Als we het over vergeten groenten hebben, is de aardpeer denk ik toch écht heel erg vergeten. Pastinaak, knolraap en schorseneren zien we toch best regelmatig in de winkel of de markt liggen. Aardpeer daarentegen is toch een ander verhaal. Sinds ik mijn groenten en fruit heel gemakkelijk door Hofweb laat bezorgen, zitten er dus ook wel eens van dit soort verrassingen tussen. Het groenlof (heel verwarrend ook wel ‘suikerbrood’ genoemd) was echt geen succes. Maar de aardperen vielen direct – daar komt ‘ie – in goede aarde. Ja, vat je ‘m?
Wat is een Aardpeer?
Een aardpeer of topinamboer is familie van de zonnebloem en komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Hier in Nederland lijkt hij ook prima te gedijen en aardperen zijn daarom ook eigenlijk altijd wel lokaal te krijgen. De stengels van de aardpeer boven de grond kunnen tot wel 3 meter hoog groeien en de gele bloemen laten duidelijk zien dat ze bij de zonnebloemachtigen horen (zie foto hieronder). Het blad eet je niet, het gaat om de knolletjes. Die houden het formaat van culinaire aardappeltjes. De kleur varieert van lichtbruin tot roze, paarsig of wit.
Welke smaak heeft een Aardpeer?
De smaak van een aardpeer is zoetig, beetje nootachtig. Je kunt ze rauw eten en dan zijn ze sappig als een radijsje. Gekookt worden ze nog zoeter. De textuur wordt dan romig als bij normale aardappels, maar de toepassing van aardperen in de keuken is toch echt heel anders dan die van aardappelen. Vervang de één dus niet voor de ander, want dat werkt niet altijd.
Het seizoen van de aardpeer is relatief kort, van eind herfst tot einde winter. Je kunt ze maar kort bewaren, maximaal een week in de koelkast. Kies de stevige exemplaren die niet gerimpeld of verschrompeld zijn, deze zijn nog goed. Wil je ze niet online bestellen? Vaak vind je ze bij biologische boeren of op boerenmarkten. Grote supermarkten willen ze ook nog wel eens hebben, maar mijn ervaring is dat ze dan niet altijd even vers meer zijn.
Schillen, snijden, koken…
Aardperen zijn heel makkelijk te bereiden. Jonge aardperen hoef je niet te schillen, oudere wel, zeker als je ze rauw wilt eten. Leg na het schillen in water met citroensap om verkleuren tegen te gaan. Na het koken schillen is nog makkelijker, want door hun grillige vorm kan dit nog wel een klusje zijn. Net als je een gember wilt schillen. Echt, wat een gedoe is dat! Ja, ook met een lepel vind ik het een gedoe 😉
Hoe dan ook! Een gare aardpeer is erg kruimig, dus snijd ze niet te klein voordat je ze gaat koken. Anders vallen ze helemaal uit elkaar.
Zo bereid je een Aardpeer
Rauw: Rauwe aardperen zijn best lekker in een winterse salade opgemaakt met wat olijfolie en goeie azijn. Een beetje mosterd of honing versterkt de smaak. Snijd ze dun met een mandoline of in blokjes, net wat je wil.
Gekookt: Kook aardperen niet te lang want dan vallen ze uit elkaar. Gewoon in goed gezouten, kokend water doen en met een vork prikken om te bepalen of ze gaat zijn. De schil kun je er in de meeste gevallen daarna zo afpellen. Je kunt er vervolgens puree van maken, lekker met wat verse kruiden als peterselie of bieslook en een kluit boter!
Geroosterd: Aardperen zijn het lekkerst uit de oven. In een warme oven van 200 graden rooster je de aardperen in 45 minuten gaar en goudbruin. Snijd ze in gelijke stukken, grootte maakt hier niet uit, en besprenkel met olijfolie, zout en peper. Schep af en toe om en serveer direct. Ik vind ze zo het lekkerst en ze passen uitstekend bij een lekkere stoofschotel of wildbraad.
Gebakken: Bakken in de koekenpan geeft diezelfde lekkere smaak, maar dan moet je ze eerst koken. Zorg dan dat ze dus niet te gaar zijn anders roerbak je zetmeel.
Gepureerd: Een erg lekker recept is aardpeer soep met mosterd. Zeer kidsproof en een erg lekker alternatief voor bijvoorbeeld bloemkoolsoep.
Zijn ze Gezond?
Aardperen zijn best gezond. Ze bevatten veel resistent zetmeel dat je nodig hebt voor de groei van gezonde darmflora. Dit zetmeel heet inuline en een teveel er van eten kan winderigheid veroorzaken. Maar dan moet je echt wel stevig dooreten hoor. Af en toe een bordje aardperen is echt niet problematisch. Een gezonde darmflora valt of staat met gevarieerd eten en dan met name zoveel mogelijk verschillende soorten groenten en fruit. Elke soort is prima, maar door ook te letten op groenten en fruit zoals de aardpeer die prebiotisch zijn of resistent zetmeel leveren, eet je als het ware de voedingsbodem voor een gezonde darmflora. Daarnaast zijn aardperen rijk aan fosfor, ijzer en vitamine B1. Gewoon een puik knolletje dus!
Conclusie
Vergeten groenten zijn vaak echt de moeite van het opsnorren waard omdat ze naast extra voedingswaarde en vezels, ook smaak en variatie geven op je bord. Bereiding is vaak helemaal niet ingewikkeld en je ontdekt hoe leuk het is om in het seizoen en het liefst lokaal, te eten. De aardpeer is daar dus een mooi voorbeeld van. Dus kijk of je er een paar kunt vinden en probeer het uit, ik denk dat je heel verrast zult zijn!
Wie van jullie eet wel eens aardperen? En wie van jullie gaat het nu zeker een keer uitprobren?
[…] de week zaten er weer aardperen in de groentedoos. Ze blijven maar komen en gelukkig weet ik nu wat ik er allemaal mee kan doen! Voor een snelle, warme lunch op een erg koude winterdag maakte ik aardperensoep met hazelnoten en […]