Bijna elk jaar word ik gevraagd om een recept voor oliebollen zonder graan en liefst ook zonder zo’n kant en klaar mix waar je ook niet blij van wordt. Nou vind ik het best moeilijk om met een fatsoenlijk recept voor oliebollen te komen, want wat men eigenlijk wil is de structuur en smaak (min of meer) van oliebollen zodat je die ook aan je gezin en vrienden voor kan zetten. Ik ben de keuken ingedoken en ik ben zeer tevreden over het resultaat, al zeg ik het zelf!
Deze oliebollen zijn niet heel erg groot, maar ze vullen erg goed, dus met twee of drie zit je eigenlijk al vol. Ook vond ik het formaat erg goed te doen, omdat ze als ze groter zijn makkelijk uit elkaar vallen.
Ik plaats dit artikel nu al, omdat de ingrediënten wat ongewoon zijn. Op deze manier heb je tijd om de spullen te bestellen of op te zoeken en eventueel al een experiment rondje te doen. Ik zou de ingrediënten niet vervangen, omdat het samenspel van de eieren, kokosmeel en de glutenvrij meel erg goed werkt. Als je hier iets in zou vervangen, wordt het resultaat echt heel anders. Maak het dus eerst volgens het recept en als je wat zou willen veranderen, doe dat dan op basis van je eerdere ervaring.
Maar eerst iets over havermeel. Dit is het eerste recept hier op de blog waar ik gebruik maak van havermeel. Het is licht verteerbaar en heeft een lichte, nootachtige smaak. Het resultaat van bakken met havermeel is luchtig en toch samenhangend. Perfect voor pannenkoeken en wafels.
Sinds ik begin deze week een pot havermeel besteld heb, gebruik ik het regelmatig. Ik gebruik vaak amandelmeel of kokosmeel, maar de smaak en textuur gaan me wat tegenstaan. Havermeel biedt nieuwe perspectieven op het glutenvrij bakfront en heeft tot nu toe niet teleurgesteld. Ik ga zeker meer recepten ontwikkelen met havermeel, dus mijn tip voor jullie: schaf gauw een pot aan en doe mee!
Oliebollen Glutenvrij en Lactosevrij
24 stuks
Om te frituren:
Ontgeurde kokosolie
Voor de oliebollen:
100 gram rijstmeel
100 gram havermeel
1 tl bicarbonaat
¼ tl zeezout
25 gram oerzoet/ palmsuiker
4 eieren
50 ml appelcider azijn
Verhit de kokosolie in een kleine braadpan of in de frituurpan tot 175 graden. Als je de temperatuur niet kan meten, kun je het testen door een klein beetje beslag in de olie te laten lopen. Als het bubbelt en boven drijft, is de olie heet genoeg.
- Neem een blender en doe hier eerst de natte ingrediënten in.
- Maal kort.
- Voeg nu het zout, de bicarbonaat en suiker toe en maal nog even kort.
- Voeg nu de rijstmeel en havermeel toe en maal net zo lang totdat er geen klontjes meer zijn.
- Je kan dit ook met de hand doen, maar ik vind dit de eenvoudigste manier om er zeker van te zijn dat er geen klontjes meer in het beslag zitten.
- Laat het beslag zo’n 10 minuten staan om iets dikker te worden.
- Als de olie heet is, neem je een ijslepel die je in kan knijpen (ik kocht er eentje bij de Xenos) en schep die halfvol.
- Laat dit in de olie lopen.
- Herhaal zo vaak tot er genoeg oliebollen in de olie zitten en je ze eenvoudig om kan wippen.
- Gebruik een schuimspaan om ze om te draaien als de bovenkant droog is.
- Schep de oliebollen er uit en laat uitlekken op een stukje keukenpapier.
- Herhaal stap 7 t/m 11 totdat het beslag op is.
- Serveer met een snufje kaneel en wat oerzoet.
Tip: Als je een elektrisch koffiemolentje hebt, kun je die gebruiken om je favoriete, onbewerkte suiker, fijn te malen zodat het poedersuiker is.
Geniet ervan!Update 31-12-2013: Na opmerkingen van lezers en wat experimenteren aan mijn kant, heb ik het recept iets aangepast en de hoeveelheid natte ingrediënten bijgeschaafd. Dit geeft een luchtiger eindresultaat en de oliebollen zijn hierdoor minder compact. Iedereen die van zich heeft laten horen: bedankt!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.