemalen cacaobonen, die groeien aan cacaobomen. Ze hebben één van de hoogste hoeveelheden aan antioxidanten met een ORAC rating van 80933. Ter vergelijking: bosbessen hebben er slechts 6552 (per 100 gram). Antioxidanten helpen om vrije radicalen af te voeren in het lichaam.

Dus ja, de reden die je hoogstwaarschijnlijk had om een zak te kopen, is erg goed!

Wat kun je doen met Cacao Nibs?

Omdat ze vrij bitter en zelfs wat zuur van smaak zijn, vind ik ze niet echt lekker om zo op te knagen in grotere hoeveelheden. Een paar in mijn mond voordat ik een slok koffie neem is al intens genoeg voor me. Je kunt ze over je ontbijtpap strooien. Wat erg lekker is, is wat sinaasappel raspen en dat er doorheen roeren. De sinaas-chocolasmaak is een klassieker! Het is ook erg lekker in Mexicaanse gerechten. De cacao versterkt de smaak van de verwarmende specerijen als kaneel, chili en komijn.

Cacao Nibs Koffie

Maar wat denk je hier van: Maak eens lekkere cacaoffie. 😉 Als jij het hardop uit kan spreken zonder je tong in een knoop te leggen, hoor ik dat graag! Maar wat het is, is fijn gemalen cacao nibs en een cafetière.

Cacao Nibs Koffie

Cacao Nibs Koffie (Cacaoffie)

Heleen Quantrill
Maak eens koffie van cacao nibs. Nagenoeg caffeïnevrij en toch die plezierige bittere smaak.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 6 minuten
Totale tijd 21 minuten
Gang Drankjes
Porties 1

Ingrediënten
  

  • 200 gram cacao nibs
  • Heet water
  • Room naar keuze en behoefte

Instructies
 

  • Verwarm je oven voor op 180 graden.
  • Spreid de cacao nibs uit over een bakplaat met bakpapier en rooster de nibs in ongeveer 15 minuten. Spatel af en toe om en om.
  • Laat afkoelen en maal ze vervolgens in een koffiemaler tot een fijn poeder.
  • Bewaar dit in een goed af te sluiten pot.
  • Om lekkere cacaoffie te maken maal je per 250 ml heet water 1 theelepel van dit poeder nog iets fijner en doe je het in een cafetière.
  • Schenk daar heet water op en laat dit 6 minuten staan.
  • Druk de 'stamper' naar beneden en schenk in een kopje.
  • Maak je cacaoffie af door er een lekkere scheut (kokos-) room in te doen.

Notities

Tip: Schenk ter voorbereiding ook wat heet water in je kopje en gooi dat weg voordat je de cacaoffie inschenkt. Zo blijft het iets langer heet.

Fudgy Brownies

Cacao Nibs Brownies

Ik schrijf dit artikel met het oog op de klok, want over een half uur komen mijn vriendinnen langs voor onze wekelijkse koffie-ochtend. Deze keer is het mijn beurt om gastvrouw te zijn en ik was op zoek naar iets lekkers om te serveren bij de koffie. Ik vond een recept van rauwe brownies met cacao nibs, macadamia noten en avocado en ik wist direct dat ik dat wilde maken!

Cacao Nibs Brownies

Cacao Nibs Brownies

Heleen Quantrill
Deze 'no-bake' rauwe brownies zullen elke behoefte aan iets zoets en chocola bevredigen. Tjokvol gezonde vetten door de macadamia noten en avocado en erg gezond door de antioxidanten.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Koek en Gebak
Porties 16

Ingrediënten
  

  • 1 avocado geschild
  • 100 gram macadamia noten
  • 50 gram cacaopoeder
  • 12 dadels ontpit
  • Cacao nibs
  • Zeezout
  • Optioneel: een beetje honing of een ander natuurlijk zoet naar keuze

Instructies
 

  • Doe alles behalve de cacao nibs in een keukenmachine met messen en pureer tot er een redelijk gladde massa ontstaat.
  • Schraap af en toe met een pannenlikker de zijkanten van de kom om zodat je alles goed meepakt.
  • Proef of het zoet genoeg is voor je en doe er eventueel nog een eetlepel zoet bij.
  • Stort dit ontzettend kleverige goedje in een vierkant bakblik of ovenschaal bekleed met wat bakpapier.
  • Maak je pannenlikker nat en spreid het uit.
  • Bestrooi met cacao nibs en zet in de koelkast.
  • Laat minstens 3 uur opstijven. Maar het is gewoon praktischer om het de avond ervoor te maken.
  • Snijd in stukjes en serveer.
  • Bewaar een week in de koelkast of vries in individuele stukjes in.

Notities

Tip: Voeg wat vanillepoeder of kaneel of chilipoeder toe!

Dus de volgende keer dat je een zak cacao nibs ziet staan, schroom niet en neem gauw mee!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »