6 gewoontes die je groentes minder voedzaam maken

Groentes zijn een geweldige bron van vitamines, antioxidanten, mineralen en vezels. Helaas maken we onze groentes vaak minder voedzaam door ze verkeerd te bewaren of verkeerd te bereiden. In dit artikel lees je daarom over 6 gewoontes die je groentes minder voedzaam maken.

1: Je groentes koken

Als je groentes kookt, komen er veel voedingsstoffen, zoals vitamine B en C, in het water terecht. Als je dit water ook binnenkrijgt, zoals bij een soep of saus, maakt dit weinig uit. Als je het kookvocht echter weggooit, gaan de voedingsstoffen verloren. Roerbakken of stomen is daarom een beter idee.

2: Geen vet bij je salade eten

Veel voedingsstoffen worden beter door je lichaam opgenomen als je ze combineert met vet. Een dressing met gezonde vetten is daarom onmisbaar als je optimaal wilt profiteren van de voedingsstoffen in je salade. Olijfolie en kokosolie zijn hier goede voorbeelden van.

Als je niet van saladedressing met olie houdt, kan je ook vetten aan je salade toevoegen door er pitten, zaden, noten, zalm of avocado doorheen te doen.

3: Je sla verkeerd bewaren

De meeste groentes blijven het beste als je ze ongesneden bewaart. Sla is echter een uitzondering. Als je slablaadjes scheurt, wordt de productie van beschermende fytonutriënten gestimuleerd. Scheur je slablaadjes daarom alvast voor je de sla in de koelkast legt. De sla blijft zo nog een paar dagen goed.

Om de sla zo lang mogelijk goed te houden, kan je hem trouwens het beste samen met een keukenpapiertje in een luchtdichte zak bewaren.

4: Het kookvocht van je bonen weggooien

Bonen en linzen zijn zeer voedzaam, maar tijdens het koken worden veel van de voedingsstoffen opgenomen in het kookvocht. Om te voorkomen dat je waardevolle voedingsstoffen weggooit, kan je de bonen of linzen daarom beter in een zo klein mogelijke hoeveelheid water koken. Het water zal tijdens het koken grotendeels worden opgenomen of verdampen, waardoor je weinig of helemaal geen water hoeft weg te gooien.

5: Denken dat rauw altijd gezonder is

Veel groentes zijn rauw gezonder, maar er zijn ook groentes die na verhitting juist voedzamer worden. Het verhitten maakt de celwanden namelijk zachter, waardoor je lichaam de voedingsstoffen beter kan opnemen. Voorbeelden hiervan zijn worteltjes en tomaten.

6: Je knoflook niet laten rusten

Knoflook is rijk aan antioxidanten en heeft een antibacteriële, antivirale en antischimmel werking. Je profiteert hier het meest van als je de knoflook na het snijden, pletten of persen even laat rusten. Zodra het weefsel van knoflook beschadigd raakt, wordt namelijk de vorming van de zeer krachtige antioxidant allicine geactiveerd.

Laat knoflook na het snijden daarom zo’n 10 minuten rusten voordat je het verhit. De knoflook langer laten liggen is geen goed idee: na een uur neemt de werking van allicine alweer af. Voor het optimale resultaat gebruik je een knoflookpers. Dit activeert de vorming van allicine beter dan snijden of pletten.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

havermelk in een glas
Gezond eten

Havermelk ongezond?

Havermelk is populairder dan ooit. Je vindt het in koffiebarretjes, supermarkten en zelfs in sportvoeding. Maar met de groeiende populariteit komt ook de vraag op: is havermelk wel zo gezond als het lijkt – of schuilt er toch een minder gezond kantje aan? Als voedingsdeskundige kijk ik met een kritisch

Lees verder »
verschilende soorten rijst
Gezond eten

Wat is de gezondste rijst?

Rijst is een basisproduct dat wereldwijd wordt gegeten, maar niet alle rijstsoorten zijn even gezond. Als je bewuster wilt eten, vraag je je misschien af: welke rijst is nu eigenlijk het gezondst? In dit artikel leg ik je alles uit over de verschillende soorten rijst, hun voedingswaarde, gezondheidsvoordelen én waar

Lees verder »
Review

Cadeaus die vreugde brengen aan de familietafel

De eettafel is veel meer dan een plek waar we ons eten nuttigen. Het is een ontmoetingspunt, een podium voor gesprekken, en een plek waar gezinnen zich opnieuw verbinden na een lange dag. Of het nu gaat om het ontbijt op zondagochtend of het avondeten doordeweeks, het samen aan tafel

Lees verder »