Zomerse Quinoa Salade met Sinaasappel en Tomaat

Deze heerlijke friszure quinoa salade combineert het zoet-zure van de sinaasappel en de tomaat met een frisse dressing op basis van olijfolie en appelcider azijn en tijm. Een perfect bijgerecht bij een zomerse barbecue of als vlugge lunch op kantoor of school.

quinoa salade

Quinoa vooruit maken

Ik vind het erg prettig om vooruit te werken in de keuken en om een aantal dingen klaar voor gebruik in de koelkast te hebben staan. Quinoa voorkoken is daar eentje van. Op een drukke werkdag of een haastige zaterdag is een kom gekookte quinoa uit de koelkast halen extra handig!

Hollandsche Quinoa

En dat is echt de moeite waard. Want het is best gezond spul, en tegenwoordig kan je ook Nederlandse quinoa kopen. Dus geen issues meer met het helemaal uit Zuid-Amerika laten halen (en kennelijk daar de mensen het brood uit de mond stoten!). Gewoon quinoa uit Holland. Perfect!

Quinoa is rijk aan vitamine B en E en bevat het veel ijzer en magnesium. Per 100 gram bevat het ook ruim 13 gram eiwit, dus al met al een prima vervanger voor rijst. In principe is quinoa glutenvrij, het is namelijk familie van de amarant. Maar of het 100% glutenvrij is, is vervolgens afhankelijk van hoe het verwerkt wordt. Check daarom altijd eerst de verpakking als je echt 100% gegarandeerd glutenvrij wilt hebben.

Zomerse Quinoa salade en dressing

De dressing kun je ook van te voren maken. Het is een lekker basisrecept opgeleukt met tijm deze keer. Ik maak meestal een halve liter per keer en bewaar het in de koelkast. Even schudden voor gebruik en je hebt voor een hele week lekkere dressing. Simon neemt er ook van mee naar werk. Een dressing geeft groenten en granen een heerlijke smaak en het vet uit de olijfolie zorgt er voor dat de vitaminen en mineralen beter worden opgenomen. Win-win dus!

Een andere lekkere quinoa salade die ik heb gemaakt, is er eentje met heel veel verse kruiden!

Zomerse Quinoa Salade met Sinaasappel en Tomaat

Deze zomerse quinoa salade maak op voorhand en is inmiddels een stevige favoriet bij mij thuis!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de quinoa:

  • 1 kop quinoa ongeveer 185 gram
  • 2 koppen water gebruik dezelfde kop
  • zout
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 1 sinaasappel geschild en in stukken gesneden
  • handvol kerstomaatjes gehalveerd
  • 1 kleine winterpeen geschild en in fijne plakjes gesneden

Voor de dressing:

  • 120 ml sinaasappelsap
  • 75 ml appelcider azijn
  • 75 ml olijfolie
  • 3 stokjes tijm geritst
  • zout en peper
  • 1 el vloeibare honing

Instructies
 

  • Kook de quinoa in zout water in 10 - 15 minuten gaar. Roer even door met een vork en zet apart.
  • Snijd de groenten en sinaasappel en leg apart.
  • Maak de dressing door alle ingrediënten in een fles te doen en goed te schudden. Breng op smaak met zout en peper.
  • Neem een kom en doe hier de quinoa en groenten en sinaasappel in. Schenk er dressing naar smaak over en proef of het nog iets nodig heeft: zoet, zout, zuur?
  • Garneer de salade met wat extra tijm en serveer!

Notities

De salade is na een paar uur nog lekkerder. Maak hem bijvoorbeeld 's middags als je 's avonds gasten krijgt. Of de avond ervoor om mee te nemen naar werk.
De lekkerste appelcider azijn vind ik Bragg. Die kun je o.a. kopen bij de Notenshop. Ze hebben daar ook prima biologische olijfolie. Cadeautip!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »