Met dank aan Mike Donkers voor het gebruik van zijn artikel. Ik heb er heel veel aan gehad en ben daarom erg blij dat ik dit op mijn blog mag publiceren.
‘Sole’ |
Keltisch zeezout kent meer toepassingen dan je in eerste instantie zou verwachten. Hieronder zet ik er een aantal uiteen.
Culinair
De meest voor de hand liggende toepassing is natuurlijk in de keuken. De betere koks weten al jaren dat het grijzige ‘sel gris’ en het witte ‘fleur de sel’ tot de betere zouten behoren. In de gastronomie beschouwt men sel gris als een zout waarmee men aardappelen, rijst of pasta kookt en fleur de sel wordt gebruikt om ‘“ handmatig, niet uit een molentje! ‘“ over gerechten te strooien bij het opdienen.
Jarenlang was dit het best bewaarde geheim van topkoks, nu is dit topzout ook voor jou beschikbaar om in de keuken te gebruiken. Ik beveel fleur de sel aan als tafelzout, omdat het de juiste smaak en structuur heeft. Sel gris is echter met een vijzel ook fijner van structuur te maken en smaakt er niet minder om.
Er wordt wel eens beweerd dat de mineralen in Keltisch zeezout verloren gaan als deze verhit worden en dat het zout daarom beter ongekookt gebruikt kan worden. De waarheid ligt in het midden. Het mag duidelijk zijn dat koken de chemische structuur van alle voedingsstoffen verandert en dus ook die van mineralen. Toch overleven de meeste mineralen met gemak het kookpunt. Andere voedingsstoffen kunnen mogelijk verloren gaan door verhitting, maar veel mineralen niet. Wil je echt het zekere voor het onzekere nemen, dan raad ik aan het zout pas bij het opdienen aan een gerecht toe te voegen.
Een andere culinaire toepassing van zeezout is het inleggen van voedsel in zout om het beter bewaarbaar te maken. Een bekend recept in Guérande, de streek waar Keltisch zeezout wordt gewonnen, is het marineren van vis in Keltisch zeezout en deze hierin te bakken. Zou dit de basis zijn van het woord ‘marineren’? Denk aan ons woord ‘marine’.
Nog een laatste opmerking: wees niet bang voor zout! Ons lichaam heeft zout nodig. Wij zijn in meerdere opzichten een verdunde oceaan:
- Als baby’s liggen we in de baarmoeder in een zout badje dat we ‘vruchtwater’ noemen en dat verdacht veel lijkt op een verdunde oceaan.
- Ons hersenvocht is eveneens een verdunde oceaan.
- Ons bloed smaakt zout, evenals ons zweet en onze tranen. Bloed bestaat voor 0,9 procent uit mineraalzouten, de samenstelling ervan is voor 98 procent identiek aan zeezout en is dus een verdunde oceaan.
- We zijn op maar liefst drie cruciale niveaus een verdunde oceaan, te weten ons bloedplasma, onze lymfevloeistof en het vocht dat onze cellen omringt.
- Diarree wordt verholpen met een simpele water- en zoutoplossing en we krijgen zoutoplossingen toegediend in een ziekenhuis om ons in leven te houden.
Laat voedsel uw medicijn zijn en uw medicijn uw voedsel.
Gezondheid
Ik zei het al, de vele mineralen en spoorelementen in Keltisch zeezout kunnen als een mineraalcomplex gezien worden. Ook schreef ik hierboven dat we in vele opzichten een verdunde oceaan zijn. Vanuit dat oogpunt beschouwd is het dan ook zinvol om niet alleen je zout te eten maar het ook te drinken. Het is dan immers al vloeibaar en dus in een vorm die je bloed herkent, vooral als je beseft dat het enige verschil tussen de samenstelling van zoutmineralen in bloed en die in zeewater is dat bloed een ijzeren kern heeft en zeewater een natriumkern.
Hoe moet je dat dan doen? Heel simpel. Vul een glazen pot of fles met 1/3e Keltisch zeezout en 2/3e water, doe de deksel of dop erop en schud de inhoud flink. Je zult merken dat er onopgeloste zoutkorrels op de bodem blijven liggen, een teken dat het water niet meer zout kan opnemen en dus volledig verzadigd is. Logisch, want het water verzadigt namelijk bij een zoutgehalte van 26%, dus met 1/3e zout zit je daar ruim boven.
