Koolhydraatarm Zonnebloembrood

zonnebloembroodVandaag wil ik jullie een ontzettend lekker broodrecept van de hand doen, dat niet alleen heerlijk stevig is, lekker smaakt en mooi bakt, maar dat ook nog eens erg weinig koolhydraten per plak bevat. De basis van dit zonnebloembrood is amandelmeel en eieren en dit zorgt er voor dat de hoeveelheid koolhydraten al met al laag blijven.

Wanneer ik een broodje bak voor mijzelf, let ik niet direct op koolhydraten, maar wel dat het glutenvrij is. Gluten geven mij teveel maag- en darmklachten dat ik ze maar gewoon vermijd. Dit doe ik inmiddels bijna 10 jaar en hoewel ik niet altijd heel streng voor mezelf ben geweest, merk ik het gewoon wanneer ik er niet per sé op let. Opgeblazen gevoel, kramp, dunne ontlasting en maagzuur zijn dan zo’n beetje schering en inslag.

Gluten Problematisch?

Als jij vermoed dat gluten jou ook parten spelen, zou je een maand lang ze heel streng kunnen vermijden. Echt heel streng zijn, dus ook geen producten eten waar meel o.i.d. in verwerkt is. Kijk hoe je je dan voelt. Mijn tip is ook altijd dat je suiker en bewerkt voedsel in het algemeen moet vermijden. Daar zou ik sowieso al mee beginnen. Maar als je dat al een tijdje doet en je toch klachten houdt, kijk dan eens naar gluten. Je hoeft niet direct coeliakie of een stevige glutenintolerantie te hebben (geloof me, dat moet je ook niet willen want dat is echt heel erg vervelend), om toch gevoelig te zijn voor gluten.

Nu hoor ik sommigen van jullie denken: Waarom tóch die hang naar brood? Waarom niet gewoon geen brood eten? En dan heb je geen ongelijk. Dagelijks brood eten kan ook een gewoonte zijn en niet zozeer noodzaak. Wanneer je koollhydraatarm of glutenvrij gaat eten en toch heel erg naar brood blijft verlangen, kun je je  ook afvragen of dit niet voortkomt uit een gewoonte (en of je wel genoeg eet…). In dat geval is het niet heel verstandig om direct naar een ‘low-carb’ alternatief te grijpen. Probeer het echt eerst een tijd zonder. Wen daar aan. Maak koolhydraatarme broodjes, pannenkoeken, koekjes en cake niet een kruk om het ‘gemis’ te compenseren, maar eet veel liever meer groenten, eiwitten en lekker wat gezonde vetten.

Maar daarna is het niet heel fout ofzo om zo’n lekker zonnebloembrood als deze te bakken. Licht geroosterd en met een gebakken ei erop is ontzettend lekker en vult goed. Het vriest mooi in en af en toe is het gewoon leuk en lekker om en sandwich te maken. Met flink veel groenten uiteraard!

Zonnebloembrood uit Australië

Dit recept heb ik van een Australische keto website en zijn recept is tot nu het beste dat ik gemaakt heb. Ook de kinderen vinden het erg lekker en toen ik een vriendin er een plak van aanbood, was ook zij onder de indruk van de smaak en textuur.

Disclaimer: Dit brood is dus op basis van amandelmeel, noten. Wees hier spaarzaam mee gezien het hoge omega-6 gehalte van noten en dat je er makkelijk teveel van eet. Eén plakje om de dag bijvoorbeeld is geen probleem. Nadat ik de macros van dit recept in MyFitnesspal had ingevoerd kwam ik op een hoeveelheid van 4 gram koolhydraten per 2 plakjes. Voor degenen die dat interessant vinden 😉 Wil je het voor jezelf nog een keer checken, dan kan ik je die app of site (beiden kan) van harte aanbevelen.

zonnebloembrood

Koolhydraatarm Zonnebloembrood

Dit koolhydraat arme zonnebloembrood maak je met amandelmeel en eieren. De smaak is heerlijk en de textuur is bijna net als regulier brood. Vries plakjes in om er langer van te kunnen genieten.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten
Porties 16 plakjes

Ingrediënten
  

  • 125 gram boter op kamertemperatuur
  • 2 el kokosolie op kamertemperatuur
  • 7 eieren
  • 60 gram zonnebloempitten
  • 2 el chiazaad
  • 1 tl bakpoeder
  • 250 gram amandelmeel
  • 1/2 tl xanthaangom
  • 1/2 tl zeezout
  • 3 el zonnebloempitten ter decoratie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Doe de eieren in een kom en klop 1 -2 minuten goed door.
  • Voeg de xanthaangom toe en daarna de boter en kokosolie.
  • Met de machine draaiend voeg je de overige ingrediënten toe behalve de laatste 3 el zonnebloempitten. Het beslag is vrij dik.
  • Neem een klein bakblik en vet deze in met boter. Bestrooi vervolgens met de achtergehouden zonnebloempitten en stort het beslag er in.
  • Bak het zonnebloembrood in 40 minuten gaar of tot een tandenstoker er schoon uit komt.
  • Laat het broodje 30 minuten afkoelen voordat je hem uit het bakblik haalt.

Notities

  • In plaats van boter, kun je ook ghee gebruiken.
  • Xanthaangom is wat het brood het prettige mondgevoel geeft. Het brood is minder kruimelig en behoud zijn structuur beter. Xanthaangom kun je kopen bij Albert Heijn, Jumbo of natuurvoedingswinkels.
  • Ik gebruik altijd een klein bakblik zodat het broodje mooi hoog wordt.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »