Komt er visite en ben je vergeten wijn te kopen? Haast je dan naar de supermarkt of slijterij om nog snel even wat in huis te halen. Rode wijn kun je vaak prima drinken op kamertemperatuur, maar dit geldt niet voor witte wijn, mousserende wijn en rosé. Laatstgenoemde wijnen serveer je gekoeld. Maar ja, hoe pak je dat aan als er niet veel tijd is? In deze tekst lichten we 3 manieren uit om je wijn binnen no-time koud te krijgen!
#1 Leg het in de vriezer
De vriezer is kouder dan een koelkast. Daarom gebruiken veel mensen dit apparaat als ze snel een fles wijn willen koelen. Een prima optie, maar laat de fles er nooit langer dan een kwartiertje in liggen. Doe je dit wel? Dan kan hij knappen en dat is zonde van de wijn. Daarbij komt dat je hele vriezer eronder zit. Zet daarom een timer voor jezelf als je wijn in de vriezer koelt. Stel deze eerst op 10 minuten in. Controleer of de wijn koud genoeg is als de timer afgaat. Ben je nog niet tevreden? Laat de fles dan nog 5 minuutjes liggen, maar niet langer.
Om het proces te versnellen, kun je keukenpapier gebruiken. Maak een paar vellen nat en wikkel deze vervolgens om de fles. Water geleidt de kou beter en verdeelt deze bovendien gelijkmatig. Hierdoor duurt het minder lang voor de wijn koud is. Houd de tijd wel extra goed in de gaten als je voor deze aanpak kiest. Laat je hem langer dan 15 minuten liggen? Grote kans dat de fles knapt.
#2 Vul een emmer met ijs, koud water en zout
Vind je het een te groot risico om een fles Viognier in de vriezer te leggen? Geen probleem, want je kunt hem ook snel koud krijgen met behulp van een wijnkoeler. Vul deze voor de helft met ijs en voor de helft met water. Voeg er vervolgens twee scheppen keukenzout aan toe en roer het mengsel door. De reactie die hierdoor ontstaat, zorgt ervoor dat het vriespunt daalt. Zet de fles wijn er direct in en wacht rustig af. Lang hoef je overigens niet te wachten. De wijn is vaak binnen 10 tot 15 minuten koud genoeg om te serveren.
#3 Vries druiven in
Om water en frisdrank koud te houden, maken veel mensen gebruik van ijsblokjes. Hiermee kun je ook wijn koelen. Voor een Susumaniello is dit niet nodig, want rode wijn drink je op kamertemperatuur. Ook in witte wijn, rosé en mousserende wijn kun je beter geen ijsblokjes doen. Doe je dit toch? Dan komt er water in de wijn terecht, want de ijsblokjes smelten. Dit kan ten koste gaan van de smaak.
Wil je de wijn koelen zonder dat dit invloed heeft op de smaak? Vries dan wat druiven in. Doe er vervolgens een stuk of vier in een glas en de wijn is binnen 5 minuutjes lekker koud. Het effect is hetzelfde als bij ijsblokjes, maar je wijn wordt er niet waterig door.