Afgelopen zaterdag noemde ik tussen neus en lippen door de Christmas Pudding die ik aan het maken ben. Dit is een traditie die ik nu zijn vijfde of zesde jaar in gaat. Ik heb op een bepaald moment besloten om er zelf eentje te maken en ik vermoed dat dit zes jaar geleden is geweest, maar zeker weten doe ik het niet. Hoe dan ook, het is een traditie die ik samen met m’n schoonmoeder weer leven heb ingeblazen en nu zodanig onderdeel is geworden van onze Kerstviering dat zelfs míjn ouders er op rekenen!
Christmas Pudding is een gestoomde ‘pudding’ (op z’n Engels uitspreken zodat je het niet verwart met griesmeel of custard) op basis van heel veel gedroogd fruit, drank, niervet en nog meer drank. Dat niervet klinkt erger dan het is en is te vervangen door ijskoude boter ;-). De combinatie is een stevig, dronken geheel dat in vlammen opgediend wordt na het Kerstdiner. Alsof je na een kalkoen van 6 kilo, groenten en aardappels voor een hele week en de nodige wijn en bijgerechten al niet tot je huig toe vol zit, moet het diner afgesloten worden met een Christmas Pudding.
Althans, in Simon z’n familie 😉 De Hollandsche nuchterheid hier laat ruimte voor een iets minder veelomvattende benadering.
De smaak is uitgesproken en wat vreemd voor ons Nederlanders. Toen ik voor het eerst Christmas Pudding proefde, was ik niet onder de indruk. Maar, dit was een pudding uit de supermarkt. Schoonmoeder maakte ze altijd zelf, maar toen de kinderen uitgevlogen waren, kwam daar, begrijpelijk, de klad in. Maar na een aantal redelijk twijfelachtige en zelfs ronduit smerige Christmas puddings uit de supermarkt, vroeg ik me af of het niet veel lekkerder en leuker zou zijn om er eentje zelf te maken.
Schoonmoeder kwam met een recept en het jaar erop zijn we aan de slag gegaan. Via e-mail en telefoon hielden we elkaar op de hoogte van de status van onze ‘pud’ en op eerste Kerstdag gingen we proeven.
En wat een verschil! De smaak was veel voller en dieper, maar de textuur was die van een gestoomde pudding: stevig maar ook smeuïg. Niks geen stopverf of muurisolatie-textuur, gewoon een lekkere, fruitige pudding. Een nieuwe traditie was geboren.
Sindsdien maak ik elk jaar een Christmas Pudding. Ik begin op de laatste zondag voor Advent, ‘Stir up Sunday’. Het verhaal gaat dat op die zondag de dominee van de kansel opriep om met de voorbereidingen voor Kerst te beginnen door een deel uit het gebedenboek te citeren: ‘Stir up, we beseech thee O Lord…‘ Voor mij is dit het begin van de Kerstperiode.
Om de één of andere reden kan ik geen kleine hoeveelheden koken. Pannen met soep, kommen met pap en vriezer vol overgebleven currysaus en gehaktballen laten zien dat ik eigenlijk 5 kinderen zou moeten hebben… maar dit is een heel ander gesprek 😉
Hoe dan ook. Dit thema trek ik ook door naar het maken van Christmas Pudding. Het blijft niet bij een beschaafd puddinkje van 800 gram. Natuurlijk niet, 2,5 kilo, minstens! Verdeeld over twee puddings en dan nog wat over om een Christmas Cake ter grootte van een kinderbed te maken. Dit komt deels omdat ik mij nooit, echt nooit aan een recept houd. Christmas Pudding-tijd is voor mij hét moment om al het gedroogde fruit en overgebleven restjes noten op te maken. Resultaat is al gauw een kom van 5 liter, tot de rand toe vol met een sterk kruidige, fruitige, alcoholische pudding beslag.
