Ik schrijf mijn blog niet per se voor een bepaald dieet of voedingspatroon. Ik pik van alle heerlijkheden die er in gezond-eten-minnend blogland wat graantjes mee, pas aan mijn eigen smaak en inzicht aan en deel het hier met jullie. Of dat nu veganistisch, paleo, glutenvrij of rauw is. Maakt mij niet uit. Als het maar gezond, voedend en vooral erg lekker en niet te ingewikkeld is. Daarom deze mini cheesecakes. Niet gemaakt met roomkaas, maar met geweekte cashewnoten. Waarom? Gewoon, omdat ik er zin aan had 😉
Door de cashewnoten eerst een nacht te laten weken, worden ze boterachtig zacht. Als je dit vervolgens pureert met of zoete of hartige ingrediënten, krijg je een soort roomkaas consistentie. Veel veganisten maken hier dankbaar gebruik van, maar ik denk dat als je ‘alleen maar’ lactose wilt vermijden, dit ook een succesnummer voor jou kan zijn. Het werkt namelijk echt heel goed.
En dit is geen ingewikkeld recept, het enige dat je nodig hebt, is een beetje geduld. Dus ik stel voor dat je je voorraadkast eens goed bekijkt en dit gewoon uit gaat proberen. Als dessert is het heel spectaculair en zelfs de kinderen vonden deze cheesecakes erg lekker. Plus, ze vullen erg goed.
Als je een notenallergie hebt, kan ik je in dit recept helaas geen alternatief aanbieden. Het enige alternatief dan, is een ‘reguliere’ cheesecake met roomkaas in plaats van cashews, maar dat is weer een heel ander recept… voor een volgende keer!
Cashew Cheese Cake 8 stuks
250 gram ongebrande cashewnoten
8 medjoul dadels, ontpit
50 gram kokosrasp
50 gram pecannoten
3 el kokosolie
sap van 1 citroen
1 tl vanille extract
50 ml honing
- Doe de avond ervoor de cashewnoten in een kom met ruim water en laat ze 12 uur weken. Dit zorgt ervoor dat de cashewnoten heerlijk zacht worden en goed pureren. Sla deze stap dus niet over!
- Neem de volgende ochtend een blender of keukenmachine met messen en doe hier de dadels, kokos en pecannoten in.
- Maal fijn tot een soort broodkruim consistentie.
- Neem een cupcake bakplaat (ik gebruikte siliconen) en doe hier een klein reepje bakpapier in zodat je later de cheesecakes makkelijk uit de vorm kan lichten.
- Verdeel het dadelmengsel in de vormpjes en druk plat.
- Spoel de cashewnoten af en doe in de afgespoelde blender of keukenmachine.
- Voeg de overige ingrediënten toe en maal goed door.
- Roer af en toe om en maal dan nog een keer. Herhaal dit totdat je een glad mengsel hebt. Er mogen geen korreltjes in zitten.
- Verdeel dit mengsel over de vormpjes en strijk glad.
- Zet de cheesecakes 1 uur in de vriezer om op te stijven en serveer met rood fruit of bewaar in de vriezer voor een later moment.
Tip: De kokosolie wordt hard als het afkoelt. Dus als het even kan, gebruik kokosolie bij de cashewnoten.
Astrid zegt
Kan ik de kokosolie ook vervangen door zonnebloemolie of olijfolie?
Anonymous zegt
Hoi Heleen,
Werkt dit ook met andere noten dan cashew? Hazelnoten of amandelen?
Olga
Adri zegt
Ik zou de harige ingredienten wel weglaten (smile..).
Heleen Quantrill zegt
Welke harige ingredienten bedoel je?
Heleen Quantrill zegt
Hebbes!