Sinds ik overgeschakeld ben op biologische appels (zie artikel over gifstoffen op groente en fruit), heb ik nog een aantal gewone appels over. Sinds ik er niet van hou om ‘goed’ fruit weg te gooien en de honden niet bepaald dol zijn op appels, zeker niet in deze hoeveelheden, zal ik er een lekkere appelkruimel van maken. Dan gaat het evengoed op en heb ik vanavond tijdens de werkbespreking met mijn moeder ~grijns~ iets lekkers voor bij de obligate thee!
Appelkruimel – Glutenvrij
8 – 10 porties
5 appels, geschild, in blokjes
100 gram amandelmeel
2 el kokosolie
Heel veel kaneel
2 el honing (heb ik voorhanden, voel je vrij om agave te gebruiken)
1 el vanille extract. Optioneel, maar ik vind het zelf erg lekker.
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Ik doe de appelstukjes in een ingevet bakblik.
- Vervolgens maak ik van de amandelmeel, het zoet en de kokosolie een kruimel.
- Ik strooi flink kaneel over de appels, verdeel de kruimel er over en bak dit vervolgens in een half uur goudbruin.
Varieer hier zelf lekker mee. Voeg bijvoorbeeld chocola toe aan de appels of cranberries. Als het glutenvrije je niet zo boeit, kun je dit ook met havermout maken, ook erg lekker!
ยฉ 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.ย ALL RIGHTS RESERVED.
Rose de Jonk zegt
mmmmm het was echt heerlijk! alles is op! jammie
Anonymous zegt
Hmm. Klinkt overheerlijk, temeer omdat wij ook de gewone melen laten staan. Maar dat boekweitmeel kan dan toch ook besmet zijn? gr. Karin
Anonymous zegt
Hier ook even geprobeerd. Had nog een schaal met appels en probeer de kinderen (en ons ook natuurlijk) zoveel mogelijk glutenvrij te laten eten. Nou dit is met gejuich ontvangen en zeker voor herhaling vatbaar.
Wendy zegt
Ik ga deze straks maken, we vieren vanavond onze verjaardagen. Dit komt in de plaats van de Limburgse vlaai die ik normaal altijd trakteerde. Dit is niet alleen gezond maar volgens mij ook nog eens enorm lekker!!
Valhalla zegt
Staat hier nu in de oven, met dank voor het recept. En voor de rest van al je schrijfsels en recepten natuurlijk ๐
Anonymous zegt
Je hebt ook gegarandeerde glutenvrije havervlokken en meel uit Finland.
lisa zegt
Misschien een late reactie, maar waar kan je dit kopen, glutenvrije havermout?
Heleen Quantrill zegt
Haver is al glutenvrij, maar door verwerking kan het in contact komen met andere granen die wel gluten bevatten. 100% garanderen kunnen de producenten het dus niet. Als je echt glutenvrij moet vanwege een serieuze aandoening, zou ik het gewoon vermijden en bijvoorbeeld boekweitvlokken gebruiken.
Groetjes
Heleen
Anonymous zegt
Bij Glutenvrijemarkt.com kun je wel gegarandeerde glutenvrije haver kopen. Het merk is Provena. Wel rustig introduceren omdat er heel veel vezels inzitten!
Heleen Quantrill zegt
Volgens mij bevat haver ook een bepaalde hoeveelheid gluten en is daarom niet glutenvrij. Heb je het over een bepaald merk of product, misschien? Ben benieuwd naar je reactie!
Groeten
Heleen
Anonymous zegt
Kan ook glutenvrij met glutenvrije havermout! ๐