Toegegeven, mijn puddings moeten dan ook 10 – 12 mensen tevreden houden. En als er iets is waar ik heel blij van word, dan is het koken voor grote groepen mensen en die tevreden achterover zien leunen aan het einde van de maaltijd.
Maar ik ben een redelijk mensch. Ik begrijp dat dit niet voor iedereen zo handig is, dus ik heb mijn best gedaan om dit recept uit te laten komen op 4 kleine, individuele Christmas Puddings. Vergeet niet dat een Christmas Pudding als je die in folie inpakt, tot wel een jaar goed blijft vanwege alle drank die er in gaat. Als je liever geen drank gebruikt, kun je dit vervangen door sinaasappelsap en de puddings na de tijd invriezen voor een later moment.
Wij eten zelf glutenvrij en ik weet dat velen van jullie dit ook erg waarderen, dus ik heb achter de originele ingrediënten een glutenvrij alternatief geplaatst. Kun je zelf bepalen welke variant je wilt maken. Ik heb beide varianten gemaakt en ze werken allebei evengoed. Veel plezier!
Mini Christmas Pudding – Origineel en Glutenvrij 4 stuks
60 gram zelfrijzend bakmeel, of 60 gram amandelmeel
½ tl bakpoeder, of ½ tl bicarbonaat
½ tl koekkruiden
1 ei
25 gram boter of ontgeurde kokosolie
50 ml donker, stevig bier
40 ml melasse of dadelstroop
40 gram palmsuiker
1 el rum
1 grote kookappel als Goudreinet, geschild en geraspt
10 gram hazelnoten, grof gehakt
250 gram gemengd, gedroogd fruit als krenten, rozijnen, dadels, cranberry’s, pruimen
Rasp van ½ sinaasappel
Rasp van ½ citroen
- Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch).
- Neem vier ovenvaste schaaltjes (zoals deze), vet ze in en zet deze vast klaar in een braadslee of bakblik waar ze makkelijk inpassen.
- Breng een ketel met water aan de kook en houdt dit apart.
- Zeef het meel, bakpoeder en specerijen in een kom en roer het ei en de boter of kokosolie erdoor.
- Meet de melasse in een mengkom en doe het bier, palmsuiker en rum erbij.
- Kluts even door elkaar en schenk dit in het meel-mengsel.
- Roer goed door.
- Voeg nu de appel, hazelnoten, het gemengde fruit en rasp toe.
- Roer goed door, gebruik eventueel een elektrische mixer om het goed te mengen.
- Verdeel het mengsel over de vier kommetje.
- Knip vier rondjes uit wat bakpapier om direct op het mengsel in de kommetjes te leggen.
- Vouw nu een stukje bakpapier met aluminiumfolie over het kommetje heen. Het idee van deze handelingen is dat de pudding gestoomd wordt en dus smeuïg blijft, maar niet bakt en een korst zou vormen. De bakpapier en folie zorgen hiervoor.
- Zet de kommetjes in een ruime braadslee of een groot bakblik en zet dit in de oven.
- Schenk vervolgens heet water in de braadslee tot ongeveer halverwege de kommetjes.
- Doe de oven dicht en laat 40 – 45 minuten bakken.
- De puddinkjes zijn klaar als de bovenkant droog is en terugveert als je er op drukt.
- Laat de puddinkjes 10 minuten afkoelen.
- Neem een vormpje in de hand en snijd met een mes langs de rand om de pudding uit de vorm te halen.
- Stort het puddinkje op een bord en serveer met room, een goeie kwaliteit vanille ijs of gewoon zo.
- Verwarm een saus- of juslepel met 2 el sterke drank als brandy, whisky of rum boven een vlam van het gasfornuis.
- Laat iemand klaar staan met een lucifer.
- Zodra de drank heet is, vraag de ander om het met een lucifer aan te steken.
- Schenk dit voorzichtig over de pudding en serveer.
- De vlammen stoppen als de alcohol opgebrand is. In feite is dit dus flamberen.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.