Deze geconcentreerde zoutwateroplossing wordt een ‘Sole’ genoemd en is 7 tot 8 keer zouter dan zeewater. Het is dan ook niet verstandig om de Sole rechtstreeks te drinken! In plaats daarvan los je één theelepel Sole op in een glas water. De grootte van het glas doet er niet zo veel toe, het gaat erom dat je die ene theelepel binnenkrijgt. In een normaal glas (225 cl.) kun je van gewoon kraanwater door toevoeging van een theelepel Sole het lekkerste bronwater creëren dat je ooit hebt geproefd! Je zult merken dat het water er zachtiger, bijna romiger van wordt.
Ik raad aan om ’s ochtends een glas met Sole te drinken na het wakker worden en ’s avonds voor het slapen gaan. Op deze manier voorzie je op eenvoudige en effectieve wijze je lichaam dagelijks van een complete dosis mineralen in de exacte verhouding, balans en samenstelling zoals alleen de zee deze kan bieden. De Sole kan zowel in de koelkast als daarbuiten op een koele en donkere plaats bewaard worden. Let er dat de Sole niet blootstelt aan zonlicht want dan krijg je groene algvorming, net als in de zee.
Tegenwoordig bestaat er een merk tandpasta op basis van zout. Overigens is dit zout geen zeezout maar natriumbicarbonaat, ook wel ‘zuiveringszout’ genoemd. Er is niets mis met zuiveringszout, maar waarom niet gewoon enkele korreltjes Keltisch zeezout in je mond stoppen, even wachten tot je speeksel deze oplost en dan beginnen met poetsen? Ik doe het dagelijks en heb er wittere, schonere en gladdere tanden door gekregen! Het zout prikt en bijt niet omdat het zo zacht van karakter is, in tegenstelling tot andere zouten, die een veel hoger gehalte aan natriumchloride hebben. Tip: vergeet ook niet je tong te poetsen en laat na het poetsen het mengsel van speeksel en zeezout nog enkele minuten door je hele mond gaan voordat je het uitspuugt, dit ontsmet de gehele mondomgeving. Een betere en goedkopere ’tandpasta’ is er niet te vinden!
Badzout
Een zeer gezonde toepassing van Keltisch zeezout is om er een bad in te nemen. Misschien is het een goed idee om een isotone oplossing te maken, oftewel een oplossing die gelijk is aan het zoutgehalte van ons bloed, namelijk 0,9%. Rond het af naar 1%, dat is handiger. Bedenk dat je huid het grootste orgaan van je lichaam is en de zeemineralen in het badwater door je huid rechtstreeks in het bloed terechtkomen. Een hypertone zoutoplossing kan echter ook. Hiermee wordt bedoeld dat het zoutgehalte groter is dan die van het bloed. Zeewater is zo’n hypertone oplossing. Het zoutgehalte in zeewater is 3 of 4%. Menigeen die huidklachten heeft ziet deze als sneeuw voor de zon verdwijnen na een duik in de zee.
Etc.
Dit zijn slechts enkele toepassingen van Keltisch zeezout. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer. Ik moedig je aan om andere, creatieve toepassingen te verzinnen. Graag hoor ik hiervan, hieronder mijn emailadres.
Mike Donkers
keltischzeezout@gmail.com
Gerrit zegt
Hoi Heleen,
Is het verstandig om baking soda en keltisch zeezout op dezelfde dag te gebruiken?
Vriendelijke groet
Gerrit
Maria van de Langenberg zegt
Hallo Heleen, gister naar Hanos geweest voor het zout alleen kon ik dat niet vinden, ze hadden wel sel de gris van La Baleine 1kg voor 1,60 euro dus ik heb daar een paar zakken van gekocht, hopelijk is die ook goed. Maar affijn ik heb een pot sole gemaakt en moet ik nu als die op is het restant zout wat er nog in zit weggooien of moet ik het aanvullen met vers zout? Het is wel wennen maar zeker niet vies.
Groetjes Maria
Anonymous zegt
Beste Helen,
Ik heb net je blog gevonden, heel interessant om te lezen, gefeliciteerd!
Samen met Mike Donkers hebben we een site gedaan over het keltisch zeezout, hier is de link naar de site : http://www.keltischzeezout.com .
Op de site is er veel informatie te vinden maar ook verkooppunten waar mijn zout te koop is. Misschien vind je ook interessant om te lezen!?
In ieder geval, succes met je blog.
Groetjes
Pascal
Harold zegt
Ik kwam laatst nog een goed filmpje tegen over hoe je een Sole kunt maken op YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=GuNxLIqqUz4
Harold zegt
Dit keer met klikbare link:
Video hoe maak je nu je eigen Sole?
Anonymous zegt
Een kleine aanvulling : zout gaat een reactie aan met metaal dus als je vullingen hebt(zoals ik) is mijn ervaring toch dat je iets voorzichtiger moet zijn met zout in je mond. Hetzelfde geldt trouwens voor bicarbonaat.Poetsen met een oplossing er van in water kan wel (of is dat soms ook al te corrosief ?)
Een vraagje : hoe zit het met het hoge gehalte aan natrium in zout? Krijg je niet te veel natrium binnen als je elke dag sole gebruikt,naast het zout dat in het eten gaat?
Overigens ,een interessante topic zou zijn: het gebit en zorg voor het gebit.
Heleen Quantrill zegt
Magnesium kun je achterwege laten. Ik merk dat ik er minder van nodig heb. Ik gebruik wel extra vlak voor mijn periode en als ik erg gestresst ben.
En gewone multi bevat niet genoeg mineralen. Die kun je blijven slikken.
Garnalen Hobby zegt
Oké, dat is duidelijk! Dank je wel.
Garnalen Hobby zegt
Heb bij succesboeken punt nl het zeezout besteld. Ben echt heel benieuwt. Klopt het dat je dan eigenlijk geen magnesiumpreperaten hoeft aan te schaffen, omdat het drinken van dit zeezout al voldoende bevat? En multivitamine preperaten, die bevatten ook mineralen, zijn die dan ook overbodig? Of is dit allemaal een beetje te kort door de bocht gedacht?
Anonymous zegt
Beste Heleen, kun je ooknatrium/sodium bicarbonaat. vertellen hoe zee zout als mondwater/mondspoeling gebruikt kan worden (verhouding) voor gebruik in een halve of 1 liter fles zodat het net als de commerciele producten makkelijk elke dag gebruikt kan worden. en eventueel met
Zee zout en bicarbonaat schijnen ook goed te zijn tegen straling. Er is hierover veel te vinden op internet (voor als je het nog niet wist:)
Groetjes
Anonymous zegt
Hoi, Leuke blog! met veel informatie en met producten die wel te koop zijn hier of die je al thuis hebt staan ipv sites in het engels met o.a. herbs waar je niet makkelijk aan komt.
Ik heb een vraag over Keltisch zeezout en Baking Soda. Als ik dagelijks Keltisch zeezout drink(sole manier) is het dan nog veilig om ook Baking Soda te drinken en hoe zit het met de hoeveelheid omdat in veel dingen bijvoorbeeld brood al zout zit.
Groetjes AnonX
Anja.M zegt
Hoi Heleen, bedankt voor je snelle reactie.
Heleen zegt
Hoi Anja,
Leuk om van je te horen! Ik ben blij dat je met zoveel plezier hier rondneust 😉 Ik heb de website bekeken en dat is inderdaad het betreffende zeezout, dus dat kun je gerust bestellen.
En over gebruik is mij verteld dat het beter is het zout na het koken toe te voegen. Ik probeer dit ook zoveel mogelijk te doen, maar sommige gerechten hebben echt direct zout nodig. Ik heb daarom ook een zoutmolen aangeschaft en die met de grove korrels gevuld. Doseert wat makkelijker namelijk.
Ik hoop dat je daar wat aan hebt!
Veel succes verder en hopelijk ’tref’ ik je hier gauw weer aan.
H
Anja.M zegt
Hoi Heleen, ik zit je blog nu al twee dagen vol enthousiasme te lezen het liefst zou ik alles in een keer lezen maar dat is wat veel.
Ik kook al jaren met zeezout en dacht dat dat het was maar nu lees ik van het keltisch zeezout wat een openbaring, ik weet nog zoveel niet en wil zo graag gezonder eten.
Een vraag heb jij een goed adres voor mij waar ik het kan bestellen ik heb al gekeken op Google en kwam deze tegen . is dat wat ?
Kun je het zout ook gewoon tijdens het koken en bakken gebruiken of pas erna dat is mij niet helemaal duidelijk.
Alvast bedankt, van een nu af een trouwe lezer van je mooie en voor mij leerzaam blog.
Groetjes Anja M.
Heleen zegt
Dankjewel!
Spaarmoeder! zegt
Weer een mooi bericht! Bedankt!